Atzaïla presenta 1500 signatures a favor de promoure el cinema a Pego

Demanen a l’Ajuntament de Pego que «estudie seriosament i aprove aquesta necessitat cultural per al poble de Pego de comprar una màquina de projecció i adequar el local per a poder donar a l’edifici una òptima utilització». Defensen des d’Atzaïla que «la cultura no és rendible» i declaren que volen que els pegolins i pegolines «es mereixen ser tractats com a ciutadans de primera».
Dilluns a les 12.30h., Atzaïla Associació Cultural presentava al registre d’entrada de l’Ajuntament de Pego 1500 signatures a favor de recuperar el cinema a Pego. Una xifra que Atzaïla considera representativa.
Les signatures anaven acompanyades d’un text en el que s’afirma que «aquest projecte no és un gaudi d’uns dies de festa, o per a la celebració d’un esdeveniment en concret. El seu caràcter no és efímer, perdura en el temps com altres projectes com la Casa de Cultura». Defensen que el cinema ha de ser «un lloc obert a tot el poble» i recorden que «el local del cinema que tenim ara és propietat del poble perquè en el seu dia així ho va decidir la Corporació Municipal d’aquell moment, realitzant la compra d’un cine que era privat». Qualifiquen aquella decisió com a «valenta» amb el resultat que «ara l’immoble és nostre [del poble]». Hi són conscients, però, que «el temps passa i com tot, necessita manteniment i actualització o acabarà destinat a enderroc», afirmen des d’Atzaïla.
Denuncien des de l’Associació Cultural que «no pot ser que tinguem un gran espai per a la projecció cinematogràfica sense utilitzar, i que els que volem veure cine hagem de desplaçar-nos sistemàticament fora de la localitat. I, sobretot, que els xiquets i xiquetes no puguen gaudir d’un entreteniment diumenges de vesprada», criticant que «els diumenges el poble es veu abandonat» i defensant que «el nostre poble necessita tenir vida i poder gaudir de cine és una de les coses que li la pot donar».

D’aquí la campanya de recollida de signatures que Atzaïla ha dut a terme estos mesos passats i que ahir registrava a l’Ajuntament de Pego perquè este «faça seua la petició, l’estudie seriosament i aprova aquesta necessitat cultural per al poble de Pego de compra de la màquina projectora i de l’adequació del local per a poder donar a l’edifici l’òptima utilització». Asseguren que esta «és una qüestió de diners, de prioritats i, sobretot, de voluntat política» que esperen des d’Atzaïla, «tinga una resposta positiva».
Durant l’entrega de signatures al consistori pegolí el president de l’Associació Cultural, Pep Nadal, va defensar que, una vegada es reprenga l’activitat cinematogràfica a Pego esta «s’ha de promocionar perquè la gent la conega i la gaudisca» perquè «és una activitat cultural important». Confien des d’Atzaïla que l’acte de dilluns siga «una base, un començament» perquè el cinema es pose en funcionament a partir de la temporada que ve, és a dir, a partir «de l’octubre que ve».

Com a activitats complementàries al cinema, és a dir, perquè en acabar la sessió cinematogràfica les persones que hi acudisquen no se n’hagen d’anar a casa directament, Imma Navarro, membre de l’Atzaïla, proposava que «l’institut vell podria ser un lloc d’activitats on es feren tallers per a la gent jove». D’altra banda, també qüestionava el fet que «la cultura siga rendible». De fet afirmava que «la cultura no és rendible. El cine està perquè la gent vaja i adquirisca cultura».
Domènec Pons, tresorer d’Atzaïla, destacava que «tenim una infraestructura importantíssima que és el cine i, evidentment els pegolins i les pegolines no es mereixen que si volen gaudir del seté art hagen d’emigrar fora». Comentava que «els diumenges, aquelles famílies que volen portar els xiquets a vore les pel·lícules se n’han d’anar fora perquè a Pego no hi ha cap possibilitat». Pons reiterava que «des d’Atzaïla estem molt preocupats en eixe sentit i voldríem que el teatre municipal fora un teatre actiu i que tots els caps de setmana Pego tinguera activitats cinematogràfiques o teatrals. Que hi haguera una programació estable ací a Pego perquè no som un poble de segona i pensem que ens ho mereixem».

663 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!