Comencen a arribar les notificacions de la regularització cadastral a Pego

Es tracta del primer procediment de regularització cadastral que té lloc a Pego. La carta que remet la Gerència territorial de Cadastre la reben aquells immobles del terme de Pego que no estaven donades d’alta o aquelles que han patit alguna alteració i esta no ha estat notificada. Els 60€ que s’han de pagar corresponen a la taxa de regularització cadastral. Per veure la modificació que assenyala cadastre en la carta, s’ha d’accedir a la web de cadastre i, en la columna dreta hi ha pestanya de regularització cadastral. Allí s’introduïx el codi de verificació que s’assenyala en la carta i s’accedix a la informació. Cada propietari té un període de 15 dies per a al•legar.
Ens hem de remuntar al 10 de març per tractar la notícia següent. Eixe dia el Boletín Oficial del Estado (BOE) determinava municipis i períodes d’aplicació del procediment de regularització cadastral. La Gerència Territorial d’Alacant va determinar aplicar el procediment de regularització a, entre altres pobles, Pego.

A Pego el procediment començava la darrera setmana de març i estava previst que finalitzara el 30 d’octubre. Finalitzat o no el procés, el cert és que, des de divendres passat molts pegolins i pegolines amb casetes al terme han rebut una notificació de la Gerència Territorial de Cadastre conseqüència d’eixe procediment de regularització cadastral.

Explica Cadastre que este “és un dels procediments d’incorporació al Cadastre Immobiliari dels béns immobles urbans i rústics amb construcció, així com de les alteracions de les seues característiques, en supòsits d’incompliment de l’obligació de declarar de forma completa i correcta les circumstàncies determinants d’una alta o modificació cadastral. La seua finalitat és garantir l’adequada concordança de la descripció cadastral dels béns immobles amb la realitat”.

Recomanava la regidora d’Urbanisme, Alicia Siscar, a entrar, amb el codi de verificació que s’assigna a cadascú en la carta de Cadastre, a la seu electrònica de cadastre per a conèixer quines són les circumstàncies que han determinat la notificació. Entrant en Consulta expedientes regularización castastral amb el codi de verificació la gent podrà veure els canvis assenyalats per cadastre per escrit i amb fotografies. Si no estan d’acord tenen un període per a al•legar de 15 dies.

També és important fixar-se en la data en què cadastre incorpora la construcció o modificació de l’immoble a la seua base de dades cadastral. Esta dada és important perquè la regularització té efectes retroactius i Cadastre podrà cobrar l’IBI de fins a quatre anys enrere, ja que es basaran en eixa data per a aplicar l’Impost de Béns Immobles.

La regidora d’Urbanisme, Alicia Siscar, incidia en el fet que este procediment dóna d’alta (tot i que no legalitza, sinó que regularitza) totes les cases o modificacions de cases que no han estat presentades a l’Ajuntament de Pego i posteriorment a Cadastre. Siscar assenyalava que “el procediment d’inspecció comporta una sanció que no s’ha inclòs” i destacava que “el procediment de regularització agilitza tota la tramitació i només s’ha de pagar la taxa de regularització cadastral de 60€”, en concepte de les feines realitzades.

Apuntava la regidora d’Urbanisme que este procediment, dut a terme des del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, “aporta al municipi una igualtat tributària perquè hi havia moltes construccions al terme que sí que estaven pagant una contribució, però hi havia algunes que no i això no es correcte per a ningú, hem de pagar tots per igual”.

Les persones que tinguen dubtes o que decidisquen al•legar poden dirigir-se a la planta baixa de l’Ajuntament de Pego, al departament de Cadastre. Si no estan d’acord amb la valoració haurà d’aportar plànols, escriptures i tot el que es demande des de Cadastre, avançava Siscar. Així mateix insistia la regidora d’Urbanisme que “no és una sanció pels anys que no ha estat pagant IBI”.

Pel que fa a quan es produixen els efectes de la incorporació o modificació en el Cadastre dels immobles afectats per la regularització, segons Cadastre “les alteracions cadastrals resultants del procediment de regularització surgixen efecte des del dia següent al dels fets, actes o negocis que originen la incorporació o modificació cadastral”.

Es tracta del primer procediment de regularització cadastral que té lloc a Pego. Fins ara, els immobles, tant en rústica com en urbana, han anat actualitzant-se pel procediment de comunicació que està regulat en l’ordenança municipal així com pel conveni de l’Ajuntament amb Suma en 2010-2012. D’altra banda, les dos últimes revisions que es van fer en rústica foren els anys 1995 i 2003.
959 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!