2n aniversari de l’incendi de Pego

Dos anys després de la tragèdia, el col·lectiu ‘Pego Viu’ ha realitzat diverses accions amb voluntariat que tenen com a objectiu crear tallafocs naturals. D’altra banda, l’Ajuntament de Pego ja compta amb el ‘Pla territorial municipal front a les emergències’ i el ‘Pla d’actuació municipal front al risc d’incendis forestals’. Esta setmana a ‘Vesprada Política’ parlem de ‘com es prepara Pego per a l’estiu’. A més dijous hi ha mesa postincendi a la localitat. 

P1190901El 14 de maig de 2015 va ser un dia negre per a Pego, La Vall d’Ebo, l’Atzúbia, Vall de Gallinera i la Vall de Laguar. El dia 15 de maig, les últimes informacions indicaven que el canvi de direcció del vent havia fet que les flames s’endinsaren cap a la Penya del Migdia i la zona propera a la Vall de Laguar, també cap al castell de Benirrama, a la Vall de Gallinera. La zona que es veia des de Pego, on més cases eren afectades ‒on s’havien hagut de desallotjar 30 famílies‒ el dia 15 estava controlada, Però l’evolució de l’incendi depenia, encara, de l’evolució del vent.

P1190966«L’incendi més gran en 30 anys de bomber», afirmava Ximo Sala, bomber i membre del Centre Excursionista de Pego. De fet ens definia perfectament les dimensions del mateix: «el foc arrasava, no cremava. L’ona expansiva era tan potent que primer secava la vegetació i esta, espontàniament, es cremava». 1.715 hectàrees arrassades.

11268925_10204128900964662_933895384_nnot5416_10La vesprada-nit del 15 de maig de 2015 la plaça de l’Ajuntament s’omplia de gom a gom. Milers de pegolins i pegolines acudien a la crida de ‘Pego Viu’ perquè «la sensació de falta d’efectivitat en les tasques d’extinció de l’incendi era generalitzada».


16113976_10211609792670650_5038550159944533719_nDos anys després de la tragèdia, el col·lectiu ‘Pego Viu’ ha realitzat diverses accions amb voluntariat que tenen com a objectiu crear tallafocs naturals, és a dir, tallafocs amb bancals nets i cultivats amb espècies autòctones més resistents a les flames o amb cultius com la vinya en zones abancalades. Ho fan fet a través de la figura de custòdia.

20170426_120925D’altra banda, l’Ajuntament de Pego ja compta amb el ‘Pla territorial municipal front a les emergències’ i el ‘Pla d’actuació municipal front al risc d’incendis forestals’ que han de servir perquè «quan torne a passar una altra emergència ens ajuden a coordinar-nos millor», apuntava el dia de la presentació, el passat 26 d’abril, la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà, als actors que haurien d’actuar en emergències com els incendis.

Estos plans contenen «tot el protocol per a protegir a persones, béns i medi ambient», a més d’un important cos de plànols detalls per tenir coneixement de tots els elements importants a l’hora d’actuar. Especificava l’enginyer forestal que ha redactat els dos plans municipals, David Bordes, que l’Ajuntament de Pego també ha de comptar amb un Pla d’actuació municipal front al risc d’incendis forestals (PAM) degut a l’alt risc d’incendis que té la zona.

Subratllava David Bordes «es tracta de documents que han de ser vius i que s’han de fer amb participació». Perquè, afirmava que estos dos plans «són l’inici» i tenen com a objectiu «involucrar a tots els agents i que això permeta que la coordinació entre tots ells siga major i més estreta».

Els plans es penjaran a la web de l’Ajuntament de Pego en un futur. Així mateix, s’estan organitzant dos simulacres, un d’incendi, que s’intentarà realitzar abans que arribe l’estiu i l’altre d’inundacions que es vol programar per a finals d’estiu o principis de tardor.

Anteriorment, s’ha guiat als veïns i les veïnes de Monte Pego perquè sàpiguen com autoprotegir-se front als incendis, degut a què este tipus d’urbanitzacions tenen un alt risc de partir incendis i s’han de prendre una sèrie de mesures per minitzar els possibles danys.

Segons informava hui la regidora de Medi Ambient, este dijous es reunirà a Pego la Mesa Postincendi. Així mateix, dimarts ‘Vesprada Política’ estarà dedicada a ‘Com es prepara Pego per a l’estiu?’.

 

1611 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!