Aprovat el pressupost municipal de 2022, que ascendeix a 11.573.232,23€

Dijous passat, en el ple ordinari del mes de juliol l’equip de govern presentà la seua proposta econòmica per a aquest exercici i va ser aprovada amb els vots a favor dels socis de govern, -els socialistes i Ciutadans de Pego-, amb l’abstenció del Partit Popular i Ciudadanos i els vots en contra de Compromís.

Segons explicà el regidor d’Hisenda, Juan José Arbona, el pressupost municipal de 2022 ha crescut un 5,29% respecte al del 2021, quan va ascendir a 10.992.036 euros. L’edil va afirmar que els d’enguany són uns comptes realistes.

A més, Arbona ha destacat “la voluntat de l’equip de govern de treballar per a disminuir el deute”. Arbona va remarcar que el consistori ha aconseguit reduir aquest deute en 661.482,24 euros, “per la qual cosa a final del 2022 el deute total de l’Ajuntament serà de 2.125.931,73 euros».

I, d’un altre costat, l’edil va desgranar els diferents apartats d’aquest pressupost i va posar de relleu un augment en partida dedicada a les polítiques socials.

En l’apartat de política social destaca també la inversió de 10.000 euros per a l’adequació i adquisició de mobiliari de les noves instal·lacions del Punt Jove.

D’altra banda, Juan José Arbona assenyalà que un altre dels punts importants per a l’equip de govern és la seguretat. És per això que en el pressupost s’ha destinat un total de 18.000 euros per a la instal·lació de càmeres de seguretat, així com 3.500 euros per a millores en els vehicles de la Policia Local.

L’edil també va defensar la importància de la promoció de la igualtat en aquests pressupostos. “l’Ajuntament disposa de prop de 100.000 euros per a impulsar mesures per a promoure la igualtat entre dones i homes”, va dir i recordà que el consistori treballen actualment 107 dones i 70 homes, “sense haver-hi discriminacions quant als llocs de responsabilitat”.

El responsable d’Hisenda també va destacar l’apartat destinat a millores de sostenibilitat i mobiliari urbà: hi ha previstos en els comptes “11.000 euros per a l’adquisició de mobiliari de parcs i jardins, o 10.000 euros per a millores d’enllumenat públic”. I altres 12.000 euros per a facilitar el reciclatge als veïns i veïnes, amb la instal·lació de nous punts de reciclatge.

Arbona va indicar, a més, que algunes de les inversions més importants “es finançaran via romanent com són la construcció i adequació de la biblioteca en l’antic col·legi Cervantes. I també la licitació de les obres d’adequació del col·legi Rosalía Bondia”.

Tots els grups de l’oposició van coincidir a assenyalar que els pressupostos arribaven tard.

Per part de Ciudadanos, Simón Ortolà destacà una vegada més que en l’apartat de despeses el capítol primer, de personal de l’Ajuntament, suposa la meitat del pressupost.

Ortolà va presentar una esmena als pressupostos, per a augmentar les destinades a les confraries de Setmana Santa.

L’esmena va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups de la corporació excepte Compromís. La portaveu dels valencianistes, Anna Sastre, afirmà que s’està fent «clientelisme» amb aquest tipus de mesures.

Continuant amb el debat del pressupost, Ciudadanos anuncià la seua abstenció en el vot de la proposta de l’equip de govern i anuncià també que en el mateix plenari anava a presentar una moció per a la reactivació de l’economia local i el foment de les polítiques socials i de sostenibilitat, acordada amb els partits socialista i Ciutadans de Pego Independents.

Per part seua, el portaveu del grup popular, Ferran Gonzàlez, també va criticar la “tardança en la presentació dels pressupostos, estem ja a meitat d’any”. L’edil del PP va lamentar que les propostes realitzades pel seu partit en el moment de la negociació dels comptes de 2022 no van ser acceptades.

En resposta a l’afirmació del regidor d’Hisenda de que l’equip de govern ha reduït el deute del consistori, Gonzàlez va asseverar que l’únic que s’ha fet és complir amb la llei. Malgrat tot, el Partit Popular va decidir abstindre’s en la votació.

Des del grup Compromís Anna Sastre, va enviar un missatge a Ciudadanos i Partit Popular pel sentit dels seus vots.

La portaveu començà la seua argumentació indicant que el projecte de pressupostos per a 2022 arribava tard i incomplint les promeses que els va fer l’alcalde de presentar l’esborrany en l’últim trimestre de l’exercici anterior, i de tindre temps i marge perquè els grups de l’oposició pogueren revisar-ho i treballar-ho.

A més, la regidora valencianista va qualificar de “burla la quantitat per a negociar dels diners pressupostats per a aquest exercici”.

I és que Compromís sosté que en realitat l’equip de govern tenia més marge per a negociar del que ha traslladat als grups de l’oposició.


Compromís considera que l’equip de govern ha posat excuses a l’hora de presentar a temps els pressupostos, com la modificació de la llei de plusvàlua que també ha afectat a la resta d’administracions locals i altres ajuntaments ja tenen els seus pressupostos aprovats des de fa un temps. I, segons comentà Anna Sastre, pel que resta d’exercici i atès que els pressupostos no es faran efectius fins al mes de setembre, l’Ajuntament podria continuar funcionant amb els comptes de 2021 prorrogats.

En resposta a les argumentacions de l’oposició, l’alcalde Enrique Moll, va explicar que capítol 1, el de Personal, abans era més reduït perquè hi havia serveis com ara l’escoleta, la residència o Ràdio Pego, que eren oferits per empreses vinculades a l’Ajuntament, i les factures d’eixes despeses entraven dins d’altres capítols diferents al de Personal.

Moll va insistir en que els pressupostos que es debatia, “no són només per als mesos de l’any que queden, sinó per als 12 mesos del 2022». I, contestant al portaveu dels populars, va incidir en la reducció del deute.

Finalment, el primer edil va rebatre les paraules de Compromís.

 

A més, Enrique Moll va respondre a Anna Sastre que totes les ajudes que es destinen a associacions del municipi “estan justificades, a més intentem ajudar a tot tipus, ja siguen culturals, esportives o d’una altra índole, sempre que es treballe amb total transparència”.

BONIFICACIONS EN IMPOSTOS I TAXES MUNICIPALS

El plenari ordinari del mes de juliol es va completar amb el debat d’una proposta de Ciudadanos que es presentà conjuntament per part d’aquesta formació i dels grups de l’equip de govern, és a dir, els socialistes i Ciutadans de Pego Independents. Acord al qual es va sumar també el Partit Popular.

La moció porta per títol bonificacions en impostos i taxes municipals i va ser defensada pel regidor de Ciudadanos, Simón Ortolà. En l’argumentació es parla de que «estem en moments de dificultat per a moltes famílies i veïnes del nostre poble», per la qual cosa els partits que presentaven els text afirmen que «proposen diferents modificacions i bonificacions als impostos i taxes municipals, buscant així també propiciar l’arribada de noves activitats econòmiques». A més, manifesten en l’escrit que «també volen potenciar i premiar la sostenibilitat dels nostres veïns, bonificant la utilització de sistemes energètics renovables, així com els vehicles que redueixen les seues emissions de CO2».

Es tracta d’una sèrie de reduccions i bonificacions, de fins al 75% en alguns casos, de les taxes de serveis del cementeri, de utilització i aprofitament del domini públic, dels guals, de l’impost de vehicles de tracció mecànica, de l’IBI, de l’IAE, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, la taxa de recollida domiciliària de fem i la de prestació de serveis urbanístics, que beneficiarien a persones en risc d’exclusió social, famílies nombroses i empreses i particulars que facen ús d’energies renovables, entre d’altres.

Les mesures acordades es faran efectives en els pressupostos de l’any 2023, mitjançant les modificacions de les ordenances escaients. El Partit Popular es va sumar a la moció tot i que considera que la proposta no és suficient.

Compromís va ser l’únic partit que es va abstindre en la votació, per considerar que faltava acompanyar el text amb el detall de quant deixaran d’ingressar les arques municipals en el 2023 amb aquestes reduccions i bonificacions. La portaveu Anna Sastre, afirmà que el text no s’ajustava a la realitat de Pego per ser un còpia i apega. I va ser crítica amb els socialistes per sumar-se a la moció.

La resposta socialista arribà per veu de la regidora Laura Castellà.
809 Visites
Hola!!