10 anys fent figures humanes a la Marina Alta

La Muixeranga de la Marina Alta va celebrar el seu desè aniversari al pati de la Casa de Cultura de Pego, poble que l’ha va veure nàixer i créixer durant 9 anys. Enric Sorribes, president de la Federació de Muixerangues, declarava que «és un goig veure com les colles van creixent, van consolidant-se, com cada vegada van fent coses més importants, més interessants».

La Muixeranga de la Marina Alta va celebrar el passat divendres, 22 de juny, els seus 10 anys de vida, 9 d’ells com a Muixeranga de Pego i 1 com a Muixeranga de la Marina Alta. Explicava Saül Ortolà, un dels seus impulsors, que van començar, «muntant una colla quan a penes en quedaven» i assenyalava que només havien sobreviscut les colles d’Algemesí, l’Alcúdia, Titaguas, Peníscola, Forcall. No obstant això, «a principis del nou mil·lenni, hi ha un ressorgiment», com per exemple la recuperació del Ball dels Locos de l’Olleria i, a partir d’ahí «naix una altra colla a la Safor, a la Ribera i a València». I va ser, explicava Saül Ortolà, arrel de conèixer la gent de la Colla de Sueca, «tot un descobriment» i va ser un repte el muntar-ne una a Pego.

En estos 10 anys, la Muixeranga de la Marina Alta ha aprés de les colles més antigues. Tot i que «cada època hem tingut coses diferents», reconeixia Ortolà. Van tindre un inici «amb molta efervescència, amb molta gent. Després van créixer els xiquets i vam tindre un baixó». També van tindre una època que feien tallers, «gràcies als quals», apuntava Ortolà, «de la Marina cap avall hi ha colles i va nàixer la Muixeranga d’Alacant».

En un poc més d’un any la Muixeranga de Pego va fer «una aposta decidida per a trencar les barreres que teníem en eixe moment, en un moment d’efervescència de les colles, i fer-nos comarcals».

Enric Sorribes, president de la Federació de Muixerangues, declarava que «és un goig veure com les colles van creixent, van consolidant-se, com cada vegada van fent coses més importants, més interessants». A més, defensava que «cada colla el que ha de fer és buscar el seu model, que és el que triomfa».

Anna Zanon, la presidenta de la Muixeranga de la Marina Alta, confessava que està «molt contenta d’haver començat fa poc més d’un any a fer muixerangues perquè ha sigut un canvi brutal en la meua vida», entre d’altres coses perquè «cada cap de setmana hi ha muixerangues amunt i avall». També destacava que ha conegut a «molta gent bonica». En resum, per a ella ha estat «un goig».

Es va distingir a dos persones que són importants en el món muixeranguer. D’una banda Pepe Ros, qui va recuperar la colla dels Negrets de l’Alcúdia als anys 80 i la va mantindre fins el 2004, moment en què va créixer molt la colla. D’altra banda, Eva per estar al capdavant del Ball de Locos de l’Olleria i per la seua tasca per l’ajuda mútua que s’han prestat.

1360 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!