20 anys Obrint Camí

Un repàs per la trajectòria vital de l’associació de persones amb discapacitat de Pego, L’Atzúbia i les Valls es pot contemplar a l’entrada de la Biblioteca municipal, a la Casa de Cultura durant el que queda d’octubre i el mes de novembre.
Obrint Camí ha començat el nou curs recordant-nos, orgullosament, que ha complit 20 anys i que és una bona edat per a celebrar-la durant tot l’any. Com en moltes associacions, Obrint Camí també té com dos moments importants pel que fa als inicis de l’associació. D’una banda, la primera acta manuscrita al llibre d’actes, datada el 10 de juny de 1993.
L’altra, el llibre oficial d’acte segellat per la Generalitat Valenciana, data el 2 de març de 1994, quan es formalitzava en el registre civil esta associació. Així que este curs 2013/2014 és l’encertat per celebrar els 20 anys d’Obrint Camí.
En la presentació del ‘mural’ que repassa eixe període de temps, Xaro Pinto, treballadora social de l’Ajuntament de Pego des de fa molts anys, va explicar que, en entrar a treballar va contemplar diferents col•lectius socials que podien necessitar una ajuda específica per les seues característiques i, d’entre les diferents opcions, va triar focalitzar gran part de la seua tasca en el col•lectiu de persones amb discapacitat, entre d’altres coses, perquè aleshores “les persones es trobaven tancades dins de casa”.
D’altra banda, contava Xaro Pinto que, en aquells anys el moviment associatiu tampoc estava massa activat. Es per això que, des de l’Ajuntament es va impulsar una primera reunió per a ajuntar els familiars amb persones amb discapacitat. D’ahí, amb esforç, va néixer el que és Obrint Camí.La impulsora d’Obrint Camí explicava també l’origen del nom de l’associació, allunyat de les sigles que sonen tan apersonals. El germen d’eixe nom positiu està lligat a la comunitat terapèutica ‘Llaurant la llum’.
L’actual presidenta d’Obrint Camí, Elvira Tomàs, va nomenar a tots els presidents i presidentes que han passat per l’associació des dels seus inicis: Enrique, Vicent, Fernando, Patro i ella mateixa, tots ells estan presents al mural on es poden recordar alguns moments destacats de voluntariat, els usuaris i usuàries que té Obrint Camí i també els presidents que hi han estat al capdavant de l’associació. Per damunt de tot, Elvira Tomàs destacava el recolzament de la gent, tant jove com adulta, i agraïa la seua inestimable ajuda.
Justament de voluntariat parlava Raquel Nadal. Des de 2010 hi forma part activa del mateix i, des de l’any passat està com a coordinadora. Confessava que, en agafar la coordinació, va passar de l’alegria a l’espant “perquè jo no havia fet mai res de tot açò”. Però, des del principi hi ha posat “molta il•lusió”. Considerava que “tenim un bon voluntariat”. Enguany el projecte està enfocat als usuaris i als 20 anys d’Obrint Camí.La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pego, Alicia Siscar també va participar en la presentació d’esta exposició recopilació dels anys de treball d’Obrint Camí. Siscar no va amagar que “hi hagut temps que l’Ajuntament ha tingut disponibilitat i, a data de hui, dins el que podem, nosaltres ajudem”. Destacava també la gran tasca que està fent-se des d’Obrint Camí, com és el curs de monitor que està duent-se a terme.


517 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!