‘Tractorada’ en protesta per la crisi que travessen els arrossers valencians

Una mobilització convocada per al 28 de novembre per AVA-ASAJA després de comprovar la supressió de les ajudes agroambientals de l’any que ve. L’organització agrària planteja que l’actual situació de l’arròs “amenaça seriosament la viabilitat del cultiu durant 2014”. AVA-ASAJA li demana “a la Generalitat que faça un esforç per a obtindre eixos fons i evitar així el desastre que s’acosta per al sector arrosser”.
La sectorial arrossera de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) va acordar en la vesprada de dimarts convocar una “tractorada” en protesta per la delicada situació que travessa col•lectiu arrosser i que es realitzarà el pròxim 28 de novembre entre les poblacions pròximes al parc natural de l’Albufera. Els detalls relatius al recorregut acabaran de concretar-se durant els pròxims dies.
La mobilització, en la que participaran centenars de tractors procedents de totes les localitats arrosseres que estan sota la influència del parc natural de l’Albufera, està motivada per les greus dificultats financeres que afronten els cultivadors valencians d’arròs i que obeïxen a diverses causes, si bé el detonant de la protesta té el seu origen en la supressió de les ajudes agroambientals previstes per a l’any que ve. L’esgotament de la totalitat dels fons previstos en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) per al període 2007/2013 i a través dels quals es financen este tipus de subvencions impedix que els arrossers puguen disposar de dites ajudes l’any que ve.

Que acudisquen tractors pegolins és inviable si tenim en compte el preu del gasoil i els quilòmetres a cobrir de Pego a la zona arrossera de l’Albufera. No obstant això, la problemàtica és la mateixa per a tot el sector arrosser valencià i de segur que comparteixen la reivindicació.

“A Brussel•les, com és habitual, li ha faltada agilitat –explica el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado– a l’hora d’aprovar un nou PDR amb dotació pressupostària per al 2014, però resulta que la seua falta de previsió ens deixa amb un any en blanc en esta matèria i, en conseqüència, sense unes subvencions que són una ferramenta fonamental en la mesura que permet equilibrar la renda final dels arrossers. Si el cultiu de l’arròs deixa de comptar amb estes ajudes la seua viabilitat en 2014 es veurà seriosament amenaçada i això és una cosa que no estem disposats a consentir. Els agricultors som, en gran manera, els garants dels parcs naturals en què es cultiva l’arròs, com el de l’Albufera i el de Pego-Oliva, i dels que es beneficia tota la societat, per la qual cosa no és ni just ni admissible que les administracions es desentenguen”.
En este sentit, el màxim responsable de l’organització agrària apunta que “altres comunitats arrosseres, com és el cas de Catalunya o Múrcia, ja han comunicat que prorrogaran els fons necessaris per a sufragar les ajudes agroambientals abans que s’aprove el nou PDR i els arrossers valencians no podem quedar-nos en inferioritat de condicions als de la resta d’Espanya. La Comunitat Valenciana patix una discriminació evident en matèria de finançament que es fa encara més evident en casos com este. Per això, li demanem a la Generalitat que faça un esforç per a obtindre eixos fons i evitar així el desastre que s’acosta per al sector arrosser”.

Però el necessari equilibri financer dels productors, que es veurà compromés amb la supressió d’estes subvencions durant l’any pròxim, resulta tan precari per altres motius de major calat per als que també s’exigiran solucions estables durant la “tractorada” del pròxim 28 de novembre. La causa principal d’eixa problemàtica situació en què està instal•lat el sector es troba en el control que, pràcticament en règim d’oligopoli, exercixen sobre el mercat les grans empreses industrials. “Efectivament –denuncia Aguado-, els arrossers patixen una imposició sistemàtica de preus a la baixa que no es corresponen amb les cotitzacions internacionals i que són producte de pràctiques monopolístiques que han de ser investigades i sancionades pel Govern central. Si a tot açò li afegim l’impacte negatiu de les importacions estratègiques per a alterar el mercat o les creixents limitacions en l’ús de productes fitosanitaris per a controlar les plagues ens trobem amb un panorama desolador a què és necessari oferir una resposta contundent”.

669 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!