Calp elimina dels seus carrers símbols i noms franquistes

Han tingut que passar trenta anys des de la mort del dictador feixista, Francisco Franco, per que un govern democràtic, el tripartit de Calp, eliminara dels seus carrers símbols i noms relacionats amb la dictadura, i el terror. Els nous noms, escollits per la població, fan referència a la pau i a la llibertat front les dades bel•licistes que hi havia abans I encara que sembla una broma de mal gust, més de trenta anys després de la mort del dictador feixista encara són proa els pobles que mantenen els símbols de la pitjor època de l’espanya contemporània. Des de aquesta setmana, Calp recupera la normalitat democràtica. «Ja era hora» és la resposta majoritària oferida pels veïns dels carrers de Calp amb noms franquistes a la pregunta realitzada per l’ajuntament respecte d’això de si apostaven o no pel canvi de la nomenclatura actual. El «ja era hora», per tant, ha sigut un sí rotund a la substitució dels noms proposada per l’ajuntament.

el regidor de la Presidència de l’Ajuntament de Calp, Ximo Tur, va anunciar ahir els nous noms que rebran els carrers desprès de l’acord que prendrà esta vesprada en el ple ordinari l’equip de govern calpí format per PSOE, Bloc i PSD. D’esta manera, el carrer Generalíssim serà a partir d’ara De Fora, denominació que havia rebut de forma tradicional i per la seua ubicació en l’antiga vila del municipi del Penyal d’Ifach. En segon lloc, el carrer José Antonio es cridarà d’ara en avant De la Llibertat.

La via coneguda com Paternina (cognom d’un governador franquista) haurà de cridar-se De la Justícia. Finalment, el carrer 18 de juliol que rememora el colp d’estat que va deslligar la Guerra Civil serà a partir d’ara De la Pau. És a dir, «tot al contrari al significat d’una data tan trista per als nostres avantpassats i per a nosaltres mateixos» , va especificar Ximo Tur, el qual ha dirigit la substitució dels noms franquistes dels carrers de Calp.

El canvi de la nomenclatura d’estos quatre carrers havia sigut una de les primeres mesures anunciades pel nou govern de Calp integrat per socialistes, nacionalistes i socialdemòcrates. L’elecció dels noms Llibertat i Justícia ha vingut motivada perquè «junt amb la igualtat i el pluralisme polític són els valors suprems de l’ordenament jurídic espanyol» , va explicar Tur.

348 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!