Un informe de la universitat sobre les obres de l’aigua de Calp confirma que va haver-hi sobrecost

L’esperat informe de la Universitat Politècnica de València que havia d’analitzar el cost de les obres de renovació de la xarxa d’aigua de Calp ha confirmat que els treballs, adjudicats en el seu dia a una empresa dedicada a tirar publicitat per les bústies , tenien un sobrecost pròxim al 100%: en el seu dia van ser valorades oficialment per la concessionària dels treballs, Aigües de Calp, en 3,3 milions quan en realitat, segons els dos catedràtics que han realitzat l’estudi, el seu cost era de tan sols 1,8 milions d’euros. Aquest informe deixa en una difícil situació al diputat del PP, Juan Roselló, regidor d’Aigües quan es van produir els pressumptes fets delictius. En total hi ha 6 imputats, entre els que també es troba el cunyat de Roselló. La magistrada els imputa cinc presumptes delictes: alteració del preu real de les coses, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides a funcionaris. Els dos especialistes de la universitat ja havien arribat a una conclusió semblant en el primer informe, però el redactat ara té una particularitat: no està realitzat sobre el projecte, sinó sobre les obres reals executades a Calp. És perquè un «treball de camp» que va ser encarregat per la pròpia concessionària a instàncies de la Comissió de Preus – organisme dependent de la Conselleria d’Indústria – com un pas transcendent a l’hora d’aprovar l’increment de tarifes que han de finançar les polèmiques actuacions en la xarxa. Les mateixes van ser aprovades per l’anterior govern local de la població, que llavors era del PP.

Encara que els detalls finals de l’informe encara no es coneixen, s’ha sabut que ara la Comissió de Preus també vol encarregar a la mateixa universitat un nou estudi però ja no sobre els preus sinó sobre la durabilitat i viabilitat de les obres. En principi, estes havien d’assegurar l’abastiment d’aigua a Calp almenys durant els pròxims vint anys i la comissió de preus vol saber abans de ratificar les tarifes si les obres són efectivament fiables i garanteixen el subministrament a llarg termini.

Respecte als sobrecostos, a més de l’informe de la Universitat Politècnica hi ha un segon informe que en aquest cas va ser encarregat per Aigües de Calp a una empresa externa amb seu a Madrid i que, per cert, no és tan crítica amb les obres de l’aigua. De fet, fixa la inversió necessària per a executar la mateixa en 2,7 milions, amb la qual cosa el sobrecost seria molt de menor.

Esta no és la primera vegada que s’encarreguen estudis que contradiuen els dictàmens sobre presumptes irregularitats en les obres que subscriuen la universitat. De fet, dos dels imputats per la trama, l’ex regidor d’Aigües del PP i actual diputat provincial, Juan Roselló i el gerent d’Aigües de València, Francisco Zorrilla, ja van aportar dos estudis redactats a Madrid que asseguraven que no s’havia produït desviació de diners.

Per cert, que els passos judicials de la trama continuen. Aquest matí han de declarar davant del jutjat que investiga el cas els dos últims imputats per les presumptes irregularitats: el cunyat del mateix Roselló, que era soci majoritari de la firma dedicada a tirar publicitat per les bústies, Obres Hidràuliques de Llevant, segons va declarar en el seu dia davant de la jutge un altre imputat, l’administrador d’eixa última mercantil, Jesús Lara Santamaría; i el gerent d’Aigües de Calp, José Alberto Mut.

En total són 6 els imputats per la trama: Roselló, Zorrilla (que eren els dos encarregats de firmar els contractes de l’empresa), Lara Santamaría, Artacho, Mut i Salvador Ibarra, propietari de Montubo Obra Civil, mercantil que va ser subcontractada per l’empresa del que tirava la publicitat a les bústies i que va ser la que va executar realment la renovació de la xarxa.

La magistrada els imputa cinc presumptes delictes: alteració del preu real de les coses, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides a funcionaris.
510 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!