El ball de les zíngares s’incorpora al corpus 2007

Enguany les Dansaires d’Uxola afegeixen un nou ball a les danses de la processó del Corpus. Així enguany es podran veure els panderets, els arquets, els cavallets, les vetes de Sueca, la Magrana i les zíngares, tots ells balls rituals del corpus. A més, la dansà de Pego. La resposta de xiquetes i xiquetes ha estat excel•lent i probablement l’any que ve es cree una escola de danses tradicionals. Com cada any, Pego celebra el Corpus, 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, enguany diumenge 10 de juny. El corpus és la festa dedicada a l´exaltació de l´Eucaristia, al Cos i la Sang de Jesús, en la seua representació mitjançant del pa i el vi. Des de fa tres anys les Dansaires d’Uxola aporten a aquesta festivitat tan representativa a terres valencianes, les danses rituals que acompanyen l’eucaristia, augmentant, amb el ball de les zíngares les peces que el públic present podrà contemplar.

El ball de les zíngares representa els oferiments de gratificació que des de les terres llunyanes es realitzaven per a acomiadar el fred de l’hivern i l’esplendor de la primavera; al mateix temps per a donar la benvinguda de l’estiu. Les zíngares són les persones que formen part de les comunitats gitanes de l’est d’Europa, sobretot d’Hongria. Els vestits, costums i músiques tradicionals zíngars es caracteritzen per la seua bellesa.

La resposta a la participació en els balls tradicionals dels xiquets i les xiquetes és cada vegada més àmplia, el que crea satisfacció entre les Dansaires d’Uxola, com declarava Maria Ferer. Aquesta bona acollida entre els més joves ha fet que aquest grup de ball estiga plantejant-se crear una escola de dansa tradicional de cara a l`any que ve.

El nou ball que enguany s’incorpora a la processó del Corpus, expliquen les Dansaires, s’afegeix perquè el ball de les zíngares és un ball ritual exclusiu del Corpus i el que pretenen és anar recuperant i incorporant quantes més danses rituals millor per tal d’enriquir la processó anual del Corpus que tanta tradició té a Pego.

Així les coses, per a 2007, la processó del Corpus comptarà amb 6 balls exclusivament creats segles enrere per a l’ocasió: panderets, arquets, cavallets, vetes de Sueca, magrana, zíngares, a més de la dansà de Pego. Les Dansaires d’Uxola demostren amb aquest nou ball que el seu projecte de futur, consistent en anar afegint més i més peces de ball a la processó del Corpus, és una realitat i continua inamobible.484 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!