25 anys de Carnestoltes de Pego. La màgia de la festa i la festa de la màgia

Per celebrar l’aniversari s’editarà un llibre: la “història de disfressar-se: Carnestoltes del Pego d’abans”. Endemés s’ha recuperat l’exposició dels cartells anunciadors, vestits i màscares, a més de l’adornament dels aparadors de les tendes. Dissabte per la nit els carrers de Pego s’ompliran de música, fantasia i gent.

Carnestoltes, eixa nit màgica que a través de les disfresses i la música que inunden els carrers de Pego ens permet transportar-nos a una altra dimensió espai – temps. Amb Carnestoltes la imaginació vola, la màgia flueix, l’alegria brolla i aquesta combinació de factors han fet que aquesta festa s´haja convertit al llarg dels seus 25 anys d’història en referència arreu del territori valencià. La nit de Carnestoltes és una nit màgica per gaudir.

L’origen de les Carnestoltes a Pego es remunta al segle XIX, al menys això és el que indiquen els arxius municipals. Uns inicis que comporten ordenances avui en dia impensables, però que aleshores eren ben reals. Totes aquestes curiositats i moltes altres es recullen al llibre que està a punt de ser editat “La història de disfressar-se: Carnestoltes del Pego d’abans”, escrita per Joan Miquel Almela Cots, arxiver municipal.

Després del descans forçat durant la dictadura, els Carnestoltes de Pego es recuperen el 1981 a l´interior dels casinos, de discoteques o pubs. És amb els anys, quan aquests espais ja no poden absorbir tota la gent que acudeix a la festa quan el Carnestoltes ix al carrer. El carnestoltes de Pego arreplega d’aquestes festes tancades les disfresses, les ganes de divertir-se, altres localitats amb Carnestoltes famosos, com Vinaròs o Tenerife agafen l’exhibició, les figures de reina del carnestoltes, una altra cara de la festa.

L’èxit del carnestoltes de Pego era, quan va començar, inimaginable, però a hores d’ara és una realitat que ens duu a preguntar quines són les claus que han donat a aquesta festa les ales que amb que ara vola. Que fora un dels primers municipis que recuperara la festa després de la dictadura, que no es necessite formar part d’una comparsa per a participar, el caràcter acollidor de la gent… són algunes de les claus que han fet possible el grau d’extensió del Carnestoltes de Pego.

El Carnestoltes, que tantes alegries duu, també comporta el canvi d’hàbits per una nit, al menys per a aquelles persones que viuen al centre neuràlgic per on transcorre la festa. Per a aquelles persones que hauran de canviar el seu pàrquing habitual s’ha habilitat una zona per tal que els cotxes estiguen a bon recapte. En un principi el pàrquing s’ha habilitat al camp de futbol del Clot, però després de les intenses pluges s’ha previst un pla alternatiu, en cas que no s´haja drenat el camp, el nou lloc és al passeig del Clot. Els vehicles estaran vigilats per seguretat privada.

Una altre tema que preocupa a l´Ajuntament és el tema de la seguretat pel gruix de gent que demà per la nit està previst visite Pego. És per això que dissabte el dispositiu de seguretat serà excepcional per tal d’evitar disturbis, l´Alcalde assegura que no és un dispositiu repressiu.
També per a aquesta nit es desplegarà un ampli dispositiu sanitari, que inclou dos carpes de reforç, una situada al mateix Centre de Salut i l’altra a l’Avinguda Reina Sofia, aquests espais estaran atesos per voluntaris d’Acció Urgent. El Centre de Salut també es reforça amb dos metges i dos infermeres d’urgències.

Enguany el per celebrar els 25 anys la Regidoria de Festes ha volgut donar-li a la festa un toc especial, és per això que està a punt de ser editada (com ja hem assenyalat) “la història de disfressar-se”, a més, s’ha recuperat l’exposició dels cartells anunciadors de la festa, una selecció de disfresses de Remei Roselló i de màscares de Rafel Ruiz, exposició que es podrà veure al Museu d’Art fins el dissabte 4 de març de 6 a 8 de la vesprada, de dilluns a dissabte.

També es recupera el fer d’adornar els aparadors de les tendes amb el primer concurs d’escaparates “disfressats”, que compta amb substanciosos premis. Una altra novetat és la sorpresa que ha preparat la Regidoria de Festes per als participants del Carnestoltes.

La vesprada del divendres els xiquets i les xiquetes de totes les escoles del municipi desfilaren des dels seus Centres fins al Pla de la Font tots disfressats on gaudiren de música ben animada per combatre el fred.

Per al dissabte, la desfilada serà a les 23´00 hores des de la Plaça de l´Antic Regne de València que finalitzarà al Pla de la Font. La desfilada estarà amenitzada per un grup d’animació brasiler i per diverses xarangues. Al Pla de la Font tindrà lloc una festa ràdio presentada per Bartual a més de coneguts DJ de les sales més punteres del territori valencià.

Altres punts neuràlgics de la festa que també estaran amenitzats per bona música seran: La Plaça del Mercat on hi haurà dos orquestres: Pato Daniel i Los Tiburones. La Plaça de l´Antic Regne de València on actuarà l’orquestra Anaconda i en acabar hi haurà disco-mòbil fins la matinada. A la Plaça de l´Ajuntament es podrà gaudir d’una altra disco-mòbil durant tota la nit. A més de les diverses barres amb música pròpia que hi haurà distribuïdes per tot el poble.

743 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!