Rafa Gomar rep l’Octubre de Narrativa per la seua novel•la ‘Andròmines’

La primera novel•la llarga d’aquest autor de Gandia amb vincles al poble de Pego, no és d’acció però té un llenguatge àgil que enganxa, segons el mateix autor. Els altres guanyadors dels Octubre són Lluís Calvo, Vicent Sanchis i Manuel Molins, en Poesia, Assaig i Teatre, respectivament. Un total de 75 originals es van presentar en la XXXVIII edició dels Premis Octubre que es van celebrar el 31 d’octubre a València. D’aquestes les que 39 obres han optat al Premi “Vicent Andrés Estellés” de Poesia, dotat amb 5.000 euros; 14 al “Andròmina” de Narrativa, dotat amb 12.000 euros; 18 al “Octubre” de Teatre, amb 5.000 euros i finalment 13 al “Joan Fuster” d’Assaig, dotat amb 6.000 euros.

L’escriptor de Gandia amb forts vincles amb Pego, Rafa Gomar, va estar el guanyador del Premi Andròmina de Narrativa dels Premis Octubre 2009. La novel•la de Gomar, titulada, curiosament, ‘Andròmines’ utilitza el recurs d’unes andròmines, que són objectes inútils que hi ha a totes les cases. Les andròmines són l’excusa perquè protagonista recorde escenes del passat i faça el procés de dol de la seua dona, a qui troba morta d’un infart en arribar a casa. Els membres del jurat (Enric Balaguer, Francesc Calafat, Anton M. Espadaler, Francesc Sellés i Simona Skrabec) n’han destacat que no es tracta d’una novel•la avantguardista ni trencadora, però que té una estructura molt original que la fa atractiva.

Segons explicava Rafa Gomar a VilaWeb, “és la primera novel•la llarga que publique. Jo escric narrativa breu i dietaris. L’estructura de ‘Andròmines’ és quebrada. Va endavant i endarrera i fins i tot incloc els articles que escriu el protagonista, que per sobreviure al dolor i a la vida quotidiana es refugia en l’escriptura. El protagonista té uns cinquanta anys i la novel•la fa un retrat generacional i també fa un homenatge a la ciutat de València, la ciutat que ens fem a peu”.

“La veritat és que no és una novel•la d’acció -assegura Gomar- però té un llenguatge àgil que enganxa, i el que faig és literaturitzar la vida quotidiana amb elements poètics.’

El Premi “Vicent Andrés Estellés” de Poesia ha recaigut en el poemari “Col•lisions” de Lluís Calvo; el premi “Joan Fuster” d’Assaig l’ha aconseguit Vicente Sanchis pel seu llibre “Franco contra Flaix Gordon” i el de Teatre ha recaigut en Manuel Molins per la seua obra “Dons, dons”.

En la gala literària “Nit dels Octubre” també es va concedir un premi honorífic a l’Institut Ramon Llull, per “la seua tasca de promoció de la cultura i la llengua catalana”, amb especial menció a la Xarxa de Ciutats Valencianes que s’ha incorporat al patronat d’esta institució”.

813 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!