120 xiquets i xiquetes formaran esquadres històriques en l’Entrada Jove dels Moros i Cristians de Pego

La Junta Coordinadora posa enguany per fi en marxa el projecte de participació escolar, que ha presentat als centres educatius de Pego. Es tracta d’una iniciativa que servirà per a facilitar la inclusió i participació en la festa de tot l’alumnat pegolí posant a la seua disposició un total de 120 vestimentes.

Segons explica la Junta Coordinadora, l’any 2020 el projecte de participació i cultura popular es va veure parcialment paralitzat a causa de la pandèmia mundial. Ara, 2 anys després, s’ha presentat, amb gran acceptació per part de la comunitat educativa, el que seran les esquadres històriques especials, les quals s’estrenaran el diumenge 26 de juny, dia que tindrà lloc l’entrada infantil, que a partir d’aquest any s’anomenarà ‘Entrada jove’.

La idea original va sorgir després de conéixer, a través de l’Arxiu Històric Municipal, que segons la documentació històrica hi ha constància que diferents comparses “vestidas al estilo del país” desfilaven allà per l’any 1880 pels carrers del poble de Pego a la Fira.

Així, seguint les referències documentals la Junta de Moros i Cristians ha dissenyat i confeccionat 3 grans esquadres històriques que aniran obrint l’entrada jove de Moros i Cristian. Una de contrabandistes, una altra de soldadesca del segle XVI i una de pastorets, amb un total de 120 indumentàries completes.

La Coordinadora ha apostat fortament perquè tots els xiquets i les xiquetes que vulguen puguen eixir a desfilar amb aquestes vestimentes de lloguer especials. Seran acompanyats pels gegants de la Vila -presentats en les festes simbòliques del 2021- i també, cóm no, amb bandes a propòsit. Darrere aniran la resta de les esquadres infantils.

Les esquadres especials històriques ocupen un lloc d’honor i estan reservades per a les quintades que corresponen als cursos de 1r, 2n i 3r de Primària. En la reunió mantinguda entre la Junta Coordinadora, les Ampes i els centres educatius, es va determinar que si la demanda d’inscrits supera el número disponible de vestimentes es farà un sorteig en presència dels centres educatius, col·lectiu fester i AMPES per a garantir la transparència. També s’acordà, ha explicat la presidenta, Núria Gómez, que aquells xiquets i xiquetes que no resulten agraciats en el sorteig tindran prioritat l’any següent.

L’Entrada Jove, tindrà lloc el diumenge 26 de juny a les 19.00 h de la vesprada. Cada esquadra especial anirà acompanyada de tres bandes diferents. A continuació eixiran la resta de les filades del bàndol moro i cristià.
Les fulles amb les inscripcions per a participar-hi seran repartides a l’alumnat l’1 de juny i podran ser presentades fins al 17 de juny. Eixe mateix dia per la vesprada es farà el sorteig dels vestits.

D’altra banda, en la mateixa reunió es va decidir que, després de l’èxit del concurs escolar de dibuix del 2021, enguany es repetirà el sistema de votacions populars i festeres, així com l’exposició a la Casa de Cultura i els premis per a l’alumnat guanyador perquè puguen bescanviar als comerços locals.
886 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!