Aquest cap de setmana et proposem… | Visita al Castell de Forna

Aquest cap de setmana, més que una ruta, et proposem una visita a un dels castells que, pel seu estat de conservació, és considerat un dels més importants de la comarca.

16029

Estem parlant del Castell/Palau de Forna, una construcció de finals del S. XV  ubicada al cim de la Muntanya de les Campanetes, una muntanya xicoteta situada al costat del poble de Forna, de no més de 100 habitants,  dins del Terme Municipal de l’Atzúbia-Forna. Es tracta d’un poble que a pesar de quedar-se molt reduït en quant a nombre d’habitants, ha sabut posicionar-se com un lloc de residència de luxe per a estrangers jubilats, que busquen un entorn rural on residir.

15988

No sóc historiador, pel que no vull esplaiar-me massa (per por a dir alguna burrada), però si que m’agradaria contar un poquet d’història al voltant d’aquest monument (si hi ha alguna errada, per favor, corregiu-me).  El Castell es troba en un lloc éstratègic. Rodejat de muntanyes, com la Serra de Gallinera, Serra de l’Almirant o la Serra Negra, i amb una vall fèrtil que dóna per l’est al Mediterràni, per la Vall d’Oliva. És a dir, un lloc estratègic on situar un castell que controlara el Mediterrani i les terres governades per Al-Azrac (una de les zones que més van resistir a la conquesta de Jaume I. De fet, les contínues revoltes contra el monarca són l’origen dels populars Moros i Cristians).
Aquest castell, més que una fortificació militar, va tindre un caràcter més residencial, pel que moltes vegades el nomenarem Palau. Era el lloc de residència d’una família molt important de l’època, els Cruïlles, moment en el que el Castell/Palau va tindre el seu màxim esplendor. Més tard, va passar a dominis dels Borgia, va deixar de ser un lloc de residència i se li va donar un ús de presó. Els presoners no és que foren perillosos delinqüents, i la presó no tindria unes dimensions importants, però destaca per la gran quantitat de graffitis als murs en els que els empresonats plasmaren la realitat del seu temps, com molta sang (recordem que era una zona amb recurrents revoltes) o vaixells (recordem que el castell té vistes al Mediterrani).

El monument posteriorment va ser declarat BIC (Bé d’Interés Cultural), va ser restaurat el 2003 i actualment és un dels punts de trobada del terme municipal, no sols per ser la ubicació de diversos actes culturals, i tindre un bar-restaurant als seus peus, on poder dinar una barbacoa després de la visita al castell, sinó perquè en ell es duen a terme visites guiades d’un gran valor turístic i cultural.

plano


De fet, la poca informació que vos he pogut donar sobre la seua història, l’he treta de la visita (i de diversos fullets informatius que he consultat per internet) que hi vaig fer i vos puc assegurar que paga la pena la visita guiada, ja què les guies vos podran explicar, en paraules, allò que va ocórrer entre els murs del castell/palau i que els nostres ulls no van a poder veure a simple vista.

15987

Però a tot açò… Com arribem fins allí? Tant a Forna, com al Castell/Palau podem accedir des de diversos vials.

Si vens des de Pego, o la Vall de Gallinera, has d’anar per la carretera de l’Atzúbia (CV-700) i, a l’altura de l’urbanització Atzúbia Pinos, a l’altura de la coneguda com Casa del Bolet, hi ha un desviament cap a la dreta que dona lloc a la CV-717, coneguda popularment com a Carretera de Forna.

Captura

I si vens per la província de València, també pots accedir des d’Oliva pel cementeri municipal, pel Camí de la Carrasca. Aquest vial té diversos brancals amb els quals pots accedir a diversos llocs del terme, com és el camí del Pinaret de les Monges (vos sona algun altre lloc que es diga així?), camí del Marxucal, del Carritxar (arribes fins l’antic Campament del Carritxar) i l’últim de tots, el brancal que estem buscant, el camí de Forna. El nom del camí varia depenent del tram on estigues. A l’eixida del poble d’Oliva es coneix com a Camí de la Carrasca, però més avant acaba anomenant-se Camí de Forna.

I per suposat… també pots anar-hi amb una ruta. I la veritat és que m’agradaria poder explicar-vos-la, però… és que quan vaig fer la visita al Castell… vaig anar amb cotxe. Així que… la ruta la deixarem per a més avant.

15984

Això sí, puc donar-vos alguna informació sobre aquesta ruta. És la Senda del Palau. De moment, vos deixe la ruta que hi ha publicada per internet, i més avant dedicarem una entrada la mateixa, i totes les seues variants.

Podeu descarregar-se la ruta a Wikiloc

Res més, que gaudiu d’un bon cap de setmana!T’agrada aquesta secció? Coneixes algun tresoret o ruta de Pego i les Valls que vulgues que fiquem en valor? Fes-nos-els saber deixant-nos un comentari.
2665 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!