Des del Centre de Salut de Pego s’apel·la a la responsabilitat individual per a evitar el contagi col·lectiu

La darrera actualització de les dades de la pandèmia al Departament de Salut de Dénia reflecteix un important augment del nombre de casos de coronavirus a la comarca en l’últim cap de setmana. 33 persones han donat positiu en les proves PCR, d’elles 26 a Dénia, 3 a Pego i un cas nou a Ondara, a Xàbia, a Calp i a Xaló.

Aquestes xifres apareixen des de hui dimarts publicades en el web del seguiment de la pandèmia de la Conselleria de Sanitat i venen a ratificar el que ja comunicaren la Regidoria de Sanitat i el Centre de Salut de Pego el diumenge. Com era d’esperar, Pego no s’ha escapat del coronavirus. Però, tant la regidora de Sanitat, Alicia Siscar, com el director mèdic del Centre de Salut, Carlos Juan, fugen de l’alarmisme tot i que reconeixen que aquest és un moment complicat.

Els 3 casos positius que hi ha a data de hui a Pego estan identificats. S’està fent el rastreig de totes les persones que han estat en contacte amb ells. S’aplica el protocol establert de seguiment, del qual s’encarrega el doctor Javier Bernabeu, el rastrejador covid del Centre de Salut de Pego.


A més de fer les PCR als contactes, al Centre de Salut també s’està practicant les proves a les persones amb símptomes de covid-19 i a les sospitoses de tindre la malaltia. No sols de Pego, sinó també les d’altres localitats de la comarca, derivades des del 112 i des de Salut Pública. Tots aquestos sospitosos conformen l’agenda de seguiment diària, segons ha explicat el doctor Juan.

El rastreig i seguiment ha estat declarat com a treball prioritari per la Conselleria de Sanitat, ha afirmat el doctor Juan, amb l’objectiu d’evitar que s’arribe al contagi comunitari. És per això que tots els casos estan sent identificats, però s’ha de tindre en compte que el procediment té uns temps, com diu Javier Bernabéu.UN NOU PERFIL I CIRCUMSTÀNCIES

La tasca de rastreig i les xifres oficials confirmen el que es diu des de fa unes setmanes. El ritme de contagi està creixent a través de diferents brots que es multipliquen per tot arreu. Però, el perfil de les persones que es contagien i les circumstàncies són molt diferents a les dels primers mesos de la pandèmia. I això té els seus avantatges, però també els seus inconvenients.

Davant la proliferació dels brots, majoritàriament en l’àmbit social, els doctors Juan i Bernabéu fan una crida a la responsabilitat a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes. Els sopars, dinars i demés reunions familiars i d’amics són el principal focus de contagi. Per a evitar-ho cal extremar les precaucions, limitant el nombre de contactes, mantindre la distància de seguretat, fer ús de la mascareta i rentar-se les mans a sovint.

Carlos Juan manifesta que aquest és un moment important per a evitar entre tots que passem dels brots controlats a una transmissió comunitària perquè estem de cara a la tardor. Com diu, ara per ara, els serveis mèdics no estan saturats, però, existeix certa preocupació entre els professionals de la salut davant la possibilitat de tornar a viure els durs moments viscuts a març i abril.


FUGIR DE LA RUMOROLOGIA

Malgrat tot, el director mèdic del Centre de Salut assegura que tot l’equip està conscienciat i entregat en la tasca d’afrontar les complicacions que puga haver-hi amb l’arribada de la tardor.

En aquest punt, el rastrejador, Javier Bernabéu, ha respost a algunes crítiques i comentaris que es fa a través de les xarxes socials al respecte del protocol d’atenció als pacients des de l’inici d’aquesta pandèmia global.


Ambdós mèdics reconeixen que potser la percepció dels ciutadans siga equivocada al respecte del treball dels professionals del Centre de Salut, perquè tot ha canviat des de l’arribada del coronavirus. Com és lògic, ha estat precís adaptar a la nova situació des de l’organització de les tasques d’atenció als pacients, fins a l’espai del centre. Carlos Juan detalla que el que era l’àrea de Pediatria ara és la zona de recepció als pacients amb símptomes respiratoris. Això ha obligat a reorganitzar tot el centre, fins i tot algunes dependències d’Administració, per a acollir les consultes. I des del mes de març l’atenció ha passat a ser telefònica, la qual cosa suposa una gran dificultat per als metges.


Una part de la societat no ha arribat a entendre aquestos canvis, és per això que en els últims mesos les queixes i els comentaris al respecte del Centre de Salut proliferen a traves d’Internet. Carlos Juan ha insistit en la importància de no creure ni difondre les faules i les notícies falses que proliferen a través de les xarxes socials creant un estat d’alarma innecessari. Tant Juan com Bernabeu, i la regidora de Sanitat, Alicia Siscar, recomanen informar-se tan sols a través de les fonts oficials.


VACUNA CONTRA LA GRIP, MÉS QUE MAI

Les recomanacions de l’equip mèdic del Centre de Salut són, doncs fugir de l’alarmisme que promouen les xarxes socials i, no fer cas tampoc del negacionisme. Els doctors Juan i Bernabeu insten a tots i cadascun dels ciutadans de l’àrea de salut de Pego i de tota la comarca, a fer-se càrrec de la seua responsabilitat a l’hora d’evitar la proliferació de casos, seguint les indicacions i protocols mèdics. I, per últim, els recomanen vacunar-se enguany de la grip.

2326 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!