Una RPT que mai no arriba, darrere de les mobilitzacions de la Policia Local

La Policia Local de Pego anunciava divendres a través dels mitjans de comunicació la decisió de deixar de fer hores extres com a mesura de protesta per la precarietat salarial i les males condicions en què es troben les instal·lacions de la reguarda.

Deixar de fer hores extres suposarà, com ja s’ha publicat en altres mitjans, que la Policia Local de Pego no reforçarà la seua plantilla de cara als actes del Carnestoltes, per exemple. Així, dissabte de Carnestoltes i de Pinyata hi haurà de guàrdia el mateix nombre d’agents que un dissabte normal, si no es materialitzen les promeses que se’ls ha fet des de l’equip de govern.

De fons està, segons han explicat des del cos policial, la reivindicació de l’aprovació i aplicació una RPT (Relació de Llocs de Treball) que regula les funcions, els salaris, els horaris, etc… de cadascun dels llocs de treball de la plantilla de l’Ajuntament de Pego. Una RPT que s’està negociant des de fa més de tres anys, segons indica un dels representants dels treballadors en les meses de negociació i membre del cos policial.

El fet de no tindre una RPT a la Policia Local de Pego els perjudica, com a la resta de treballadors i treballadores municipals, perquè el Complement Específic que s’aplica a cada lloc de treball no ha estat actualitzat en els últims 15 anys. Això significa que, com indicaven els agents divendres al diari Levante, el complement dels policies de Pego és uns 500 euros inferior al que cobren els d’altres pobles dels voltants -fins i tot més menuts- i el que s’aplica a la Comunitat Valenciana.

Des de la Policia Local s’ha reconegut que en altres qüestions les promeses que se’ls ha traslladat des d’Alcaldia en els últims anys, han estat sempre complides. Però, veuen que “per una falta de priorització per part de l’executiu”, la creació de la RPT, que beneficiaria a tota la plantilla municipal, no va avant. Després de les últimes negociacions, esperaven que la RPT estiguera aprovada a finals de gener i sembla que ara se’ls ha dit que no ho estarà “fins a juny o juliol, sense concretar dates exactes”. Motiu pel qual han perdut la confiança en tot el que se’ls està prometent. D’altra banda, estan els problemes de la reguarda, un espai al qual li falta manteniment i adaptació a la normativa en matèria de prevenció de riscos laborals. Els agents han afirmat que a l’espai s’hi han trobat rates i paneroles, que les dones no tenen un vestuari en condicions i que l’armari armer està en un lloc on no toca, perquè les armes es troben en el mateix espai on han d’esmorzar els policies.

Però, la decisió de no fer hores extres i altres mesures de protesta desplegades aquesta setmana -com ara ficar una pancarta a la porta de les instal·lacions- semblen haver sortit efecte. Hui dimecres el departament de Serveis ha iniciat treballs per a llevar l’armer d’on està i estan duent a terme altres treballs en la reguarda per a millorar les condicions de l’espai.

La tensió entre Policia i Ajuntament ha augmentat en les últimes hores en produir-se ahir dimarts una retirada de mobiliari de la reguarda. Segons els agents, es tracta de mobles i cadires que necessiten, especialment en el canvi de torn, i la seua retirada ha estat “una represàlia ordenada per dos regidors de l’equip de govern”. Segons l’alcalde, Enrique Moll, el que s’ha fet és retirar uns elements del mobiliari “que no aprofitaven per a res, seguint indicacions d’Inspecció de Treball”.

Des de la Policia Local s’afirma que les protestes continuaran i no els agents no faran cap hora extra fins que no s’aprove la RPT, tal com van acordar en una de les primeres assemblees que han celebrat per consensuar totes les mesures de protesta que estan realitzant.

Enrique Moll: «Formalment no tenim cap queixa»

I des de l’Ajuntament, l’alcalde i regidor de la Policia Local, afirma que no tan sols no tenia coneixement formal del malestar dels agents, sinó que també no entén les protestes perquè en l’última reunió de la mesa de negociació es va informar que la RPT estarà en vigor abans del 30 de juny i que les millores salarials seran retribuïdes en el seu moment amb caràcter retroactiu, contant des de l’1 de gener de 2024.

Moll ha convocat una reunió per a demà, a les 18 hores amb tota la plantilla de la Policia Local, perquè pensa que els sindicats no estan traslladant tota la informació al respecte de les negociacions de la RPT a tots els agents.
I al respecte de la seguretat en les festes de Carnestoltes, l’alcalde ha manifestat que la falta d’agents de la Policia Local serà compensada amb un reforçament de la Guàrdia Civil.
L’escoltem:
896 Visites
Hola!!