Dia internacional de la dona treballadora


Pego celebra hui el 8 de març amb el III concurs gastronòmic de Plats típics Pegolins. A més, aquesta nit es projectarà el film “En sus zapatos”. El govern central aprova l’avantprojecte de llei d’igualtat entre dones i homes.

Avui, 8 de març se celebra el dia internacional de la dona treballadora. Tradicionalment s’han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord- americanes de1857 o 1908, l´incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911, on van morir fins a 142 treballadores.

És per això que la història del Dia Internacional de la Dona no es pot vincular a un únic esdeveniment aïllat, sinó que està formada per processos i esdeveniments que postren una societat en transformació que es va fent cada vegada més complexa.

Una societat que avança en la igualtat entre dones i homes, ho demostra el nou avantprojecte de llei orgànica d’igualtat entre Dones i Homes que ha aprovat el consell de ministres, però entre la teoria i la pràctica encara falta molt de camí per recórrer, un camí pel que s’avança lentament, ja que actualment encara continuen existint desigualtats, dades que venen reflexides en diverses enquestes publicades durant aquests dies.

Segons les darreres dades publicades per l´Institut Nacional d’Estadística a finals de 2004, el salari mitjà de les dones al País Valencià és el 28,8% inferior al dels homes. Aquestes xifres no varien molt quan s’amplia el radi a la resta de l´Estat. Les dades corresponen a la mitjana de tots els sous. Les dones cobren entre un 25 i un 40% menys per un treball de la mateixa categoria.

La diferència salarial mitjana es deu a la precarietat laboral de la dona, a causa de l’alta temporalitat en els contractes, a la menor antiguitat en els treballs, als contractes a temps parcial i a que ocupen més treballs que no requereixen qualificació.

Les dones, el 50,6% del padró, representen només el 29% de l’empresariat, el 35% del professorat universitari, ocupen el 36% dels escons del Congrés i el 27,35% de mitjana de les regidories municipals, recordem que a Pego només tenim una dona dins l’equip de govern municipal. Aquestes dades són algunes de les que rebel•la l’estudi Dones i Homes a Espanya 2006.

El lema del cartell d´enguany per al dia de la dona de Pego fa referència a aquesta xifra “La meitat del món es mira amb la @”. El cartel que enguany va guanyar la jove Mª Carme Cambrils representa una bola del món en forma d´engranatge. Inclou el signe de la dona invertit per tal de representar una lupa que engrandeix la figura de la dona.

Els àmbits de la desigualtat són innumerables i creixen quant més cap a dalt en l’escala jeràrquica de poder mirem. Només el 31% dels alts càrrecs públics , ministres i secretaris d’Estat, tenen noms de dones, tot i que la presència en l’administració és majoritàriament femenina, amb un 52,7%.

Tot i que el predomini a les aules és femení, que ja comença en l’educació secundària i es consolida en la facultat. Les universitàries són més del 54% de l’alumnat superior, i a elles els correspon el 58% dels aprovats. Del total de llicenciatures quasi el 60% les van obtenir les xiques, que van ser així mateix el 51% dels que es doctoraren el 2003.

No obstant, només el 13,7% de les càtedres estan ocupades per les dones i únicament hi ha un 18% de professores d’investigació i 4 rectores en 71 universitats.

Altres dades de l´Institut de la Dona rebel•len que les dones menors de 30 anys, que acaben de començar la seua trajectòria professional, estan canviant la situació establerta. Al llarg de la seua etapa d’estudiants han lluitat per una igualtat que no volen perdre ara que han accedit al món laboral.

Aquest estudi també posa de relleu que entre la gent jove, tant de sexe femení com de masculí, ja no es valora a l’home que no col•labora. Actualment les dones esperen que una relació de parella estable no intercedisca en la seu carrera professional perquè els supose una dedicació especial.

Al mateix temps sembla que s’està produint un canvi en els homes, cada vegada més orientats a la família i a les tasques de la casa. No obstant, aquestes últimes no són atractives ni per uns ni per a altres, però ambdós assumeixen la necessitat de compartir-les.

Tot i aquestes dades de l´Institut de la dona respecte al progrés de la paritat entre els joves en les tasques domestiques, altres dades que ha fet públiques l’oficina d´Estadística Europea, assenyalen que els homes espanyols són junts als italians els que menys hores dediquen a les tasques de la casa de la unió europea. Segons aquestes dades les dones espanyoles figuren entre les dones que més temps dediquen al treball no remunerat.

El dia de la dona se celebra a tot el món, menys al món musulmà. És per això que Pego també ha volgut afegir-se a la llista de pobles que ho celebren amb el III concurs gastronòmic de Plats Típics Pegolins, durant aquest concurs es lliuraran els premis a millor arròs amb crosta a l’estil de Pego, al millor plat de lliure creació i al millor postre típic del terreny. Al dinar que tindrà lloc a partir de la una i mitja del migdia al Saló Fillols acollirà al voltant de 500 persones.

Per a seguir amb els actes programats per la Regidoria de la Dona, aquesta nit es projecta al Teatre Municipal a les 10 de la nit “En sus zapatos”, una comèdia protagonitzada per Cameron Díaz i Shirley Maclein.

També hem de recordar que s’està realitzant un taller de dansa del ventre donat per Mª Carmen Almiñana on el que es vol transmetre els moviments d´aquest ball oriental que té també una part terapèutica.

Els actes al voltant del dia de la dona s’estén tota la setmana, i és que per al divendres 10 a les 4 de la vesprada a la Casa de Cultura tindrà lloc una xerrada sobre la vida de les dones d’Equador, dos equatorianes explicaran les seues experiències recolzades amb imatges sobre les tasques que desenvolupen. Aquest acte s’emmarca dins la campanya de sensibilització “ser dona al sur” i té la col•laboració del fons valencià de la solidaritat.

A la resta de la comarca també se succeeixen els actes al voltant de la dona, rescatem la concentració contra la violència de gènere que tindrà lloc a la Glorieta País Valencià de Dènia el dia 9 i que està organitzada per la Xarxa de Dones de Les Marines. El mateix dia hores després la Xarxa ha organitzat un sopar homenatge a les dones 2006. Serà a les 21.30 de la nit al Restaurant Los Arcos. Enguany s’homenatja l’escriptora Carme Miquel i la corporació municipal de Dénia.

Tornant a Pego el cap de setmana tindrà lloc el mercat medieval i l’actuació, el dissabte per la nit de Maria Vidal que ha organitzat la Regidoria de la Dona. Els actes en commemoració a la dona s’allarguen fins la setmana següent amb les xerrades culturals que ha organitzat el grup de dones Cabal de Pego.

556 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!