Aprovats els pressupostos municipals 2020

Dijous passat els pressupostos municipals de 2020 van ser aprovats amb el suport de l’equip de govern, l’abstenció del Partit Popular i el vot en contra de Compromís.

En el plenari ordinari del mes de febrer es va debatre sobre els comptes de l’actual exercici, finalment aprovats amb els huit vots a favor del PSPV i Ciutadans de Pego independents. Huit vots que van ser suficients per a traure els comptes avant perquè el regidor de Ciudadanos, Simón Ortolà, no va assistir a la sessió i en el cas que s’haguera produït un empat entre vots a favor i en contra, el vot de l’alcalde hauria estat el decisiu.

El regidor d’Hisenda, Juan José Arbona, va ser l’encarregat de presentar estos pressupostos, xifrats en uns 10.973.000 euros.
Tal com va indicar Arbona, l’apartat més voluminós és el dedicat a les depeses de personal, que ascendeix a 5.257.650 €, el que suposa un 47’91% del pressupost total i inclou una pujada del 2’5% dels sous dels treballadors municipals. I el segon capítol més important és el de despeses en bens i serveis, que s’ha fixat en 3.474.506 € i suposa un 31’7% dels comptes.

Pel que fa a les inversions, estan quantificades en uns 141.000 €, però, des de l’equip de govern es va matisar que a eixa xifra pressupostada s’haurà d’afegir un milió d’euros que rescatarà del romanent de tresoreria -que suma un total de dos milions d’euros- per a fer inversions en el 2020.

Uns pressupostos que el regidor va presentar com a continuistes i que des de l’oposició van ser qualificats com un «còpia i apega» dels anteriors.

El Partit Popular va demanar que en anys pròxims els comptes estiguen al mes d’octubre. A este respecte, l’alcalde, Enrique Moll, recordà que en la Junta de Portaveus celebrada el dimarts passat es va comprometre davant de tots els partits a que els pressupostos del 2021 estaran preparats per al mes d’octubre.

D’altra banda, el portaveu de Populars per Pego, Ferran Gonzàlez, va afirmar que els crida l’atenció el gast en protocol i que la inversió depenga del romanent de caixa, que són inversions previstes i no executades anteriorment.
El Partit Popular va presentar una esmena conjunta que incloïa set esmenes i es va demanar un recés per a estudiar-les. En este punt, des de Compromís, la portaveu Anna Sastre va assenyalar que les esmenes no havien estat presentades de manera correcta.

L’alcalde va manifestar que en la Junta de Portaveus havia proposat a tots els grups que presentaren les seues mocions perquè hi ha partides del pressupost que poden ser variades. Anna Sastre recordà que Compromís havia demanat més temps per a poder elaborar i preparar les seues propostes.
Per part de l’equip de govern, Enrique Moll va respondre que Compromís també podria haver sabut quin era el marge per a fer propostes.
Les set esmenes del Partit Popular van ser debatudes una a una i tres d’elles van ser aprovades amb els vots a favor del PP, del PSPV-PSOE i Ciutadans de Pego Independents.

La primera proposava augmentar la subvenció destinada a la protectora d’animals Aprop en un 50%, de manera que dels 10.000 € pressupostats en un principi, Aprop passarà a rebre 15.000 € en el 2020. En este punt, la regidora de Benestar Animal va assenyalar que l’Ajuntament està negociant per a comprar un terreny en sol urbà, a la zona del polígon, per a que s’instal·le la protectora i puga ser legalitzada. L’esmena va rebre els vots a favor del PP, PSPV-PSOE i Ciutadans de Pego, i l’abstenció de Compromís, que recolzà la tasca d’Aprop, però no estava d’acord amb les maneres de les esmenes.

La postura de la formació valencianista davant de les 7 esmenes presentades pels populars, és que es tractava de propostes aleatòries i partidistes.

En segon lloc, es va aprovar la proposta del PP de pujar les subvencions que reben les confraries de Pego, que serà de 500 € per a cadascuna. I, per últim, i la tercera esmena aprovada va ser la d’habilitar un centre de negocis per a fomentar l’activitat emprenedora i empresarial a Pego. L’alcalde va anant explicant que, després de consultar a l’interventor, s’havia decidit que els increments de despeses que suposaran estes accions eixiran de la partida de gast en energia elèctrica i de la de Protocol, ambdós sobrevalorades en el pressupost inicial.

Damunt la taula es quedaren altres quatre esmenes amb les quals el PP demanava un augment de la subvenció que rep la Comunitat de Regants, un espai perquè les bandes de les confraries puguen assajar, que es millore l’oferta d’oci per als joves, i que s’incrementara en 1.000 € més els diners destinats a la promoció de l’arròs de Pego. Sobre les tres últimes esmenes, l’equip de govern aclarí que les bandes ja tenen un espai per a assajar, que Infojove Pego està creant una oferta d’activitats continuada per als joves i que l’Ajuntament ja està duent iniciatives a terme per a promoure l’arròs autòcton.

Una vegada debatudes les esmenes, es va parlar del pressupost i des de l’equip de govern es va anunciar que l’Ajuntament de Pego ha eixit ja del Pla d’Ajust. El Partit Popular va dir que no podia votar a favor dels comptes de l’equip de govern per considerar que no contribueixen al desenvolupament del poble.

D’altra banda, Compromís va dir que tirava a faltar en estos pressupostos partides de pressupostos participatius, al mateix temps que foren el reflex d’unes polítiques d’ocupació i de reforç del comerç local.
Per últim, abans de la votació, l’alcalde, Enrique Moll, va contestar a les crítiques de Compromís posant l’accent en que els valencianistes no havien plantejat cap esmena ni proposta d’inversions al plenari.

Finalment, com hem dit, el PSPV-PSOE i Ciutadans van votar a favor dels pressupostos, el PP es va abstindre i Compromís votà en contra.

  
1147 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!