“Sobre les cendres, nosaltres”, lema triat pel candidat a encapçalar la llista de Compromís per la província d’Alacant, el pegolí Josep Nadal

Nadal va desgranar en l’acte central de candidatura al seu poble, l’arbre que haurà de refer-se amb el canvi, un arbre amb una sàvia que són les mans de la ciutadania, regat amb aigua (els diners) que ha de ser gestionada pel poble i alimentada pel sol que va ser transformat per Nadal amb autoestima, aquella que els valencians i les valencianes han de recuperar perquè el canvi siga possible. El candidat pegolí es va acompanyar de dos candidats més, Vicent Marzà, per la província de Castelló i Fran Ferri, per la de València.
Diumenge a migdia es va celebrar a Pego l’acte central de candidatura del pegolí Josep Nadal per a encapçalar, per la província d’Alacant, la llista de Compromís a les Corts Valencianes. La conductora de l’acte va estar la seua companya de partit i regidora a l’Ajuntament de Pego, Conxa del Ruste. Esta va afirmar que “al mes de maig s’enceta una època de canvi, en positiu. Compromís no només estarà ahí per destapar malifetes, sinó que estarà ahí per a construir. I per a construir totes eixes propostes les hem de fer entre totes les persones que estem al voltant de Compromís i per això s’enceta ara este procés de primàries”.Dos candidats més van pujar a l’escenari del teatre municipal de Pego per a recolzar la candidatura del pegolí Josep Nadal. El primer va estar Vicent Marzà, candidat a encapçalar la llista de Compromís per la circumscripció de Castelló. Marzà va exposar que “els valencians i les valencianes és cosir totes i cadascuna de les vulnerabilitats individuals per a construir un mapa d’esperances i això hem vingut a fer hui ací […] perquè ja està bé de tanta foscor i tants enganys, perquè nosaltres volem recuperar la sobirania popular i això només passar per exercir-la”.
Fran Ferri destacava que actes com el de diumenge són importants perquè permeten que els candidats parlen “amb la gent, per a parlar d’eixe país que volem”. Ferri plantejava tres problemes als que “ens enfrontem com a societat. El primer que la gent no confia en el poder […], el segon que el poder no confia en la gent […], el tercer és que no confiem en nosaltres mateixos”. Davant estos tres problemes, el diputat de Compromís assevera que cal combatre’ls i, “una de les maneres que tenim en Compromís és de combatre eixos problemes és obrir les nostres primàries a tots vosaltres”.
Josep Nadal ha triat per a presentar la seua candidatura un logotip que s’arrela a la terra, un arbre “per construir el canvi” que duu associat com a lema “sobre les cendres, nosaltres”.
Explicava el seu significat el mateix Nadal: “estem davant un immens solar on només queden les cendres” i a partir d’ahí, “sobre les cendres estem nosaltres, la gent del poble. Nosaltres no podem fer com les grans multinacionals […] nosaltres hem de viure ací […] i si s’ha de canviar alguna cosa, l’haurem de canviar nosaltres, entre tots i totes”. Un discurs que comença amb la negativitat de la bombolla immobiliària i el que ha portat associada com la sobreexplotació de la terra i la corrupció, l’engany, per a transformar-lo en positiu, “en un missatge del sí”, com apuntava Marzà.
Durant el seu discurs Josep Nadal va anar reconstruint l’arbre, va anar de les arrels a les mans, passant pel tronc i les branques i detenint-se en la sàvia que permet convertir les fulles en mans, “les mans de tots nosaltres”, apuntava el candidat o “el sol i l’aigua que han de permetre viure l’arbre”.

Entre les branques de l’arbre, es troba l’economia productiva “que genere riquesa […] per a poder pagar els serveis socials […] que genere uns llocs de feina dignes amb uns sous dignes”. Es preguntava el candidat pegolí: “com reactivem l’economia?” i per a contestar parafrasejava un petit empresari valencià: “l’a, e, i, o, u de l’economia diu que, quan estem en una crisi com estes, el que ha de fer el sector públic és invertir en obra pública perquè amb ella estàs construint, estàs fent infraestructures perquè l’economia funcione i eixos diners van revertint en la societat perquè els treballadors van gastant-se diners en el poble”. El problema, apuntava Nadal, és que no es fa obra pública i quan es fa sempre són les mateixes empreses les que opten a elles, grans empreses com, exemplificava: FCC, Acciona, etc. Josep Nadal aposta per canviar això i promoure que les empreses valencianes puguen accedir també als concursos d’obra pública.
Exposava el candidat pegolí que “haurem de continuar donant suport a l’agricultura i l’economia exportadora” alhora que defensava que s’hauria de posar en contacte el turisme amb l’agricultura, “posar en contacte la realitat de la franja de terra fèrtil amb la realitat de la zona litoral costanera que rep milions de turistes a l’any”, perquè defensava que “si diversifiquem, fem productes de qualitat, ecològics, que siguen d’ací podem donar de menjar, directament i sense intermediaris, als milions de turistes que venen a la nostra terra”.
Animava Josep Nadal a augmentar l’autoestima dels valencians i les valencianes. Asseverava que “és la llum primera que farà que l’arbre cresca”. Concloïa transmetent que “és molt important que participeu a les primàries de Compromís” perquè “estem ací per a canviar des de l’arrel, per a construir un poble” i demanava encaridament que “participeu” perquè “l’única força que tenim els homes i dones de Compromís és la força del poble perquè no tenim accions i res de paregut”. Tancava explicant que “ara és el moment de canviar el futur […] sobre les cendres esteu vosaltres”.


972 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!