‘Donem llum al tren’, lema de la concentració convocada a Oliva, el proper dissabte 16 de desembre, per reclamar l’arribada del tren

La ciutadania de la Safor i la Marina Alta està cridada a participar en una concentració que tindrà lloc al Parc de l’Estació d’Oliva a partir de les 18:30 h, sota el lema #DonemLlumAlTren. La convocatòria, recolzada per tots els grups polítics olivers, ve motivada per l’anunci, el passat 4 d’octubre, del ministre de Foment i el president de la Generalitat Valenciana sobre la inversió de més de 800 milions d’euros en un pla de millora del servei de rodalies a la Comunitat Valenciana que, una vegada més, deixa fora la prolongació de la línia des de Gandia fins a Oliva i Dénia.

AO_DONEM-LLUM-AL-TREN-300x157El pròxim dissabte, 16 de desembre, la ciutadania de la Safor i la Marina Alta està cridada a participar en una concentració que tindrà lloc al Parc de l’Estació d’Oliva a partir de les 18:30 h, sota el lema #DonemLlumAlTren. La iniciativa es va presentar al públic dijous passat per part de l’alcalde d’Oliva, David González, qui va estar acompanyat de tots els portaveus de la resta de grups polítics amb representació a l’Ajuntament d’Oliva, a més dels representants de l’Agenda Local 21. I és que esta convocatòria compta amb el recolzament de tots els partits.

AO_DONEM-LLUM-AL-TREN-TARJALa comissió organitzadora demana a la ciutadania que durant la concentració il·lumine l’arribada del tren a Oliva amb els seus telèfons mòbils.

La decisió d’esta nova mobilització per reivindicar el tren fins a Oliva i Dénia s’ha pres després de l’anunci, el passat 4 d’octubre, del ministre de Foment i el president de la Generalitat Valenciana sobre la inversió de més de 800 milions d’euros en un pla de millora del servei de rodalies a la Comunitat Valenciana que, una vegada més, deixa fora la prolongació de la línia des de Gandia fins a Oliva i Dénia.

L’alcalde d’Oliva denunciava la manca d’interés tant del govern central com de la Generalitat per fer efectiva la prolongació de la línia del tren fins a Oliva i Dénia, subratllant que la decisió de prioritzar altres actuacions “és completament arbitrària, responent no a criteris tècnics, sinó a polítics”. En este sentit, ha lamentat que les diferents gestions realitzades amb les administracions central i autonòmica “no hagen tingut cap fruit”, així com el fet que el tram Gandia-Oliva-Dénia “és l’únic de tot el litoral valencià que no té cap connexió de ferrocarril”.

Des de l’any 1974, les comarques de la Safor i la Marina Alta pateixen un greu dèficit de comunicacions que, més de quatre dècades després, encara no s’ha resolt. I ara, a les portes de l’any 2018, la ciutadania d’estes comarques està a punt de perdre una oportunitat per fer-ho possible.

El passat 4 d’octubre, el ministre de Foment i el president de la Generalitat Valenciana van anunciar el compromís de presentar en novembre d’enguany un pla director per millorar el servei de rodalies a la Comunitat Valenciana, que comptarà amb una “elevadíssima inversió” d’aproximadament 800 milions d’euros per a la renovació general d’aquest, i serà assumida íntegrament pel Govern de l’Estat. Malauradament, la prolongació de la línia fins a Oliva torna a quedar-se fora, i això que forma part de la Fase 1 del Tren de la Costa, de la qual només s’executarà una part, la duplicació de la via de Cullera a Gandia.

Es tracta del darrer obstacle en una carrera que sempre n’ha tingut, ja des de l’any 1974 quan es va clausurar el ferrocarril de via estreta a canvi de l’arribada dels trens de Renfe. Mai no va arribar cap tren. Posteriorment va haver promeses, i també projectes. Es va redactar un l’any 2002, que fins i tot va obtenir la Declaració d’Impacte Ambiental favorable i projecte constructiu, a falta de la licitació de les obres, que tampoc no va arribar mai. L’any 2011, la Generalitat i el govern central van signar el protocol del Tren de la Costa, que incloïa la línia Gandia-Oliva-Dénia en un macro projecte que va reiniciar tota la tramitació administrativa, sense considerar la feina feta els anys anteriors. Un greuge més que cal afegir a una llarga llista que arriba fins al 2017.

La falta d’un eix comunicatiu com la línia Gandia-Oliva-Dénia comporta importants perjudicis a tots els veïns de la Safor i la Marina. Esta connexió, hauria de ser, a més, un element important en la vertebració del territori, i un dinamitzador de l’activitat econòmica i, particularment, del turisme. I també suposa un pas cap a un model econòmic més sostenible.

Font: Ajuntament d’Oliva

1822 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!