Tota classe de reaccions sobre la ratificació de la sentència contra Carlos Pascual

La sentència del Tribunal Suprem, que ratificava entre altres coses els sis anys de presó per a l’exalcalde i tres per a l´exregidor d’Agricultura, José Orihuel ha provocat diferents reaccions. Al voltant de 200 seguidors del líder independent li van mostrar el divendres el seu suport primer a sa casa i després a la Plaça de l’Ajuntament. La prudència ha estat la nota generalitzada a Pego, tant per part de veïns com dels partits polítics. PSOE i Bloc han mostrat la seua preocupació pels dines que es deuen de tornar, mentre que l’alcalde i el PP de Pego demanen l’indult i es posicionen en una línia contrària a la del Consell ja que va ser el govern de Zaplana qui es va presentar com acusació contra Pascual i ha estat el Consell de Camps el que ha mantingut la mateixa línia davant el Tribunal Suprem. La sentència del tribunal Suprem sobre el judici de la Marjal de Pego és la mateixa que va fallar l’audiència provincial d’Alacant al 2004. En aquella ocasió es jutjava la denúncia presentada pel Consell que aleshores presidia Eduardo Zaplana. De fet, l´aleshores Conseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco, en nom de la Generalitat, va declarar després de conèixer la resolució que “l´interès públic i el de la Marjal s’havien vist refrendats amb esta sentència en la que es constata com s’ha produït un atemptat contra el medi ambient”. La política del PP autonòmic no s’ha modificat durant el govern de Camps que ha mantingut les mateixes tesis davant el Tribunal Suprem. A banda, Acció Ecologista Agró també es va presentar, a l’igual que la Generalitat com acusació particular.

La ratificació de la sentència del Tribunal Suprem es va conèixer a Pego al migdia de divendres, encara que els afectats ja la coneixien des de principi de la setmana. Els que es van enfrontar amb Pascual entre 1999 i 2003 van optar per calmar els ànims i no reviure vells fantasmes. La reacció ha estat molt diferent de l’ocorreguda el 25 de maig del 2003, quan mig Pego es va tirar al carrer d’alegria; l’estret resultat polític de les eleccions municipals significava la derrota política de Carlos Pascual després de 8 anys de govern polèmic amb enfrontaments entre distintes administracions i institucions. Al setembre del 2003, l’inici del judici a Alacant va ser un esdeveniment que va engrandir la divisió en el municipi i va estimular les manifestacions a favor i en contra del líder d’Iniciativa Independent.

El 13 de febrer del 2004, la sentència de l’Audiència Provincial d´Alacant que el condemnava a 6 anys de presó encara va tensar més l’ambient. El divendres, en canvi, confirmada aquella sentència pel Tribunal Suprem, a Pego només van eixir al carrer els defensors de l’exalcalde; els seus detractors preferien parlar de la resolució amb serenitat. Han passat ja quasi 4 anys des que Carlos Pascual va deixar de ser alcalde. A més, la sentència del TS suposa allunyar qualsevol possibilitat que torne a ser-ho almenys durant els pròxims dos mandats municipals. Per altra banda, els veïns són conscients que la resolució pot significar també la ruïna de l’ajuntament i la Comunitat de Regants, i això no és bo per a ningú.

Els polítics locals també intentaven donar mostres de normalitat. De fet, sols l’alcalde, el popular Carmelo Ortolà, va emetre un comunicat el divendres, el Bloc ho feia el diumenge i el PSPV ho farà esta setmana.

Com hem dit, la sentència del Tribunal Suprem es va fer oficial cap al migdia de divendres, l’exalcalde, Carlos Pascual, ja la coneixia i s’havia reunit ja amb els seus advocats. Des d’eixe moment, va romandre en l’interior del seu domicili, on va rebre la visita de familiars, amics i companys de partit. Cap a les 18.30 hores de la vesprada va començar a acumular-se gent enfront de la vivenda de l’exalcalde. El mateix Pascual va eixir al balcó a agrair el suport i va dirigir paraules als seus seguidors.

La concentració va arribar a reunir a dos centenars de persones que, a continuació, van mamprendre una marxa fins a la Plaça de l’Ajuntament. Enfront de la casa consistorial, van mostrar la seua disconformitat amb la confirmació de la sentència pel Tribunal Suprem i afirmaven que el tancaven per fer arròs. Unes 200 persones van participar en la concentració que, segons la Policia Local, va discórrer per vies pacífiques.

En aquest sentit l’exedil d’agricultura, José Orihuel no va manifestar el divendres sentiment de culpa pels fets pels que se li condemna. «Ho tornaria a fer una altra vegada», va assegurar. De fet, l’exprimer tinent d’alcalde va opinar que la sentència es deu a motius «polítics» i va considerar que des de la Conselleria de Territori s’està fent ara en la Marjal «el que vam fer nosaltres». El condemnat va argumentar que les actuacions realitzades per la Comunitat de Regants i l’Ajuntament només anaven encaminades a «fer arròs»; i, en canvi, «ara presumeixen de fer arròs i es posen davant de la foto, quan això és el que vam fer nosaltres».

Poc després de conèixer públicament la resolució del Tribunal, l’actual alcalde va emetre un comunicat a títol personal on considerava que “la pena aplicada als senyors Pascual i Orihuel és excessiva segons els delictes per què se´ls condemna, més encara si considerem que a Espanya (sobretot en la seua zona nord) s’està condemnant per actes de major gravetat i transcendència a penes menors.”

L’alcalde afegia que “les actuacions dutes a terme en el Parc Natural eren necessàries per a conservar els interessos dels pegolins, encara que no compartisc la forma d’actuar de l’exAlcalde ni el procediment mamprés, perquè s’haguera pogut aconseguir exactament el mateix negociant oportunament amb les distintes administracions.”

En aquest sentit indicava que “com a Alcalde de Pego i membre del Partit Popular, recolzaré qualsevol sol•licitud d’indult com l’any 1997 vaig demostrar el meu suport amb un aval econòmic igual que molts pegolins, encara que, de primera mà sé que el mateix Carlos Pascual mai haguera fet alguna cosa pareguda ni per mi ni per qualsevol membre del Partit Popular de Pego.”

De la mateixa forma, mostrava “una gran preocupació per la responsabilitat civil subsidiària que recau sobre les arques municipals ja de per si en una situació crítica gràcies a la pèssima gestió desenvolupada durant huit anys pel senyor Pascual. Per això, des del meu càrrec d’alcalde intentaré negociar el millor possible per als pegolins el pagament d’esta condemna.”

El Bloc de Pego, l’Atzúvia i Les Valls emetia el diumenge un comunicat valorant la sentència on afirmaven que “els regidors municipals del BLOC lluitaran amb tots els mitjans legals al seu abast per a què els pegolins i pegolines no paguen ni un euro de la responsabilitat civil subsidiària sentenciada (1,2 milions d’euros). Només faltaria que, de nou ara, els pegolins i pegolines pagarem les inversions a la Marjal que la Generalitat, governada pel PP, des què s’aprovà el PORN, no ha sigut capaç de dur a terme.”

Així mateix indicaven que “en relació a la denúncia de la Generalitat Valenciana, governada pel PP d’Eduardo Zaplana, contra Carlos Pascual i José Orihuel, opinem que: el poble de Pego no ha sigut condemnat per res. Això és impossible perquè els pobles són persones i no totes estes són jutjades per allò que fan algunes persones i institucions concretes. Demanem calma, serenitat i clarividència. Que no s’utilitze el nom de PEGO en benefici d’interessos partidistes o particulars.”
I recorden que “El Bloc, des de principis dels anys 90, ja advertia contínuament com devíem fer les coses per a poder gaudir d’una Terra d’arròs ben portada i orgull de tots els pegolins i pegolines. Als plenaris i en comunicats del partit repetíem contínuament que no anàvem bé. La Generalitat del PP, presidida per Zaplana, pel seu compte, va decidir posar estes denúncies. Hui en dia, a la Marjal segueix fent-se arròs legalment, amb més qualitat que mai, i té el recolzament financer de la Regidoria de Medi Ambient, en mans del BLOC actualment.”

Finalment indiquen que “la responsabilitat civil subsidiària sobre l’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants posa en problemes aquestes dues institucions que representen pegolins i pegolines de totes les tendències polítiques i sensibilitats. El Bloc es posa a disposició dels dirigents municipals i de la Comunitat de Regants per a poder buscar la millor solució legal per tal d’evitar un hipotètic embargament.”

Per la seua banda, el PSPV de Pego mostrarà públicament la seua postura al llarg d’aquesta setmana. Però si des de Pego s’imposava la prudència en tots els sectors, els líders polítics de fóra eren més contundents. No sols des de la Conselleria sinó des de la resta de formacions polítiques.

El portaveu del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes, Antoni Such va mostrar la seua «satisfacció perquè la justícia posa a cada persona en el seu lloc i ratifica els fets que el grup socialista de Pego i de la Marina Alta va denunciar en el seu moment», per a remarcar que és «un avís seriós per als polítics que vulneren la legalitat». En la mateixa línia es va manifestar el secretari comarcal del PSOE, Paco Carrió, i va asseverar que «alguns polítics independents arriben a creure’s això del cabdillatge, sota el paraigua del populisme com ha passat a Pego, però a pesar d’això ha triomfat la justícia i no la falta de democràcia».

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Glòria Marcos, va afirmar que «esperen que s’acate i es complisca la sentència». Marcos va recordar que l’exalcalde és una persona que «ha posat traves contínues al compliment de la llei» desobeint les interlocutòries del jutge davant de les agressions al parc natural de la marjal Pego-oliva. Per la seua banda, el secretari general del Bloc, Enric Morera, va explicar que «la justícia és lenta però segura» i va recordar que «és un toc d’atenció per a tots els que estan fent de la corrupció urbanística un element de destrucció del territori”

Tot i que la sentència és ferma i definitiva, els condemnats poden demanar empar al Tribunal Constitucional així com demanar l’indult. Unes alternatives que retardarien l’execució de la sentència de l’Audiència Provincial, ratificada pel Tribunal Suprem.

No obstant, si no hi ha recursos d’este tipus, els condemnats hauran d’entrar a la presó immediatament després que l’Audiència Provincial reba la notificació oficial del TS que, segons fonts judicials, podria dur-se a terme la setmana que ve.
658 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!