Crítiques excel·lents a les propostes gastronòmiques de l’hostaleria de Pego

Ahir, després de les dos taules rodones, cinc restaurants de la localitat van exposar dos tapes on l’ingredient bàsic era l’arròs que es produïx a la Marjal de Pego. Les tapes van ser elaborades especialment per a l’ocasió i van estar a l’altura del que es demana d’una cuina d’alta qualitat, demostrant l’elevat nivell culinari de la localitat.

hostaleriaDilluns passat hostalers i hostaleres de la localitat es van quedar a les portes de poder fer una demostració en viu, un showcooking, dels productes que elaboren en cuina. Ahir, però, els ponents de les 2 taules rodones que van tindre lloc de vesprada a la Casa de Cultura, dins el marc de la I Setmana Gastrocultural de Pego, ‘L’arròs de les estreles’, van poder assaborir la cuina pegolina. Fillol’s, Zorrilla, El Moss, Llit i Taula i Rafel van ser els encarregats de presentar una barreja de cuina moderna i tradicional on, en la majoria de tapes, l’arròs era protagonista.

P1340185Els comensals van poder degustar tapes com el ‘Trampatojo de sushi’, ‘Dinamita de foie’ (Fillol’s), ‘Bacallà nipó’, ‘Tosta de foie’ (Zorrilla Restaurant), ‘Coques amb semisaladura de caballà’ (El Moss), ‘Arròs amb guatla i bolets’, ‘Arròs bomba amb magre i tomaca’ (Llit i Taula), ‘Crosta’, ‘Coques escaldades amb farina d’arròs’ (Rafel Restaurant) i ‘Arròs a banda’ (El Moss).

P1340174Sobre estes dos últimes tapes, durant la degustació ens assabentàvem, d’una banda, de que les coques escaldades, els minxos i els bollos «són el mateix, el que canvia és el nom». De l’altra que, El Moss ha decidit incorporar l’arròs a banda com a tapa ja que «l’arròs sempre ens el mengem com a plat principal, però tenint en compte que l’arròs és d’ací hem pensat que seria bo introduir-lo com a tapa, que no és el més habitual». Santos Ruiz, crític gastronòmic, informava que «al sud és molt habitual, el que passa és que allí l’arròs que servixen com a tapa és vaporitzat perquè aguanta més temps en bones condicions». No obstant, assenyalava que «l’arròs bomba aguanta molt bé i, de fet, quan més es gela, més bo està».

P1340180En acabar la degustació, Ràdio Pego, va voler saber el veredicte dels experts. El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, va manifestar que es tracta de plats amb una «qualitat 100%» i també destacava que la mostra era molt variada i «per a tots els gustos. Des de la tapa de foie, exquisida, fins al clàssic arròs amb crosta, exquisit. Arròs solt i exquisit». No s’oblidava de la «novetat» i assenyalava «la coca amb semisaladura de bacallà amb un sabor molt cridaner i la tapa d’arròs bomba amb magre i tomaca, excel·lent». En definitiva: «varietat, 100% qualitat i exquisitat», concloïa Rodríguez Mulero.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, després de tastar totes les propostes presentades no va poder més que donar-los les gràcies als cinc restaurants de Pego que hi van participar en l’exposició de plats i, sobretot, va aprofitar per a “felicitar-los” perquè van demostrar estar a l’altura del que demana un comensal d’exigent paladar. 

P1340176Santos Ruiz, gerent de la D.O. Arròs de València i crític gastronòmic, però també turista gastronòmic confés, declarava que «m’ha encantat tot i he vist molta creativitat». Admetia alhora que «li abellix molt la creativitat, però, fixa’t, si m’he de quedar amb alguna cosa, em quedaria amb els plats més tradicionals d’ací de Pego. Eixos que ens costen més de provar quan no estem ací». Desvelava que li havia «encantant l’arròs amb crosta perquè ha quedat molt solt i supersaborós i m’han agradat molt les coques perquè estaven molles, tendres, i tenien un farcit molt apetitós».

P1340175Evarist Millares, pegolí, millor cuiner d’Espanya 2011, professor del CDT, assessor d’Invat·tur, després de tastar totes les propostes hi destacava que «som un poble hospitalari, en el que sabem cuinar i que podem donar des de la cuina més tradicional fins a la cuina més innovadora».

Un altre pegolí, Joan Carles Cambrils, sotsdirector de Turisme de l’Ajuntament de València, manifestava percebre l’esforç fet per alguns restaurants «per innovar i reinterpretar, a partir del producte de l’arròs com a base, com el Fillol’s, el Moss o el Zorrilla i altres com el bar Rafel, que sempre és conegut per la seua qualitat de producte, també ha presenta una innovació amb les coques d’arròs. Llit i Taula també ha fet unes innovacions molt interessant amb l’arròs». P1340177Tot això el portava a confessar estar «absolutament sorprès del que estic veient al meu poble perquè és el que et trobes en molts esdeveniments, showcookings, presentacions de nous restaurants a València i a altres ciutats». Concloïa Cambrils amb el fet que «hi ha un nivell espectacular i ara cal seguir promocionant i recolzant i fent-ho valdre entre els possibles visitants de Pego. La matèria està i la formació està, que és el que es percep ací».

P1340179«També estic sorprès», afirmava Toni Reig, assessor de Dénia Ciutat Creativa, «sorprès sobretot de l’equilibri que els restaurants de Pego mostren tant en el que és cuina tradicional, en producte local i en mètodes i en receptes tradicionals, com amb este intent d‘innovar, d’aportar fusió» però sobretot, el fet de «posar en valor el producte local que crec que és el que han fet tots els restaurants». Desitjava Reig que «es consolidaren este tipus de tapes en els restaurants».

Si, després de llegir les crítiques se us ha fet la boca aigua, divendres 15 de setembre, després de la concessió del títol de Fill Adoptiu de Pego a Pepe Piera, ‘El pegolí’, a partir de les 20h., totes aquelles persones que ho desitgen, tenen l’oportunitat de tastar les tapes, pensades especialment per a l’ocasió, d’estos cinc restaurants: Fillol’s, Zorrilla, El Moss, Llit i Taula i Rafel, dins la I Setmana Gastrocultural de Pego, ‘L’arròs de les estreles’.

Esta vesprada, continuen les activitats a la Casa de Cultura. En esta ocasió, es tracta d’una acte especial atenent que es durà a terme un homenatge a les dones cuineres. L’esdeveniment comptarà amb la presència de la directora general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere de la Generalitat, María Such i la periodista Clara Giner. L’acte tindrà lloc a la Casa de Cultura a les 18.30h.

2572 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!