11 municipis de la Marina Alta tenen més residents estrangers que autòctons

La comarca està al capdavant de la Comunitat Valenciana en quant a la presència de residents estrangers en els seus municipis, aquesta xifra arriba fins al 41%. Pego, no està dins eixe lideratge, ja que la població estrangera censada representa el 15%. Ara, allò important, és treballar per a aconseguir la integració. La immigració és un tema que cada vegada més ompli hores d’informació. No és per a menys, ja que el seu increment és real en tot el territori, i especialment en la nostra comarca. El pol d’atracció en què s’ha convertit durant les darreres dècades la Marina Alta per als ciutadans estrangers ja té un reflex en el cens de diversos municipis, en 11, més de la meitat dels residents no posseeixen la nacionalitat espanyola. Segons les dades de l’Institut Valencià d’Estadística, referits a l’any 2006, les localitats de Llíber, Benitatxell, Teulada, Els Poblets, Calp, Alcanalí, Xàbia, Orba, Benigembla, Murla i Benidoleig compten ja amb una majoria de població forània.

Pego es pot dir que se l’altre extrem d’aquesta arribada, es podria qualificar com a massiva, d’estrangers. De moment, només el 15% de la població forània ocupa el cens pegolí. La primera posició, en nacionalitats d’origen, de les persones que decideixen vindre a viure a Pego l’ocupa la Unió Europea; fins a un 61% procedeixen d’algun destí comunitari. Li segueixen, en diferència, habitants procedents de la resta d’Europa, amb aproximadament un 20%. Un 11% d’aquests estrangers afincats a Pego provenen d’Àmerica. Africans i asiàtics, en un percentatge més bé insignificant, també viuen entre nosaltres.

Pel que fa als pobles on la població estrangera és més nombrosa que l’autòctona a la Marina Alta; en termes absoluts, Calp és la localitat amb major nombre d’estrangers censats, amb 16.006 habitants, seguida de Xàbia amb 15.642 residents estrangers. L’origen dels estrangers residents a la Marina Alta és variat. No obstant, el percentatge pegolí és extrapolable a la resta de municipis, donant-se el cas en què són majoritaris els immigrants més desofegats econòmicament pertanyents a països de la Unió Europea.

A la Marina Alta els casos més extrems es donen en les localitats de Calp i Teulada, amb menys del 30% de la població autòctona.

Pego, davant aquest degoteig imparable de població estrangera que l’escull com a residència habitual, ha optat per recolzar la integració i ampliar l’oferta de cursos per a aprendre valencià i castellà. Així, la darrera novetat en aquest sentit arriba des de la Regidoria d’Educació, al capdavant de la qual està la independent Elvira Ciurana, que ha elaborat un programa per a què els residents europeus aprenguen els dos idiomes oficials de la Comunitat: el valencià i el castellà. El curs tindrà una durada de tres mesos. L’objectiu d’aquesta iniciativa com explica la pròpia Elvira Ciurana és facilitar la integració en la vida quotidiana el poble escollit per viure.

Aquest curs de 70 hores, distribuïdes entre el 17 de setembre i el 20 de desembre, és gratuït. La gent interessada es pot inscriure, des del 3 de setembre fins el dia 14 del mateix mes. A l’Ajuntament de Pego de 10 del matí a 1 del migdia o al propi centre Pérez Ramos de 7 a 9 de la vesprada, de dilluns a dijous. Cal dur una fotocopia del NIE o passaport i una foto de mida de carnet.
651 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!