Finalitza la VII campanya d’anellament al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.

En l’edició d’enguany s’han superat tots els registres d’anys anteriors a l’haver-se capturat més de 2200 aus pertanyents a 31 espècies. En un anàlisi preliminar de les dades, recollides durant els dos mesos que ha durat la campanya, es confirma l’important paper que exerceix la marjal de Pego-Oliva com a àrea de descans en la ruta migratòria de moltes espècies d’aus.
Després de dos mesos consecutius de jornades d’anellament diàries des de l’alba fins al migdia, el passat 1 d’octubre el Grup Ornitològic l’Ullal va finalitzar la VII Campanya d’Anellament de la Marjal de Pego-Oliva. En l’edició d’enguany s’han superat tots els registres d’anys anteriors a l’haver-se capturat més de 2200 aus pertanyents a 31 espècies. La informació obtinguda sobre cada un d’estos individus passarà a formar part del banc de dades que posseeix el Ministeri de Medi Ambient per a la realització de posteriors estudis.

En una anàlisi preliminar de les dades es confirma l’important paper que exerceix la marjal de Pego-Oliva com a àrea de descans en la ruta migratòria de moltes espècies d’aus. A les freqüents captures d’exemplars marcats amb anelles holandeses o franceses, enguany s’han unit els d’individus que s’havien anellat prèviament a països com Itàlia, Croàcia i Hongria. Resulta significatiu que moltes aus del Centre i Este d’Europa, per a travessar el Mediterrani en el seu camí al continent africà, decidisquen fer-ho recorrent la costa espanyola en compte de per les seues tradicionals rutes, bé a través de Còrsega i Sardenya, bé passant pels Balcans, Xipre i Turquia. Per tant, la informació obtinguda en esta campanya reforça la idea que la conservació de la nostra xarxa d’aiguamolls, en este cas la marjal de Pego-Oliva, transcendeix més enllà de les nostres fronteres i resulta fonamental per a la supervivència de nombroses aus europees.

Una altra troballa notable d’esta campanya ha sigut la captura d’un escrivà iberoriental –escribano palustre- (Emberiza schoeniclus witerbyi) abans del començament de la migració d’esta espècie, la qual cosa significa molt probablement que es tracte d’un individu reproductor de la marjal. La subespècie iberoriental d’este escrivà està en greu perill d’extinció i portava diversos anys sense reproduir-se a la Comunitat Valenciana.

No obstant, l’èxit científic de la campanya d’enguany contrasta amb l’escàs bagatge pel que respecta a la participació de voluntaris es refereix. La falta d’ajudes ha provocat que la participació d’ornitòlegs s’haja vist reduïda, pràcticament, als membres del grup l’Ullal, els que a penes han donat abast per a cobrir els dies programats. Al no poder sufragar l’hostalatge i la manutenció, l’absència dels anelladors nacionals i internacionals que tradicionalment participaven en esta activitat ara en perill, ha impedit que la marjal es convertira en un espai d’intercanvi de coneixements i d’aprenentatge per a futurs anelladors, com fins ara succeïa.


460 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!