Ahir se celebrà a Pego l’acte del dia de la Segona República

L’acte, convocat per l’Associació de la Memòria Històrica Maria Dolors Lloret, Socialistes Pego, Compromís per Pego, Esquerra Republicana Pego i Volem Pego, s’inicià al cementeri, on els assistents es donaren cita davant del Monument als republicans que hi ha soterrats.

A més de la tradicional ofrena, hi va haver parlaments. Per part de l’Associació de la Memòria Històrica, es va donar lectura a un manifest de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià pel 90 aniversari de la proclamació de la República.

L’associació va recordar que, 82 anys després, encara no s’ha condemnat la repressió de la dictadura franquista ni s’ha reparat el mal causat a les seues víctimes. A més, recalcà que la monarquia espanyola està lligada a la dictadura, per lo qual va reivindicar el dret de la ciutadania a triar lliurement entre monarquia i república.

D’altra banda, l’Associació per la Memòria Històrica Maria Dolors Lloret anuncià que s’ha obert les fosses que hi ha al cementeri d’Alacant, on es troben alguns pegolins. Segons es va comentar, la intenció és que els cossos siguen traslladats al cementeri de Pego l’any que bé.


En l’acte també intervingué Socialistes Pego, recordant, en primer lloc a persones que han faltat recentment, de les que van ser represaliades per la dictadura i resaltant els valors de la República.

 

D’entre les persones assistents, va haver una veu que posà l’accent en tot el que van patir les dones dels homes empresonats i afusellats per la dictadura, represaliats pel fet de ser republicans o sospitosos de ser-ho. Àvies, mares, filles… però, especialment les esposes, van ser també marcades i represaliades i van haver de tirar endavant famílies destrossades per motius polítics.

 

Un dels assistents, Fernando Oltra Cardona era un xiquet en començar la dictadura. Ahir recordà el seu pare i familiars empresonats i assassinats posteriorment i lo dura que va ser la repressió per a la seua família.

 

Oltra contà vàries anècdotes que conserva intactes en la memòria malgrat els anys que han passat, per lo dolenta que va ser la vida en aquells moments. Amb el seu testimoni es tancà l’acte al cementeri.

Els socialistes i l’Associació per la Memòria Històrica acudiren després a fer una ofrena floral en memòria de l’alcalde Aquilino Barrachina, a la placa que porta el seu nom. També van fer memòria de la socialista Maria Cambrils amb una altra ofrena floral en la seua plaça. Finalment, els actes finalitzaren en l’espai Veïnal antic institut amb una ofrena al monument en honor als cinc republicans pegolins assassinats en el camp d’extermini de Mauthausen.

 

868 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!