Cabal reconeix Carme Miquel, una escriptora lligada a l’escola pública en valencià i a la defensa del territori

El grup de dones Cabal va reconèixer en l’acte literari de 2013 l’obra literària de Carme Miquel, perquè, “en els temps convulsos que vivim” l’obra i la vida de Carme Miquel és un referent des de les vessants educativa, social i mediambiental. Carles Mulet, va ressaltar que Carme Miquel “és un dels exemples més reeixits d’un tipus de persones imprescindibles per al nostre poble”.
La vesprada de divendres, Cabal va realitzar l’acte literari de tardor de 2013, un espai per al reconeixement d’escriptores i escriptors de Pego i de la comarca que deixen, amb la seua escriptura, el seu compromís amb els lectors i les lectores i, moltes vegades, amb el que els inquieta o estimula. En esta ocasió el grup de dones Cabal va triar l’escriptora de La Nucia, Carme Miquel perquè, tant a través de la seua vintena d’obres com de la seua vida personal ha estat un referent de dona lluitadora en l’ensenyament públic i en valencià, en la defensa del territori i en les tradicions de la Marina Alta, entre d’altres. És el que explica la portaveu de Cabal en este 2013, Conxa del Ruste en la presentació de l’acte.


Abans que parlara l’encarregat de guiar-nos per la vida i obra de Carme Miquel, Carles Mulet, l’homenatjada va tenir paraules d’agraïment a les dones que formen Cabal, afirmant que “les autèntiques lliutadores són les dones Cabal, de cap a peus”.
Carles Mulet, endevinava que este homenatge a l’autora “de segur que li produirà una especial satisfacció” perquè en alguns dels seus llibres Carme Miquel crea un esperit de reivindicació de la dona, “hi ha tot un univers, tota una simbolització” al voltant de la dona.
Mulet destacava “els mèrits que ha anat acumulant pel seu treball i el seu compromís permanent, com a mestra, com a escriptora i com a activista social i cultural. Uns premis que ja han estat reconeguts abans amb diversos premis com per exemple el Premi d’Honor Jaume I o el Micalet d’Or. També el Premi Samaruc, el Premi Ciutat d’Alzira, etc”.Com hem dit al principi, Carme Miquel és nascuda a La Nucia, però els seues vincles familiars amb Gata l’han duta a no trencar mai el seu lligam amb la Marina Alta, indicava Carles Mulet i un fet incontestable és que Miquel té la seua segona residència a Xàbia, vora el Montgó que, informava Mulet és com “un mena de tòtem que es va constituir en un dels eixos principals de la seua novel•la ‘La mel i la fel’”.

Explicava Carles Mulet que la vida de Carme Miquel “ha girat fonamentalment al voltant del seu treball com a mestra on ha desenvolupat un treball intens i sostingut dins els moviments de renovació pedagògica, la Cappev i Escola Valenciana. La seua obra creativa és l’altra vessant de la seua vida, abasta un ampli ventall que va la novel•la a l’assaig i a la divulgació”.
La seua primera publicació, ‘Un estiu a la Marina Alta’ (1970), segons comentava Carles Mulet, “suposa el punt d’arranc de tota la literatura infantil i juvenil produïda al País Valencià”. Apunta Mulet que l’obra literarària de Carme Miquel, fins el moment, “una vintena de títols” entre els que destaquen: ‘Uns papers en una capsa’, ‘A cau d’orella’, ‘Murmuris i crits’, ‘Aigua en cistella’, ‘La mel i la fel’ i ‘Matar en el verd’, la crònica novel•lada que acaba de publicar.

Va concloure la persona triada per descriure la vida i obra de Carme Miquel, Carles Mulet, destacant de la mateixa que “és un dels exemples més reeixits d’un tipus de persones imprescindibles per al nostre poble. Gent absolutament necessària per al progrés personals de cadascun dels nostres habitants, també social i nacionals”.
Carme Miquel confessava que li feia respecte ser homenatjada a Pego, un poble amb tants escriptors i escriptores bons. No obstant, es mostra “desvanida” pel reconeixement de Cabal “perquè compartim lluites i idees i perquè la sensibilitat que demostren i la tasca continuada és una tasca en la que ens hem d’identificar”.
889 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!