Dissabte Pego viu la XXXIII Baixada del Riu Bullent

Oficialment el tret d’eixida és a les 13h., però en la pràcticament al voltant de migdia les primeres barques comencen a navegar per les aigües d’un dels rius més regulars de la península Ibèrica. Es parlava dissabte passat sobre la brutícia que genera la Baixada del Bullent i la contradicció amb l’origen d’esta singular competició. La reflexió anava perquè la gent que acudisca a veure la Baixada, siga conscient que el fem que genera no el pot deixar al parc natural i al terreny privat des d’on veu les barques, sinó que se l’ha d’endur darrere i tirar-la a un contenidor. D’altra banda, dissabte 3 de febrer, de 10 a 13h., Parcs Naturals commemora el Dia Mundial dels Aiguamolls amb l’activitat ‘Recuperem el riu Racons’ que consistirà en la introducció de plantes aquàtiques autòctones en perill d’extinció.

20180125_124334Dissabte, 3 de febrer a les 13h, s’inicia la trilogia de Carnestoltes a Pego. Obri l’esperit de la disbauxa la Baixada del Riu Bullent que enguany arriba a la seua 33ª edició. Dijous passat, quan es va presentar en roda de premsa el gruix d’activitats dels tres caps de setmana festius de Pego, el regidor de Festes i també alcalde, Enrique Moll, va informar que hi havia 7 embarcacions inscrites. A hores d’ara ja són 10 les barques inscrites per a esta nova edició de la singular competició. El termini per a inscriure’s finalitza este divendres, 2 de febrer.

Recordava Moll que entre les barques inscrites que participen el jurat donarà dos premis. Premi a l’originalitat de la construcció de l’embarcació, dotat amb 150€ i premi a la millor disfressa, dotat amb 100€.

20180125_124422Assegurava el regidor de Festes que «la finalitat amb què va començar esta festa no s’ha perdut» perquè, explicava, «les embarcacions que baixen el riu més cabdalós d’Espanya i Europa, són fabricades amb materials no contaminants i no aniran propulsades a motor». Recordava Enrique Moll que esta festa es va iniciar quan «un grup d’amics va decidir baixar a netejar el riu quan la marjal no estava en les condicions que està actualment».

P1350393Sobre esta qüestió es va parlar bastant durant la taula rodona que dissabte passat es va fer a la Casa de Cultura al voltant de la situació actual de la Marjal de Pego-Oliva. Es van ressaltar els aspectes més negatius que provoca l’assistència de tanta gent durant la Baixada. El president de la Junta Rectora del parc natural, Salvador Martínez, manifestava que «un dels problemes fonamentals que porta la Baixà és que la gent deixa moltíssima brutícia». Comentava que, tot i que l’Ajuntament de Pego ho té previst i posteriorment fa una neteja, «el problema és que la gent no hauria d’embrutar». Suggeria, per a promoure la consciència ciutadana, que «hi haguera gent informant» sobre la qüestió.

«En el tema de la brutícia hi ha dos dimensions», distingia el director-coordinador del parc natural de La Marjal de Pego-Oliva, Joseba Rodríguez, «la dimensió xicoteta, de qui va a passar el dia amb la bolseta de plàstic i després està l’altra dimensió que ja és més gran, aquella que genera abocadors il·legals perquè s’aboca el que no servix de la reformar del bany, d’una empresa que li sobra algun material, etc.» En este segon cas, apuntava Rodríguez «fan falta ecoparcs». Actualment, comentava Rodríguez, si es detecta algun abocament al parc, se li fa una foto i s’envia, junt amb la ubicació, a les regidories de Medi Ambient de Pego o d’Oliva perquè se’n facen càrrec.

20180127_103941La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà, va admetre que amb la direcció del parc es va plantejar d’instal·lar papereres pel parc «però vam considerar que no era allò més correcte» partint de la base que «si eres capaç i produir residus a la Marjal, el que hauràs de fer és emportar-te’ls a casa». Tot i que reconeixia Castellà que «és molt difícil conscienciar a la gent a tots els nivells», considerava important continuar incidint. Reconeixia la titular de Medi Ambient pegolina que el dia de la Baixada augmenta la brutícia a la Marjal, però també reconeixia que «nosaltres aboguem perquè continue celebrant-se».

Laura Castellà insistia en què, si algun propietari amb terres al voltant del Bullent o alguna persona que visita la Marjal detecta deixalles o barques al riu, que es pose en contacte amb l’Ajuntament perquè es faça càrrec de retirar-ho.

Altres suggeriments que es va fer per conscienciar la gent que acudix a la veure la Baixada del Bullent van ser posar alguns contenidors a les entrades principals del parc i apostar agents de policia que anaren recordant que no es pot deixar fem a la marjal.

Però el més atrevit va ser el del director del parc, Joseba Rodríguez, que va deixar damunt la taula la proposta de traslladar la Baixada del Riu Bullent al riu Racons, ja que este segon discorre paral·lel a un camí i per tant tot el recorregut seria visible per a la gent que es desplace a la marjal per veure esta original competició. A banda, la seua neteja seria molt més fàcil atenent que un camió del fem podria recollir, des del camí, el que hi haja dins i fora del riu.

Dia_humedales_PEGO-OLIVA2Enguany, coincidint amb la Baixada del Bullent, el mateix dissabte, 3 de febrer, es commemora el Dia Mundial dels Aiguamolls. Seguint l’esperit amb què esta va nàixer la Baixada, des de Parcs Naturals s’ha programat per a eixe dia una activitat paral·lela al Riu Racons que, podríem dir que complementa la Baixada perquè es pot començar el dia recuperant el riu Racons i després, en acabar, gaudir de l’espectacle que se’ns oferix al riu Bullent.

Explicava el director del Parc Natural que «en la capçalera del riu Racons estem trobant coses molt interessants com que hi ha una població de samaruc que ens pensàvem que havia desaparegut. És per això que estem intentant millorar la capçalera del riu Racons i ara anem a introduir espècies de flora aquàtica en perill d’extinció». Així, per a fer front a les espècies invasores del riu Racons dissabte de matí es reforçaran les poblacions de plantes aquàtiques autòctones.

Si vols conéixer el bonic paratge que últimament és notícia a causa de la invasió de plantes exòtiques que amenacen la seua biodiversitat, et pots apuntar a ‘Recuperem el Riu Racons’ i col·laborar amb Parcs Naturals amb esta activitat apta per a tota la família.

Recuperem el riu Racons’ comença a les 10 del matí i durarà fins les 13 hores. El punt de trobada és l’oficina de Turisme de Pego, l’Atzúbia i les Valls. Es recomana portar guants. Més informació i inscripcions a parque_pegooliva@gva.es

2545 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!