Coopego rep el premi de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya a la Igualtat d’Oportunitats

El Jurat dels Premis ha tingut en compte, en triar-la per a este guardó, la presència de dones en el Consell Rector de la cooperativa, en la direcció i en dos de les quatre direccions de departament. També ha subratllat la implicació de Coopego en el projecte INTEGRA i en el Conveni amb el Ministeri d’Igualtat per a augmentar la presència de dones en els llocs de gestió de les cooperatives.
La Cooperativa Agrícola de Pego, Coopego, ha sigut la triada com a guanyadora del Premi de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats, que es va entregar ahir de matí. L’acte es va realitzar en el marc de la celebració de l’Assemblea General anual de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, a Madrid. La ministra d’Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina, va ser l’encarregada d’entregar els guardons i de clausurar l’Assemblea. Pepe Pastor, president de la cooperativa, va ser l’encarregat de pujar a pel premi que va ser lliurat per la ministra en funcions.
En esta edició, els Premis es van establir basant-se en tres categories: Cooperativa de l’Any, Innovació i Igualtat d’Oportunitats. La cooperativa Dcoop va ser triada com a cooperativa de l’any pel Jurat, mentres que Coopaman va obtindre el reconeixement en la categoria d’Innovació.
Coopego, dedicada a la producció de fruites, especialment cítrics, manté des de fa anys un ferm compromís amb la consecució de la Igualtat d’Oportunitats plena entre hòmens i dones i, en este sentit, ha desenvolupat nombroses activitats de sensibilització i formació en matèria d’Igualtat, tant a empleats com al Consell Rector, així com per a evitar la discriminació de gènere en tots els aspectes laborals.

De fet, el Jurat dels Premis ha tingut en compte, en triar-la per a este guardó, la presència de dones en el Consell Rector de la cooperativa, en la direcció i en dos de les quatre direccions de departament. També ha subratllat la implicació de Coopego en el projecte INTEGRA –desenvolupat per Cooperatives Agroalimentàries en els últims anys- i en el Conveni amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per a augmentar la presència de dones en els llocs de gestió de les cooperatives.
El Jurat ha valorat especialment que per a Coopego, la Igualtat d’Oportunitats és un dels eixos que ha de sustentar la filosofia i els valors de la cooperativa.

Ángel Vilafranca, president de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, va destacar «la complexitat per a triar a les cooperatives finalment guanyadores, donat l’alt nivell de les candidates en cadascuna de les categories», a més de l’alta participació. Per la seua banda, la ministra en funcions va felicitar les tres premiades: Dcoop, Coopaman i Coopego i va animar a les cooperatives a seguir apostant per la investigació i la igualtat d’oportunitats com a filosofia per a aconseguir una major competitivitat.

El Jurat dels Premis ha estat composat pels professors Carmen Vallejo, de la EOI i Joaquin Fonts Pila, de la Politècnica de Madrid, Clemente Mata, subdirector general de Foment Industrial i Innovació del MAGRAMA i Juan Antonio Pedreño, president de CEPES (Confederació Espanyola d’Economia Social), i per part de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, el seu president Ángel Vilafranca, els seus vicepresidents, Cirilo Arnandis i Juan Rafael Leal i el director general, Agustín Herrero.

El passat 8 de març, per primera vegada Cooperativas Agroalimentarias de España visitava una cooperativa per celebrar el 8 de març. A Coopego es van reunir representants de Cooperatives Agroalimentàries de la C. Valenciana i Cooperativas Agroalimentarias de España, a més d’una delegació de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Noruega, que col·labora en el projecte de transferència de coneixement en Igualtat d’Oportunitats amb les cooperatives espanyoles.
Aleshores no ho sabíem però, hui podríem dir que aquella visita va ser una prèvia al que ha estat la concessió del premi 2016 de Cooperativas Agroalimentarias de España a la Igualtat d’Oportunitats a Coopego. La Cooperativa Agrícola de Pego va ser elegida aleshores perquè té en la seua gerència una dona i, a més, que despenya el càrrec des de 2000, dos més com a directores de departament d’un total de quatre. A més de comptar amb un elevat percentatge de dones contractades en llocs administratius (91%) i resta de personal (43%).

Actualment Coopego té un percentatge del 16,6% de dones en el Consell Rector (2 d’un total de 12) però, l’objectiu és aconseguir almenys 5 (més del 40%) en 2021. Esta idea se cimenta en involucrar al gènere masculí en el procés, acabant d’esta manera amb la idea que estem davant d’«una lluita de les dones per les dones».

Destaca també la cooperativa perquè compta amb una elevada taxa de dones que participen en les Assemblees Generals, més del 40% en la de 2016, xifra molt allunyada lamentablement de la realitat de l’entorn cooperatiu nacional.

Apuntava el passat 8 de març la presidenta de l’Associació de Dones de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Jerònima Bonafé que «Coopego ha fet els deures» i d’ahí que fora triada per a la celebració del 8 de març.

La gerent de Coopego, Tere Morell, destacava el passat 8 de març que la visita «és un reconeixement dins el sector agroalimentari, però sobretot, en el dia a dia per donar visibilitat al paper de la dona». La gerent de la cooperativa va destacar que en la plantilla de Coopego hi ha més de 200 treballadors, amb una àmplia presència de dones, així com en el seu Consell Rector i en la direcció de distints departaments.
Des de l’any 2011, Coopego treballa en temes d’Igualtat d’Oportunitat entre homes i dones. Tot i que encara no hi ha implant formalment un Pla d’Igualtat, com és el seu objectiu, sí que ha treballat en accions encaminades a aconseguir la Igualtat d’Oportunitats i la perspectiva de gènere en l’entitat, que es poden resumir en:

-Sensibilització i formació en matèria d’Igualtat d’Oportunitats, tant a treballadors com al Consell Rector.

-Evitar discriminacions en el procés de selecció.

-Fomentar la igualtat en la promoció i classificació professional.

-Mesures per a potenciar la igualtat salarial en l’empresa.
839 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!