Un llibre i la publicació de l’arxiu digital acompanyen el Calendari dels Brillants 2024

El Calendari dels Brillants està ja disponible a les llibreries de la Marina Alta, com cada any des de 1988. Aquesta publicació reviu la importància d’observar el temps per a salvar els conreus en una època en la qual l’economia de la nostra comarca se sustentava en dos pilars: l’agricultura i ramaderia.

Els llauradors i llauradores de l’època veien les inclemències i els senyals atmosfèrics amb el costum d’anotar-les en qualsevol paper, que es guardava en un lloc accessible per a fer les consultes. Aquest costum ha anat evolucionant fins a entrar al camp de la literatura popular, primerament en forma de fullet i després ja en la forma del calendari actual, que inclou, a banda de les anotacions esmentades, el santoral, llunari, notícies d’eclipsis, relats i consells pràctics, quasi sempre relacionats amb l’agricultura.

El Calendari dels Brillants de 2024 ha estat renovat en la seua imatge i continguts. A més a més, la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta acompanya la publicació de l’obra amb altres dues iniciatives:

Per una banda, l’edició del llibre “La Mesura del Temps. Història del Calendari dels Brillants”. Un llibre que ret homenatge a la llarga trajectòria d’aquest manuscrit.

Per altra banda, el personal tècnic de la MACMA ha realitzat la laboriosa tasca de digitalitzar tots els exemplars del Calendari dels Brillants des de la seua primera edició fins al 2023. Aquest arxiu digital es pot trobar a la web de la Biblioteca de la Marina Alta.

El Calendari dels Brillants compta des dels seus inicis amb la implicació de diferents persones a l’hora de crear els continguts. En l’edició de 2024 han participat els següents autors i autores: Joan Josep Cardona Ivars; Ramón Pérez Carrió;Salvador Bolufer; Fra Virgili Ivars; Jaume Domènech; Joan de Plamolins; Gerònima Orenga; Julià Guillamon; Maria Teresa Puigcerver; Josep Xavier Esplugues i Pellicer; Josep Ferrer; Baptista Banyuls; Jaume Buigues; Elvira Cambrils; Pepa Guardiola; Irene Ballester Buigues; Josep Bernabeu-Mestre; Guillem Gilabert; Verònica Zaragoza Gómez; Vicent Lluís Ibañez Roselló; Rosa Seser Pérez; Francesc Banyuls Llopis i Joan Josep Ortuño Aroca.

Al mes de desembre es farà un circuit de presentacions del calendari per diferents localitats de la comarca, en les quals es podrà adquirir qualsevol dels dos exemplars editats enguany. El calendari de presentacions és el següent:

Benissa
1 de desembre – 20.00 h
Espai Cultural les Cases del Batlle. C/De La Puríssima, 38
A càrrec de Joan Josep Cardona i Ivars.

Pedreguer
2 de desembre – 12.00 h
Casa de Cultura – Glorieta De la Creu, 14
A càrrec de Joan Josep Cardona, autor, Ramon Pérez Carrió, artista plàstic, i Sergi Ferrús Peris, alcalde de Pedreguer.

Teulada- Moraira
13 de desembre – 19.30 h
Biblioteca Públic Municipal – C/Jasmiller
A càrrec de Jaume Buigues i Vila i Joan Josep Cardona i Ivars.

Pego
14 de desembre – 19.30 h
Casa de Cultura – C/Sant Domènec, 5
A càrrec de Salvador Bolufer i Femenia i Elvira Cambrils i Miralles.

Dénia
19 de desembre – 19.30 h
Biblioteca – C/Sant Josep, 6
A càrrec de Rosa Seser i Pérez i Joan Josep Cardona i Ivars.

Els punts de venda de la Marina Alta es poden consultar al següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/1CjX6pXv4KGDe7dIOUQ5ce7xa0wXdRxel/view

 

367 Visites
Hola!!