La història de la literatura valenciana ha oblidat a més de 550 escriptores

Divendres passat, es va presentar el llibre «Les nostres escriptores. Les veus oblidades de les lletres valencianes», dins la programació del III Cicle de Memòria Històrica de Pego. L’acte va comptar amb les autores de l’obra, les germanes Rosa i Manola Roig, escriptora i il·lustradora, respectivament. Explicaren que l’obra forma part del projecte «Les nostres oblidades», de Presidència de la Generalitat Valenciana, amb el qual es pretén recuperar per a la memòria a les dones excloses de la història valenciana, en la qual només es dóna protagonisme als homes. Dins del projecte s’ha produït ja tres títols: «Les nostres reines», «Les nostres compositores» i ara «Les nostres escriptores». Els tres es poden llegir i descarregar online de manera gratuïta. Escoltem a Rosa Roig.


L’autora explicà que més de 550 dones valencianes han escrit i escriuen, però han estat oblidades. El llibre està protagonitzat per una selecció de 23 escriptores, des del s. XI fins als nostres temps, entre d’elles, la pegolina Maria Cambrils.

I Manola Roig aportà els detalls de les seues il·lustracions, senzilles, a manera d’esbós, perquè, segons digué, encara queda molt per fer en matèria de restauració de la injustícia que suposa obviar les dones i les seues creacions dins la història. Il·lustracions en les quals es fa ús del color no només per qüestions estètiques.


La presentació va servir per a fer un avanç del contingut del llibre i emmarcar-lo dins el projecte global. Manola Roig, amb un acompanyament musical, donà veu i vida a alguns dels textos de les escriptores que apareixen en l’obra, amb una introducció de Rosa Roig. Escoltem les germanes en el passatge de Maria Cambrils.


A través de les ones de Ràdio Pego, dissabte pròxim, dia 16, emetrem l’acte sencer, així com el que tindrà lloc dimecres, 13 d’octubre. Es tracta de la presentació del llibre «L’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà: el somni americà contra el caciquisme i la fil·loxera», de Juli Esteve. Esta presentació anirà de la mà de l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, i comptarà amb la participació de l’autor, el periodista Juli Esteve i Carbonell. Així, els dos actes formaran part de l’emissió especial que fem els dissabtes de les activitats del Cicle de Memòria Històrica, a partir de els 13 hores en el 107.8 de l’FM o a través del nostre web, www.radiopego.com, on també es pot trobar els podcast amb les gravacions dels actes. Tant per a escoltar, com per a descarregar-los.

790 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!