Una avinguda de Pego ja duu el nom de l’alcalde Aquilino Barrachina

La que era fins ara l’Avinguda Escorxador, duu, des de hui el nom del que fora alcalde de Pego durant la Guerra Civil, el socialista Aquilino Barrachina, una persona que va haver de governar en minoria durant l’època més conflictiva del poble de Pego i que va ser afusellat pel seu càrrec polític.
En un matí assolellat, però ventós es renomenava una avinguda de Pego. L’Avinguda Escorxador passa, oficialment, des de hui a nomenar-se de l’Alcalde Aquilino Barrachina Ortiz, qui va ser alcalde del municipi en una de les èpoques més convulses que es coneixen. “És un reconeixement històric a un personatge realment important per a la història de Pego”, afirmava l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela i és per això que Almela manifestava que “crec que és merescut que, almenys, un personatge com aquest tinga el nom d’un carrer i sobretot, en el tema de la memòria, és importantíssima, perquè sinó tenim memòria no tenim res”. Destacava l’arxiver municipal el fet que “es fet s’haja consumat gràcies a la majoria dels partits polítics, no de tots, i de la iniciativa del Grup de Dones Cabal que va ser qui va proposar aquesta iniciativa”.

D’alta banda, l’arxiver municipal, deixava un desig dit, el fet que li agradaria que “no quedara només el fet de nomenar un carrer amb el nom d’Aquilino Barrachina, sinó que li fèrem alguna cosa més Aquilino, perquè Aquilino […] es mereix, òbviament, una biografia […] i jo estic en la tasca de treball a Pego per a això. Si venen temps millors i hi ha diners, òbviament, se li ha de fer un llibre, una biografia […] perquè un llibre sempre queda després de passats 100 ó 200 anys”.

Un portaveu de la família, més concretament Carles Siscar, home de la néta d’Aquilino Barrachina, manifestava la seua gratitud pel reconeixement i destacava del personatge que va ser una persona “que va patir molt durant l’època d’alcalde i després, quan va acabar la guerra va ser afusellat, no per cap càrrec polític ni criminal, sinó simplement per haver sigut alcalde socialista i ugtista fins a la medul•la”. Acabava el portaveu de la família amb unes paraules d’Antonio Pérez Ramos, “Aquilino, només tenia un defecte, que era massa just”.

L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, feia referència a un dels arguments que adduir l’oposició per a no recolzar la iniciativa del canvi de nom de l’Avinguda Matadero, que era justament eixa, “que no era partidària de canviar noms”, exemplificant que l’anterior equip de govern va canviar el nom de la Plaça del Mercat per Plaça de les Franciscanes de la Puríssima Concepció. Afirmava Ortolà que és un fet que “trobe correcte, però també trobe correcte que la dignitat dels polítics ha de ser bona per a un costat i per a l’altre i els valors democràtics, sembla ací que hi ha gent que els ha oblidat”.

L’actual l’alcalde de Pego intentava posar-se en la pell d’Aquilino Barrachina quan va exercir d’alcalde en una època tan delicada i conflictiva com la que li va tocar viure i assegurava que “ho degué passar prou malament com a càrrec públic i més sabent que tenia eixa cosa de no fer massa cas de la ideologia de les persones”, el que el duia a reconèixer i identificar-se en la tasca d’Aquilino Barrachina i reconèixer el gran paper que va dur a terme dins les seues possibilitats com a càrrec públic.

Recordava Tere Ferrando, presidenta del Grup de Dones Cabal que l’any 2008 va organitzar una conferència sobre Aquilino Barrachina que va dur a terme Joan Miquel Almela. El punt de partida que va dur a Cabal, després de comprovar la vàlua d’aquell alcalde de Pego, a “pensar que Pego havia de fer-li un reconeixement”. Agraïa Ferrando a l’actual equip de govern i “als diferents partits polítics que no tenen representació municipal, però que també han donat suport a la proposta com és Esquerra Republicana”, l’haver fet realitat eixa demanda. D’altra banda, apuntava la presidenta del Grup de Dones Cabal, l’absència del PP “perquè no ho va recolzar”.

Més breument, una altra membre del Grup de Dones Cabal, Fina Garrigós, manifestava que Cabal “està per la República, per Aquilino, per la Memòria Històrica i per tot allò que siga just”.
907 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!