Bona part de l’arxiu municipal es digitalitza

El bressol de la memòria històrica de Pego s’adapta als avantatges de les noves tecnologies i, per segona vegada els seus fons històrics es conserven en format digital. Un total de 8.000 euros subvencionats al 50% entre la Regidoria de Cultura i la Generalitat Valenciana han permès realitzar 115 DVDs on s’arxiva, ara, bona part de la història de Pego. Amb l’esforç de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego i l’ajuda de la Generalitat valenciana, l’Arxiu Municipal de Pego ha digitalitzat, per segona vegada, part del seu fons històric. Dintre de la política de conservació i difusió de l’arxiu s’ha realitzat un gran esforç per tal de consolidar la conservació dels documents i l’accés al mateixos sense necessitat de consultar-los en el seu format original, i evitar així la pèrdua i la manipulació dels documents originals.

Un total de 8.000€ subvencionats al 50% amb la Generalitat Valenciana han permès realitzar 115 DVD’s on s’arreplega bona part de la història del poble. D’aquesta manera ja podem gaudir de la digitalització de la sèrie completa de les Actes del Consell o de l’Ajuntament des de l’any 1555 al 1932. També s’han digitalitzat els documents de la sèrie dels Llibres de Justícia des de l’any 1567 al 1926. Altra documentació important la formen els Llibres de Béns o cappatrons de la peita, dels quals s’han digitalitzat els de 1488, 1539 i 1675-1700. Com ha manifestat la Regidora de Cultura, Elvira Ciurana, la intenció i els ànims són de “seguir en aquesta línia d’actuació pel bé del patrimoni històric i documental tant ric del nostre poble, com una manera perquè no es perda la història i, a més a més, puga ser consultada i estudiada per totes les persones”.

La importància d’aquesta empresa, asseguren des de l’arxiu municipal de Pego “ens ha d’animar a seguir treballant en el mateix camí, conservar, ordenar i difondre l’arxiu municipal, el qual és sens dubte el nostre carnet d’identitat com a poble”. Per això, altres mesures de conservació s’estan realitzant com és la restauració de documents, també en conveni amb la Generalitat Valenciana. Si en l’any 2004 es restaurà el primer llibre d’Actes del Consell del segle XVI, amb motiu del 725é aniversari de la Carta Pobla, ara s’espera en breu la restauració d’altres documents com els recollits en els llibres d’Actes de Consell de 1626-1677, el de 1650-54 i 1672-1676 i, els de Censals de 1545-1562, tots ells actualment en procés de restauració.

“La necessitat de perpetuar la memòria històrica ens empeny a conservar, de la millor manera possible, els documents que d’una manera o altra formen part del conjunt de la memòria col•lectiva d’un poble. Tot el nostre esforç el dirigim a la millora i consolidació de la documentació d’arxiu, en el nostre cas, un arxiu de sèries completes molt interessant que s’inicia al segle XV. El nostre anhel per tal de recuperar la nostra història ens ha fet reflexionar sobre la necessitat d’anar consolidant allò que tenim i que és d’un gran valor documental i històric. Per tot això, anem fent any rere any, iniciatives d’aquest tipus per tal de consolidar una tasca que no ha de quedar en l’oblit”, afirma Joan Miquel Almela, arxiver municipal de Pego.731 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!