Atzaïla celebra els 800 anys del naixement d’Al-Azraq organitzant la I Trobada d’Associacions Culturals de Pego i les Valls

Perquè és un personatge molt carismàtic, «potser el personatge més conegut de la Marina Alta», asseguren. A més perquè Al-Azraq és qui dóna origen a les Festes de Moros i Cristians. Esta vesprada hi ha presentació d’Al-Azraq, el visir que somniava la muntanya de Just Sellés. Diumenge, es trobaran al Castell de Benirrama o Gallinera, Associacions de Pego i Les Valls.
L’Associació Cultural Atzaïla ja sabeu que des del seu naixement no ha parat d’organitzar i programar activitats i este cap de setmana no és una excepció. En esta ocasió divendres de vesprada i diumenge de matí celebraran els 800 anys del naixement d’Al-Azraq. Per què la tria d’este personatge? Perquè a ulls d’Atzaïla, com explicava Domènec Pons, «la derrota i la mort d’Al-Azraq a les portes de les muralles d’Alcoi és l’origen de les festes de Moros i Cristians», el que permet qualificar el visir de «personatge molt carismàtic, que té molt a vore en la nostra història i potser siga el personatge medieval més conegut de la Marina Alta, del segle XIII i vam pensar en retre-li un petit homenatge».

Esta vesprada de divendres 27 de maig, a 8 de la vesprada, al pati de la Casa de Cultura presenten el llibre Al-Azraq, el visir que somniava la muntanya de Just Sellés. La presentadora de l’acte serà Núria Gómez, integrant d’Arrels Marinades. Però a més hi haurà l’acompanyament poètic del pegolí Joan Femenia i l’acompanyament musical de La Clandestina. Confien des d’Atzaïla que hi acudisquen a l’activitat de hui representants de la festa de Moros i Cristians de Pego «perquè evidentment hem pensant en ells i, perquè lligar la festa en el seu origen és una assignatura pendent que tenim».
Diumenge 29 de maig, Atzaïla ha organitzat la I Trobada d’associacions culturals de Pego i Les Valls al Castell de Gallinera o de Benirrama. Este castell ha estat triat perquè «va ser l’últim reducte que va estar en possessió d’Al-azraq abans de la seua derrota abans de Jaume I». Esta excursió comptarà amb la col·laboració del catedràtic d’història medieval de la Universitat de València i cronista oficial de la Vall de Gallinera, Josep Torró. Ell serà el guia del Castell de Gallinera.
A esta I Trobada d’associacions culturals de Pego i Les Valls al Castell de Gallinera hi acudiran, a més d’Atzaïla (Pego), Gelibre (Atzúbia), La Roca (Vall d’Alcalà), Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera, Marge Gros (Daimús), Associació Cultural Vall d’Ebo i el Centre Excursionista de Pego.

Des de Pego s’eixirà a les 8 del matí des de la creu del passeig Cervantes. Des de l’Atzúbia s’eixirà a les 9 des de davant de l’Ajuntament i des de Benirrama, des de la plaça davant les antigues escoles a les 9 del matí. L’eixida des de Benirrama serà una ruta circular. Es pujarà pel Passet i s’arribarà al castell per l’obaga d’Almiserà (Xillibre, Gelibre). La tornada es farà pel despoblat morisc de Benimarsoc.
Aquelles persones que vulguen apropar-se en cotxe, el lloc més pròxim que recomanen des d’Atzaïla és el despoblat de Benimarsoc on han situat una P (aparcament). La gent que puge des de Pego o l’Atzúbia, es desviarà pel camí de la font de la Mata, just enfront de les pintures rupestres de Benirrama, seguiran en cotxe per la línia negra grossa i aparcarà a P. Caldrà caminar pel tram marcat en negre més finet fins al castell.

1086 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!