352’9 l/m2 en la darrera setmana d’octubre a Pego

Tot i no ser una de les localitats més afectades per les pluges, la xifra registrada aquesta setmana passada és important i afecta, sobretot, al comerç del cítric, ja que tanta aigua pot aigualir els fruits i suposar una important pèrdua econòmica per als agricultors i productors. La previsió indica per a demà pluges en general moderades que podran ser localment persistents en el litoral d’Alacant. 352’9 l/m2 és l’aigua acumulada en aquesta darrera setmana d’octubre a Pego. Aquesta xifra ha transformat el Parc Natural de Pego-Oliva en una llacuna o un mar, ple d’aigua que no ha permès l’accés al seu interior durant un bon nombre dies. Pel que fa a la resta de vials, no hi hagut majors problemes. Des de la regidoria d’aigües i agricultura, el seu responsable, el socialista Andreu Dominguis explicava que “no hi hagut problemes a destacar” i es referia concretament a “unes hores de la nit de dimecres on va haver d’estar tot tallat”, però explicava Dominguis al matí els operaris havien desembossat els conductes afectats i es podia circular amb normalitat.

Aquestes pluges reiterades, però, són més bé negatives per a l’agricultura, ja que, segons el regidor de l’àrea “per a l’agricultura sempre és negatiu el que les pluges siguen tan torrencials i més quan està en època de collita perquè l’aiguat és el que més predomina” i és que assegura Dominguis que aquesta situació provoca que “les pèrdues a nivell econòmic siguen prou elevades”.

D’altra banda, si ens fixem en l’episodi de pluges de les últimes setmanes ocorregut a la comarca, es pot afirmar que aquestes han ajudat a engrossir les xifres acumulades durant tot l’any en la Marina Alta. En els registres anuals, els pluviòmetres destaquen els més 700 litres registrats en Vall de Laguar i Alcanalí, 660 litres per metre quadrat arreplegats en la zona de Pedreguer, o els vora 470 litres de Xaló.

Per la seua banda, municipis costaners i de major envergadura, com Dénia, han sumat enguany 443 litres per metre quadrat. Una xifra, aquesta, molt semblant a l’arreplegada només durant el mes d’octubre de l’any passat a Xàbia, amb 439 litres.

En la localitat de Xàbia el pluviòmetre ha descendit fins als 348 litres per metre quadrat. Mentres que a Gata de Gorgos s’han obtingut més de 395 litres i prop de 310 a Teulada-Moraira.

El present mes d’octubre està resultant dels més plujosos de l’any en la Marina Alta. De fet, les precipitacions han sigut les protagonistes dels últims tres caps de setmana.

Des del pont del 9 d’Octubre no hi ha hagut dissabte o diumenge en què la pluja no fera acte de presència i deixara importants i molt dispars registres en alguns municipis de la comarca. Sobretot, en els de l’interior, en la capçalera dels rius Girona o Gorgos.

Tal és el cas, que l’últim fort episodi de precipitacions, viscut esta mateixa setmana, va deixar registres de 270 litres per metre quadrat, en 12 hores, en la Vall d’Ebo, o xifres que també van superar, amb escreix, recordem-m’ho, els 230 litres en la zona de Pego.

Les pluges caigudes este cap de setmana han sigut més intenses en els municipis costaners, amb 85 litres per metre quadrat arreplegats a Xàbia, el punt on major índex es va registrar ahir.

D’altra banda la previsió indica que el cel del territori valencià estarà demà molt ennuvolat, amb pluges en general moderades que podran ser localment persistents en el litoral d’Alacant i, al final del dia, de neu en cotes altes per damunt dels mil metres en l’interior nord, amb temperatures en moderat a notable descens.

Segons el Centre Meteorològic de València, també es preveu que els vents bufen, en la meitat nord de la geografia valenciana, del nord fluixos augmentant a moderats amb algun interval de fort a partir de la vesprada, mentres que en la meitat sud seran fluixos variables augmentant, al final del dia, a moderats de mestral amb algun interval de fort.

Per a hui s’espera escassa nebulositat i temperatures sense canvis o en lleuger ascens respecte a les d’ahir, mentres que els vents bufaran fluixos de direcció variable.

506 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!