Cicle de Memòria Històrica. Carmen Agulló: “Les mestres republicanes continuen sent sancionades”

Dins del III Cicle de Memòria Històrica, divendres passat, Carmen Agulló Díaz, qui és professora de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, va parlar sobre les mestres de la II República, dones que revolucionaren el món de l’educació i la societat espanyola, en general, amb la seua aposta per l’educació pública, laica i gratuïta per a tothom, basada en principis com la igualtat, la equitat, la pluralitat i la inclusió.


Carmen Agulló va parlar de dones com Empar Navarro Giner, qui va reivindicar el valencià a l’escola a l’any 1922, i que va estar a Pego en unes jornades formatives. Agulló també va posar de relleu la figura de Maria Ibars, que, a més d’escriptora, va ser mestra, i mare d’una altra mestra com Raquel Payà.


Carme Miquel, Julia Àlvarez Resano, Ángeles Soriano, Mª Domínguez, Justa Freire, Carmen Valero, Marina Fiol, Maria Moliner… Totes elles i moltes altres van ser dones que revolucionaren Espanya a través de l’ensenyament i de la seua implicació en la vida política, social i cultural. Dones modernes, compromeses amb el canvi, que arribaren a ser sindicalistes, alcaldesses, governadores civils i diputades en les Corts. Al mateix temps formaven a xiquetes i xiquetes i posaven en marxa iniciatives com els menjadors i biblioteques escolars, o classes per a persones adultes. També crearen unes colònies escolars perquè els xiquets i xiquetes sense recursos tingueren vacances. L’exposició de qui i cóm van ser les mestres republicanes va anar acompanyada, a més, de quina és la situació actual. El legat de quasi totes estes dones pioneres va ser invisibilitzat i continua sent-ho.


Totes elles van ser represaliades. Segons explicà Carmen Agulló, al 1936 es va fer un expedient de depuració que afectà a tot el magisteri, els i les mestres que superaren aquest expedient es van haver d’enfrontar després, durant la Dictadura, a l’expedient franquista. Algunes de les mestres acabaren empresonades, altres van haver d’exiliar-se.


Esta setmana conclou el III Cicle de Memòria Històrica de Pego, amb una xerrada que tindrà lloc el divendres, dia 22, a les set i mitja de la vesprada a la Casa de Cultura. Toni Ribera, Josep Ferrer, Eladi Torralba i Rafel Ruiz parlaran sobre la revista ciclostilada Pelagus.


Recordem, una vegada més, que Ràdio Pego emet les activitats del Cicle de Memòria Històrica els dissabtes, a partir de les 13 hores. Els podcast estan també disponibles al nostre web www.radiopego.com, tant per a escoltar-los online com per a descarregar-los.

 

807 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!