Visita als orígens del Castell d’Ambra

Diumenge, de la mà de l’Associació Cultural Vila de Pego i del coneixement dels arqueòlegs Pepa Pascual i Javier Martí, totes aquelles persones que ho desitgen podran esbrinar els detalls sobre la vida que es va viure al Castell d’Ambra i la finalitat de la fortalesa. L’eixida de la visita arqueològica guiada és a les 9.30h des del Passeig Verdales. Per acudir-hi no cal apuntar-se a cap lloc.
En l’article publicat a Revista de Arqueologia del Área de Historia Medieval de la Universitat de Jaén, ‘El Castell d’Ambra (Pego). De las producciones andalusíes a las cerámicas de la conquista feudal (siglo XIII)’, escrit pels arqueòlegs Rafael Azuar, Javier Martí i Pepa Pascual, estos expliquen que, en un primer moment tot feia pensar que el Castell d’Ambra era una bona mostra d’un assentament andalusí, un poblat fortificat estable. No obstant, les excavacions que van començar allí l’any 1993 i la totalitat de les 5 campanyes que es van realitzar van indicar que les primeres hipòtesis no eren correctes.

Eixes excavacions indicaven que no es tractava d’un assentament estable, sinó que era una fortificació de defensa temporal, un refugi, que donava una posició de força per negociar. Les troballes fruit de les campanyes arqueològiques van confirmar la curta vida del castell amb dues fases distintes: islàmica i feudal.

Els primers assentaments temporals daten d’entre 1230/1240 i finalitzen al voltant de 1280/1290, poc després de la concessió a Pego de la Carta de Poblament (1279), una carta que va reorganitzar el control del territori donant rellevància al pla i relegant a un segon terme a la muntanya on hi dominava el Castell d’Ambra. Este viratge va suposar el principi de la fi de la fortalesa.

D’altra banda, hi destaquen Azuar, Martí i Pascual la rellevància del material ceràmic que es va trobar durant les excavacions, ja que este testimonia amb claredat el trànsit entre la cultura islàmica i la feudal.




Estos detalls sobre el Castell d’Ambra i d’altres de més interessants seran explicats pels arqueòlegs Javier Martí i Pepa Pascual durant la visita arqueològica que guiaran fins allí organitzada per l’Associació Cultural Vila de Pego i que està oberta a qualsevol persona que li abellisca acudir. No cal inscriure’s per a participar en ella. Només saber que serà diumenge i que eixirà des del Passeig de les Verdales a les 9.30 del matí.
763 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!