Dissabte, manifestació a Dénia a favor del tren Gandia-Oliva-Dénia

L’Ajuntament de Pego facilita un autobús gratuït que eixirà a les 4’30 de la vesprada des del Passeig de Michel. Les persones interessades poden apuntar-se fins les dos de la vesprada d’avui divendres. A la manifestació convocada per la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta no paren de sumar-se partits polítics, com és el cas d’ERPV, que en la seua branca pegolina “reclama que el tren passe per Pego”, com ja es fera des del consistori pegolí. La manifestació eixirà des de Torrecremada, Dénia, dissabte a les 5’30h de la vesprada acabant al C/Via, al que era l’antiga estació del tren Dénia-Carcaixent.
“El 23 de setembre de 1880 va ser incorporat a la AVT (Societat de Ferrocarrils d’Almansa a València i Tarragona) el tramvia de sang Carcaixent-Gandia, que transformaren en ferrocarril i començà a prestar servei amb locomotores a vapor el 28 de novembre de 1881. Amb la seua prolongació fins a Dénia el 30 de març de 1884 arribà al màxim de xarxa explotada per AVT, 410 quilòmetres d’ample ibèric i 66 de via mètrica”, relata el reportatge ‘La compañia del ferrocarril de Almansa, Valencia y Tarragona’ en A Todo Vapor, escrit per Esteban Gonzalo, Carlos Royo i Enric Andrés.

En aquest reportatge escrit també podem llegir que “El 8 de febrer de 1864 va ser inaugurat el tram-way des de Gandia a Carcaixent, primer via estreta d’Espanya i el trajecte més llarg (35’7 km) amb tracció animal, segons projecte en 1858 de Vicente Alcalà de Olmo y en el plec de condicions del qual figuraven <>.

Una línia d’ample mètric amb poca capacitat de transport i enorme lentitud que l’AVT adquirí el 1880, transformà en ferrocarril servit amb locomotores de vapor des de 1881 i perllongà el traçat fins a Dénia.

A l’igual que el seu germà de via ampla, el trenet Carcaixent-Dénia va tenir cotxes imperials, de dos eixos, quasi quadrats, que prestaren servei fins ben entrat el segle XX.

Segons Norte va ser <>, tant en viatgers com en mercaderies, fins que la vellesa del seu material i la proliferació del transport per carretera li minvaren considerablement el seu trànsit. El tram Carcaixent-Gandia va ser tancat al trànsit l’11 de juliol de 1969 per a permetre la prolongació fins a Gandia de la via ampla per Cullera i Tavernes de la Valldigna [l’actual rodalies cap a València], i el 10 de febrer de 1974 suprimiren la continuació fins a Dénia per a una projectada transformació en ample ibèric encara en fase de projecte.” I ací afegiríem nosaltres, en ple segle XIX, quan s’hauria d’apostar pel transport públic alternatiu al vehicle privat contaminant.

Des del 1974 que la província de València i la d’Alacant no tenen una línia ferroviària vertebradora que no només implica una minva en els transports de la gent que vivim a les dues comarques, sinó també per als negocis que ací proliferen o podrien desenvolupar-se. 36 anys de desvertebració territorial per una trentena de quilòmetres de via fèrria. I a hores d’ara els governs autonòmic i central continuen tirant-se la pilota calenta d’una teulada a una altra. I en 36 anys han coincidit els colors en els dos governs implicats en les competències i han diferit, com actualment passa.

“La línia entre Gandia i Dénia ja compta amb tots els estudis econòmics i de viabilitat favorables, i el tram de Gandia a Oliva ja té estudi d’impacte ambiental necessari, el projecte de construcció i el consens de totes les poblacions implicades”, es pot llegir en un monogràfic recentment publicat al web www.lacafeteraonline.com.

De fet, avui un representant del Ministeri de Foment es reunia amb els alcaldes de les tres poblacions que haurien d’albergar estació ferroviària en aquesta tan demandada via de tren: Gandia, Oliva i Dénia.

Demà, el torn és per a la ciutadania. Si el passat 28 de novembre de 2009 es realitzava una concentració reivindicativa a Oliva on es van mobilitzar milers de veïns i veïnes de la Safor i La Marina Alta, ara li toca el torn a Dénia. Allí s’espera que demà dissabte, 30 de gener de 2010, es reunisquen milers de persones per a demanar a l’uníson la construcció del tren Gandia-Oliva-Dénia.

La manifestació ha estat convocada per la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta dins les distintes iniciatives que s’estan duent a terme per a mobilitzar les negociacions sobre aquesta infrastructura bàsica per a la comarca. Un dels membres de la Xarxa d’Alcaldes, el primer edil de Pego, Carmelo Ortolà, apuntava a principis de setmana que “no estem parlant ací de criticar a ningú políticament […] el que demanem els veïns de Pego i els veïns de la Marina Alta és que volem el tren”, ja que assenyalava que “tenim un problema de transport públic i volem que ens l’arreglen, que estem parlant sols de 31 quilòmetres de via, no estem parlant de cap barbaritat”.

Tots els partits polítics de la comarca donen suport a aquesta manifestació. El darrer en fer-ho era ERPV, recordant que “la construcció del traçat ferroviari Gandia-Dénia és una reivindicació de vàries dècades dels habitants de la Marina i de la Safor”. Apuntava Esquerra que “el PP i PSOE porten anys prenent-nos el pèl”, explicant que “als pobles afectats per aquesta mancança de servei públic, apareixen en públic per demanar esta infrastructura, mentre que la neguen on tenen la capacitat per executar-la: a les Corts Valencianes i al Parlament Estatal Espanyol”.

En la seua branca local, Esquerra-Pego, reclama que “el tren Gandia-Oliva-Dénia passe per Pego”, una possibilitat ja contemplada pel consistori pegolí. Des d’Esquerra, després de valorar les declaracions del conseller d’Infrastructures, Mario Flores, “en què donava a entendre que el traçat ferroviari entre Oliva i Dénia tenia seriosos problemes al travessar el Parc Naturla de la Marjal Pego-Oliva”, proposen que “si el tren entra des d’Oliva per les Aigües, fent parada a Pego i després travessa Penya Roja fins a la Rectoria i Ondara, a més d’evitar la zona d’impacte del parc natural, estarem donant servei a més de 29.400 persones que resideixen en aquestos pobles i els seus voltants”.

Amb aquest motiu com a eix principal, que passe el tren per Pego, Esquerra-Pego ha encetat una campanya sota el lema ‘Tren Gandia-Oliva-Dénia. I Pego què?’

De moment, però, el més immediat és la manifestació convocada per la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta per al demà dissabte, 30 de gener, que eixirà a les 5’30 de la vesprada des de Torrecremada, Dénia, fins al C/La Via.
641 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!