AVA-ASAJA exigix que es complete la concentració parcel·lària a Pego-Oliva

Amb la finalitat de resoldre els conflictes de propietat en el cultiu arrosser després de 23 anys. L’organització agrària reclama a Medi Ambient i Agricultura que resolga un problema enquistat des de la declaració de parc natural i que s’agreuja cada dia. El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, va declarar a Pego el passat 12 de setembre, durant la I Setmana Gastrocultural ‘L’arròs de les estreles’ que, «per part de l’actual Govern valencià és un repte que tenim i que volem que, abans que s’acabe l’actual legislatura, haver posat els fonaments per a què, quan abans millor, puguem acabar el que en el seu dia va deixar a mitges l’YRIDA».

P1340144El passat dimarts 12 de setembre, en el marc de la I Setmana Gastrocultural de Pego ‘L’arròs de les estreles’, en la segona taula rodona que va tenir lloc a la Casa de Cultura en la que es va abordar el present i el futur del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, hi estava present, entre d’altres, el Secretari Autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero. Este va manifestar, cap al final de la seua intervenció, una realitat que des de fa anys és reivindicada pels llauradors de la localitat. La necessitat de completar, en el menor temps possible, la reparcel·lació de la marjal (tot i que ell no va fer ús d’esta paraula).

P1340160Durant la taula rodona s’havia parlat de la reiterada conflictivitat generada al voltant de la marjal al llarg de la història, és per això que Rodríguez Mulero va expressar que «en algunes circumstàncies, no podem presumir de la història de la marjal de Pego, però hem d’aprendre de tot això i anar cap al futur. Ordenar bé la part agrària, ser capaços de, en el mínim temps possible, acabar el que en el seu dia es va començar i que encara està per acabar i que cada vegada és més problemàtic i que s’haurà d’abordar com abans millor». Així mateix, avançava que «per part de l’actual Govern valencià és un repte que tenim i que volem que, abans que s’acabe l’actual legislatura, haver posat els fonaments per a què, com abans millor, puguem acabar el que en el seu dia va deixar a mitges l’YRIDA».

20170911_120341Esta introducció servix per explicar que ahir l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) va exigir a la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que «complete d’una vegada per sempre el procés de concentració parcel·lària en l’àrea arrossera de la marjal Pego-Oliva, un procés que es va complicar arran de la declaració d’eixe paratge com a parc natural fa ja 23 anys i que des de llavors roman enquistat». Des de l’organització agrària expliquen que «la complexitat i les dificultats que han rodejat el procediment durant tot este temps s’han anat aguditzant fins a transformar-se en un veritable problema que s’agreuja un poc més cada dia. Tant és així que en alguns casos la controvèrsia entorn dels drets dels propietaris i els productors ha arribat inclús als tribunals».

Recorden des d’AVA-ASAJA que, quan amb motiu de la catalogació de la marjal Pego-Oliva com a parc natural per part de l’Administració autonòmica en 1994, es van posar en marxa les disposicions destinades a fer compatibles els usos agrícoles de la zona i la seua preservació mediambiental, es van aconseguir també una sèrie d’acords temporals per a gestionar les explotacions buscant per a això fórmules de cultiu en comú. No obstant això, eixe procés de concentració parcel·lària mai s’ha acabat de completar per part de la Conselleria.

P1340043La conseqüència a eixa falta d’una solució definitiva està provocant que els problemes entre els arrossers s’accentuen cada vegada més. És per això que des d’AVA-ASAJA consideren que «urgix dur a terme un aclariment definitiu en matèries tan bàsiques com la reubicació de parcel·les en els casos que així ho precisen».

El president de l’organització agrària, Cristóbal Aguado apunta que «la pilota està en la teulada de la Generalitat i més concretament en el departament de Medi Ambient de la conselleria d’Agricultura que és el que té les competències assignades. Resoldre la situació alegal que es viu en la marjal de Pego-Oliva és una qüestió de voluntat política i, sobretot, de pressupost. És imprescindible que s’aprove ja un pressupost adequat i, després de més de 20 anys d’espera, em pareix que és hora d’arreglar el problema. En esta organització agrària portem dècades reclamant una solució».

El passat mes de maig, el president d’AVA-ASAJA i el responsable de la sectorial arrossera d’esta organització, Miguel Minguet, van mantindre un reunió amb dirigents de la conselleria a fi d’assentar les bases que permeteren concloure de manera satisfactòria per a tots els afectats el procés de concentració parcel·lària. Entre les mesures que es van abordar estava la reparcel·lació de la marjal. Esta permetria que els arrossers que actualment tenen les seues terres en zones protegides les permutaren per altres ubicades en àrees cultivables. Denuncien, però, des d’AVA-ASAJA «que des de la celebració d’aquella trobada res hi ha avançat per a solucionar el conflicte».

P1340071Cristóbal Aguado assenyala en este punt que «es tracta d’adequar, en termes administratius i legals, la propietat de les parcel·les dels amos dels camps d’arròs a la realitat física de la marjal perquè la indefinició actual i les llacunes existents són una font de conflictes que està afectant inclús la sol·licitud d’ajudes de la PAC. Medi Ambient no pot continuar demorant la qüestió per més temps. Estem ja en plena campanya arrossera i els agricultors de la marjal han de saber a què atindre’s i quina és la situació real de les seues parcel·les».

El parc natural de Pego-Oliva compta amb d’una superfície de 1.250 hectàrees, de les que 260 corresponen a arrossars. La Comunitat Valenciana disposa en el seu conjunt de 14.746 hectàrees de camps d’arròs, de les que s’obté una producció pròxima a les 115.000 tones.

 

1792 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!