Avinença, una xarxa de custòdia del territori

Avinença, que significa acord, és l’Associació Valenciana de Custodia i Gestió Responsable del Territori i té tres anys de vida. És una xarxa que agrupa persones i entitats que tenen en comú la custòdia del territori, una metodologia de conservació basada en la voluntarietat i en l’acord entre els propietaris de terrenys i les entitats que col•laboren per conservar els valors ambientals de les seues finques. Aquest cap de setmana els nostres col•laboradors Toni Ribera, amb “Esports a Ràdio Pego” i Vicent Morera amb “Pego, Paris, Londres”, han estat presents en un avistament de cetacis i han aprofitat l’ocasió per a conèixer millor que és Avinença, l’Associació Valenciana de Custodia i Gestió Responsable del Territori. En una conversa amb Josep Nebot, representant d’aquesta associació han aprofundit sobre la metodologia de conservació, ja estesa per tota Europa, de custòdia del territori. “Està basada en la voluntarietat i en l’avinença, és a dir en l’acord, entre els propietaris i les entitats que col•laboren per aconseguir la conservació dels valors ambientals de les seues finques”, explicava Josep Nebot, representant d’Avinença.

Tot i que semble un concepte nou, la custòdia del territori es pot dir que va nàixer a l’Estat Espanyol als anys 70 amb Fèlix Rodríguez de la Fuente. A Europa encara ens hem de remuntar més lluny en el temps. Al País Valencià només des de fa tres anys comptem amb Avinença, aquesta xarxa que agrupa persones i entitats que es va constituir un mes d’abril com a organització de caràcter tècnic i divulgatiu de cara a impulsar l’ús de la custòdia del territori, amb els objectius de facilitar informació, formació, qualitat, assessorament i suport, recerca, impuls i difusió en favor de la custòdia. Sempre com a “feina complementària al treball de l’administració” clarificava Nebot i afegia que “sobretot en aquells espais que s’escapen del camp d’actuació de l’administració” o també en aquells “elements que abans no es contemplaven” i avui en dia sí.

“Sobre la realitat, sobre problemes complexos com són els problemes de conservació del territori no poden proposar solucions senzilles” declarava Nebot. treballa sobretot en dos vies. D’una banda, pot “afavorir que el propietari que vol conservar la seua terra […] tinga un recolzament” perquè moltes vegades aquestes persones tenen dificultats en què es reconega el valor de les seues propietats. D’altra banda, Avinença pot potenciar l’ampliació “de l’àmbit de conservació”, ja que és una qüestió que beneficia tota la societat.

810 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!