Dia Mundial de l’Alzheimer: la vida saludable és la millor prevenció

Hui, 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de Alzheimer, és per això que l’Hospital de Dénia ha llançat llança una campanya per a informar i conscienciar a la població sobre la malaltia, les mesures de prevenció i la importància d’un diagnòstic precoç.

Segons informa Marina Salut, l’Alzheimer afecta a més del 30% de persones majors de 90 anys. És la principal causa de demència i la seua incidència i prevalença va en augment. Actualment, a Espanya hi ha aproximadament 600.000 casos de persones amb Alzheimer i es calcula que l’any 2050 seran més d’1.000.000. L’augment de casos és tan notori que l’Hospital de Dénia disposa d’una consulta setmanal específica per a tractar demències neuro-degeneratives.

Segons el Cap de Neurologia de l’Hospital de Dénia, el doctor pegolí Alexandre García, els motius principals pels quals la malaltia d’Alzheimer és cada vegada més freqüent estan en relació amb la major esperança de vida de la població, un millor seguiment d’esta mena de pacients i els avanços de les proves diagnòstiques que s’ha experimentat en els últims anys.

Es tracta d’una malaltia associada a l’edat i a altres factors genètics, ambientals i de risc, com són: la diabetis, el sobrepés, el tabac, l’alcohol i un baix nivell cultural.

El Dr. García, assenyala la importància d’un diagnòstic precoç per a posar en marxa els processos terapèutics necessaris per a les persones afectades. Així mateix, insisteix que la millor manera de prevenir la malaltia és tindre un estil de vida saludable i evitar els factors de risc associats a la salut cardiovascular. Per això, recomana:

· Practicar esport, preferiblement a l’aire lliure.

· Llegir, escriure, fer passatemps i fins i tot mirar la televisió per a tindre una reserva cognitiva.

· Evitar l’obesitat, el tabac o el consum d’alcohol i el control de malalties cròniques com la diabetis o la hipertensió.

A més de tindre una alimentació equilibrada i saludable rica en àcids grassos saludables com l’omega 3 o els que provenen de l’oli d’oliva.

Malgrat que s’ha avançat molt en el diagnòstic, el tractament de l’Alzheimer continua sent molt similar al de fa uns 15 anys. Actualment es pot, fins i tot, arribar a diagnosticar casos de pacients que encara no tenen símptomes, mitjançant algunes proves com són la punció lumbar o la medicina nuclear. No obstant això, en l’actualitat, no existeix cap tractament disponible que puga detindre el deteriorament cognitiu.

Tot i així, hi ha nombroses investigacions dirigides a esbrinar com eliminar la proteïna beta-amiloide en el cervell de pacients que es troben en l’etapa inicial de la malaltia. Com que s’ha demostrat que aquesta substància es deposita en grans quantitats en el cervell de persones amb Alzheimer.

Fins ara, els resultats dels assajos clínics amb medicaments no són concloents. Encara que alguns fàrmacs han aconseguit dissoldre la proteïna amiloide, no han pogut frenar l’evolució de la malaltia i els seus símptomes.
1233 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!