Art de Pego a la Marina Alta

Art de Pego a la Marina Alta

A partir del divendres 30 de juny a les 8 de la vesprada la comarca podrà gaudir de la obra de dos residents pegolins. “Nit, pa i peixos. Homenatge als encessers, pescadors de pesquera” de Mónica Gómez Candela s´inaugura a Xàbia i a El Verger podrem contemplar l´obra “Art Facte” de Carles Galindo.
Durant aquest any s´han estat gestant a Pego dues obres plàstiques de característiques ben diferents però amb idèntica finalitat: agradar i captivar l´espectador. Aquestes obres les podrem visitar a partir d´aquest divendres. A les 8 de la vesprada Xàbia i El Verger inauguren un temps per a la contemplació.

A Xàbia trobarem l´obra de Mónica Gómez Candela “Nit, pa i peixos. Homenatge als encessers, pescadors de pesquera”. Mónica Gómez és una segoviana afincada a Pego des de fa uns anys. Al municipi ha trobat l´espai adequat per a dur endavant les seues inquietuds artístiques.

La proposta que Mónica presentarà divendres forma part d´un projecte més ampli “Camins Oberts” que estarà exposat fins al setembre. Una iniciativa artística que des de fa uns anys es realitza a la Marina Alta i del que formen part, a més de Xàbia, altres pobles com Teulada, Benissa o Jesús Pobre. S´exposen en espais oberts i públics intervencions de diferents artistes, que normalment han de veure amb les localitats on s´exposa.

“Nit, pa i peixos” és la reproducció del lloc de treball dels encessers, dels pescadors que, des dels penya-segats, pescaven l´aliment que els mantenia al dia.

Aquests pescadors arriscaven la seua vida des de les altures. L´autora de l´obra, Mónica Gómez ha reviscut aquesta situació durant el procés de creació, ja la peça que s´exposarà a la Plaça del Pintor Sorolla de Xàbia és de dimensions similars a les pesqueres de veres, per tant, ha necessitat un andami per construir tot l´entramat. L´artista defineix els pescadors com a homes valents que anaven de nit fins als penya-segats provistos de llanternes per impressionar els peixos i poder atrapar-los amb facilitat, en eixos moments d´impacte visual que els paralitzaven. Aquest fet els obligava a quedar-se a casa durant els dies de lluna plena. Amb cordes, canyes i escales arribaven fins a les pesqueres, plataformes especialment construïdes en coves o pronunciaments dels talls de les costes de Xàbia.

D´altra banda, a El Verger, el mateix dia i a la mateixa hora, el divendres 7 a les 8 de la vesprada el saragossà afincat a Pego, Carles Galindo, inaugura “Art Facte”, un exposició composada per 25 obres elaborades, la majoria d´elles en aquest any. Carles Galindo és, a més de col•laborador de Ràdio Pego amb el programa “La mosca cojonera”, pintor. I en aquesta ocasió presenta quadres sobre fustes reciclades per reivindicar la funcionalitat d´aquest material.

Durant dues setmanes l´obra romandrà exposada a la sala d´exposicions municipal de El Verger de dimecres a divendres de 5 a 9 de la vesprada. Qui s´acoste podrà contemplar un treball original que barreja colors i línies naturals de la fusta per embellir i transformar fustes, suposadament, inservibles. La facilitat i comoditat de l´artista durant el procés creatiu és reflexa en l´element final, que entre d´altres coses ha estat inspirada en alguns paisatges de Pego.

Dos opcions culturals a les que els dos artistes, Mónica Gómez Candela i Carles Galindo, ens emplacen a gaudir.
670 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!