Darrera setmana per a configurar els governs municipals

Darrera setmana per a configurar els governs municipals
Comença el compte enrere per a confeccionar els distints governs municipals que necessiten de l’acord de diversos partits. A Pego s’ultimen els detalls per a fer un nou tripartit. A Pedreguer i Benissa continuen els interrogants.
El proper dissabte 16 de juny es constituiran les corporacions de tots els municipis espanyols, entre ells els 33 de la Marina Alta. A banda dels pobles on alguna formació ha aconseguit la majoria absoluta, sols queden cinc dies per a arribar a acords de govern. Es possible que alguns municipis governe la llista més votada i que els pactes o les mocions de censura es produisquen una vegada iniciat el mandat.

A Pego tot apunta a una reedició del tripartit si bé hi hauran canvis en les regidories respecte al que ocorria en la passada legislatura ja que el pes de les forces polítiques no es el mateix. L’experiència acumulada al llarg dels quatre anys de govern ha fet que s’aprofundisca en l’acord que està negociant-se.

A Gata, Calp, El Verger, Els Poblets i Xàbia ja s’ha arribat a acords per a governar en pacte. Els següents poden ser Pego i Dénia, on les negociacions estan molt avançades i a final de la present setmana es podrien presentar públicament els acords. Més complicades són altres situacions com a Benissa i Pedreguer.

Precisament a Pedreguer tots els indicis apunten a que el PP governarà en minoria tot i els esforços dels socialistes per a arribar a un pacte tripartit amb Aixa i el Bloc. Els populars no aconsegueixen el suport de cap de les forces polítiques de Pedreguer per a aconseguir un pacte estable. I el PP de Pedreguer assumirà l’alcaldia i el govern municipal en minoria. A pesar que els populars han mantingut conversacions amb totes les forces polítiques del municipi a fi d’aconseguir un pacte de govern estable per als pròxims 4 anys, no han trobat el suport esperat. El PSPV, el Bloc i el Col•lectiu Aixa romandran en l’oposició, almenys al començament del mandat. Els socialistes intenten constituir un tripartit però les males relacions personals entre els representants de les forces d’esquerre ho impedeixen.

D’altra banda, el PP i el Partit Independent de Residents Europeus (PIREE)dels Poblets ja han signat un pacte de govern que permetrà que ambdós forces polítiques governen en el municipi els pròxims quatre anys. En les eleccions del 27-M, el PP va ser el partit més votat en Els Poblets, amb 4 edils. Per la seua banda, el PIREE va aconseguir tres edils i es va convertir en la segona força més votada del municipi. «Els resultats de les eleccions han marcat qui ha de representar els ciutadans en l’ajuntament» , va apuntar l’alcalde, Jaume Ivars.

A Benissa no es fien del PSD. El peix està pràcticament venut i ja hi ha reaccions a les declaracions del líder socialdemòcrata de Benissa, Paco Montagut que demanava que s’assentaren nacionalistes i socialistes per a establir condicions i marcar les regles del joc d’un hipotètic pacte a tres bandes per a desbancar de l’alcaldia Roselló (PP). Per al PSPV un acord entre les tres forces polítiques només és possible a través d’una negociació en què, a partir dels seus tres programes electorals, s’aconseguixen acords per a un projecte consensuat de govern progressista.

Vicent Cabrera, número u dels socialistes benissers, va confirmar que convocarà a una reunió perquè ell, Montagut i Jaume Ortolà del CIBE-Bloc debateren possibles acords. A pesar d’això, el PSPV entén que per a atendre la petició de Montagut és necessari que, faça “públiques les seues condicions d’un possible pacte de progrés, perquè qualsevol negociació política que afecte els interessos dels veïns de Benissa ha de ser pública, transparent i democràtica i, per tant, només així es podrà impulsar una negociació”. Per a CIBE-Bloc no té sentit que primer es posen d’acord els independents-nacionalistes i socialistes, si el PSD no entra en eixes rondes de conversacions. Per al CIBE-Bloc d’Ortolà “Paco Montagut ha demostrat amb les seues paraules poca voluntat de diàleg”.

A Dénia ajornen al dimarts el pacte entre socialistes i nacionalistes després de no aconseguir un acord en la tercera reunió que ambdós forces polítiques van celebrar el passat, es va decidir convocar un altra trobada- i seria la quarta per a demà dimarts, dia 12 de juny. S’espera que a partir d’aquesta setmana queden clar els detalls d’eixe acord de governabilitat, o al contrari, es trenquen les negociacions entre ambdós partits. El que està clar és que hi ha disposició per reeditar l’acord entre ambdós partits.
234 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!