El plenari de Pego aprova una moció amb motiu del 8 de març, “amb el compromís de fer de la igualtat un principi rector”

Una moció presentada pel PSPV que va comptar amb només 6 vots a favor per l’alt grau polític de l’exposició de motius i perquè l’amalgama de temes que contenia. El PP va votar en contra i Ciutadans de Pego, amb llibertat de vot, va emetre 3 abstencions i un a favor. També van recolzar la moció, per les propostes que feia, els dos regidors del Bloc-Compromís i els tres regidors del PSPV presents al plenari.
Ahir, 7 de març, vespra del Dia Internacional de la Dona treballadora, el regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego va presentar, com a portaveu del PSPV, una moció amb motiu del 8 de març. La moció va estar aprovada per la mínima. 6 vots a favor (3 del PSPV, 2 del Bloc-Compromís i 1 de Ciutadans de Pego), 5 vots en contra del PP i 3 abstencions de Ciutadans de Pego que en este punt tenien llibertat de vot. Esta divisió de vot va estar consecuència del contingut de l’exposició de motius que precidien les propostes per a avançar en la igualtat entre dones i homes.

La moció, que va ser llegida per Enrique Moll, portaveu del PSPV i regidor d’Igualtat, començava exposant que “El 8 de març de l’any passat vam anunciar la recentment aprovada reforma laboral del PP i utilitzàrem el temps futur en el nostre manifest per a anunciar la retallada en drets que suposaria per a les dones. Este any 2013, constatem enormes retrocessos”. Seguix explicant que “la dreta va instal·lar la idea que la crisi econòmica és responsable de tot. Que no és el Govern del PP el causant de les retallades, sinó l’herència rebuda. Però es deixen enganyar. No és crisi tot allò que lluix”. I és que assegura la moció que “la igualtat ha anat avançant espai durant els anys de la democràcia. Este avanç s’ha traduït en una vida millor per a les dones d’este país. Així com en més drets per a elles i per al conjunt de la societat”. Apunta la moció que “això va ser possible gràcies a la tasca dels governs socialistes, però sobretot, gràcies a la pròpia societat que es va modernitzar”.

A la moció es constata que “encara hi ha desequilibris”, que es necessitat més temps encara “per a seguir avançant, però sobretot, per a consolidar el que s’ha aconseguit”. Dit açò, arremet contra l’últim any del Govern popular. Assegura la moció que “assistim a un dels majors despropòsits en la història de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. L’ocupació, la premissa que permet l’autonomia de les persones, és la nostra principal preocupació. No obstant això, i com ha passat sempre, la taxa d’atur femenina és superior a la masculina”. Apunta la moció que la desocupació femenina “creix espectacularment com a efecte directe de les polítiques que el Govern del PP està aplicant”.

Apunta la moció que “tot el que ha passat en l’últim any ens porta a un mateix lloc, a la llar” i assevera el document que “en definitiva, el que està promovent la dreta del PP és la tornada a la llar de les dones”. Front això, el PSOE es posiciona en el fet que “la igualtat entre homes i dones és un pilar de la nostra democràcia” i assegura que “el canvi passa per comptar amb tots i amb totes, sense desaprofitar capacitats”.

La moció acaba proposant, “davant d’esta greu situació de desigualtat de les dones en el nostre país i amb el compromís de fer de la igualtat un principi rector de totes les nostres polítiques, es presenten al ple els següents:

ACORDS


1. La derogació de la Reforma Laboral.

2. El desenvolupament d’un pla d’ocupació per a les dones, que incloga polítiques actives específiques, la promoció de l’autoocupació i el desenvolupament d’un Pla d’Igualtat de les dones en l’ocupació, dirigit a promoure la igualtat i a eliminar la desigualtat salarial.

3. El manteniment dels drets recollits en la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

4. La promoció de polítiques que recolzen la corresponsabilitat en la vida laboral i familiar d’homes i dones, i el compliment de la Llei per a la Igualtat efectiva de Dones i Homes.

5. El manteniment de la Llei actual de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs.

6. L ‘impuls de polítiques i serveis de prevenció de la violència de gènere i suport a les dones que la pateixen.

7. La derogació de la Llei de taxes judicials”.




Davant arguments com els exposats, la polèmica estava servida. No obstant això, la portaveu del Bloc-Compromís de Pego, Conxa del Ruste, no va voler entrar en les matisacions que es podrien fer a l’exposició de motius de la moció presentada pel PSPV. Se centrava a manifestar que “estem d’acord -tot i que no sabem exactament si estan ben ubicats en esta moció o no- en tots els punts que es proposen acordar”. Concloïa Conxa del Ruste afirmant que “la crisi no pot ser mai l’excusa per a justificar un pas enrere en matèria d’igualtat i corresponsabilitat”.




La portaveu popular, Maite Ferrándiz, que va ser la que va instar al portaveu socialista a llegir la moció pel seu contingut, començava dubtant que Enrique Moll puga creure’s tot el que va llegir. Qüestionava que, amb “eixa exposició de motius, que fem, ens en tornem als anys trenta o què?”. Maite Ferrándiz es mostrava “indignada com a dona” davant el contingut expositiu de les mocions que, per a ella, l’únic que porta són “animalades”. Pel que fa als acords que demana la moció, la popular considerava que “pareix un sac” perquè inclou “totes les lleis que ha fet el PP des què està governant”.




Des de Ciutadans de Pego, el seu portaveu, José Maria Ferrer declarava que al text “hi hagut una amalgama massa bestial de coses en un paper tan curt”, és per això que opinava que “hagués hagut d’estar debatut, no en una moció, sinó en pràcticament en 7 ó en 8, cadascun dels punts dels acords perquè estem parlant de molts temes, de molt diversa índole, i crec que molt més seriosos que el que estem tractant-los ací ara”. Així mateix, Ferrer manifestava que, en llegir el títol de la moció, esperava que fos una moció en commemoració del dia de la dona”, és per això que confessava haver-se quedat “totalment despagat” i demanava una moció semblant a la de l’any passat en què se sol·licitava “que no hauria d’haver greuges comparatius entre homes i dones, que no hauria d’haver el camuflatge que existix en les coses de cara a la dona quan ha de parir o ha de disposar de la seua vida familiar, el que encara no s’ha eradicat”. Després anunciava la llibertat de vot de Ciutadans de Pego.
824 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!