S’albira el primer exemplar d’àguila pescadora que ha tornat a les proximitat del PN de la Marjal de Pego-Oliva
És la primera vegada que ocorre des que es va iniciar el projecte de reintroducció de l’àguila pescadora. Es tracta d’un mascle reintroduït el 2023, procedent d’Escòcia, que es va localitzar a la marjal de Xeraco. Explicava la cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 depenent de la direcció general de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, Covadonga Viedma, que «és normal que no vagen just al lloc on han nascut, sinó que es mengen en un radi d’entre 50 i 100 quilòmetres».
________________

Ahir dilluns, 9 de juny, es va albirar per primera vegada un exemplar d’àguila pescadora dels reintroduïts en el projecte de reintroducció d’esta espècie al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Va ser localitzar a la marjal de Xeraco. «Ha tornat després de dos anys de permanència en el seu espai d’hivernada», ha explicat a Ràdio Pego la cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 depenent de la direcció general de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, Covadonga Viedma.
L’àguila pescadora és una espècie amb una «supervivència molt baixa en els seus primers anys de vida» i és justament en este detall on radica la importància de l’albirament, exposava Viedma. Afegix que «fins ara cap exemplar havia aconseguit superar, almenys que sapiguem, este període tan delicat de la seua vida».
Eixe delicat període de vida «abraça des que es crien en els nius fins que fan la migració». Un interval de dos anys que passen en l’espai d’hivernada, on són capaços d’aprendre a pescar i a valdre’s per si mateixos. «Quan arriben a la maduresa sexual a partir del segon any, tornen al lloc on han nascut o a prop d’eixe indret», explica la cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000.

L’exemplar observat s’ha pogut identificar perquè porta una anella de lectura a distància, amb els dígits 1HC. Va nàixer a Escòcia durant la primavera del 2023. Va arribar a la Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, a les instal·lacions de la Muntanyeta Verda, cedides per l’Ajuntament de Pego i que servixen per fer seguiment de les àguiles pescadores reintroduïdes.
A la Muntanyeta Verda, explica Covadonga Viedma, els exemplars «tenen el niu on es posen els polls que porten d’altres localitats on l’espècie està bé i els criem durant dos setmanes més o menys, al niu, fins que poden volar». Quan això passa, «són alliberats a la Marjal de Pego-Oliva». Este exemplar va estar uns dos mesos allí, fins al setembre, quan va desaparèixer. El grup de seguiment va entendre que «havia començat la seua migració», assenyalava Viedma.

«Ahir per primera vegada va tornar a ser albirat, a la Marjal de la Safor, que en línia recta està molt a prop», descrivia la cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000. També informava que «és normal que no vagen just al lloc on han nascut, sinó que es mengen en un radi d’entre 50 i 100 quilòmetres». El repte del mascle que ha tornat és ara trobar una femella per a poder reproduir-se.
Avançava Covadonga Viedma que, «de segur que a partir d’ara, dels següents anys, comencen a tornar més exemplars i aleshores és molt més probable que, en algun moment, es produïsca el més anhelat que és que l’espècie torne a reproduir-se a la Comunitat Valenciana».