Rafa Gomar: «’Argila i calç’ és una novel·la àgil, compromesa, emotiva i vitalista»

La sala principal de la nova biblioteca va ser divendres passat l’escenari de la presentació de l’última novel·la de l’escriptora pegolina. Argila i calç, obra guanyadora del XXVIII Premi Enric Valor de novel·la en valencià, va despertar la curiositat d’un bon nombre de persones; familiars, amigues, lectores i admiradores d’Elvira Cambrils.

L’acte va ser introduït pel regidor de Cultura, Josep Mengual, qui va reivindicar la nova biblioteca com un espai idoni per a fomentar la cultura local i fer visible tot el talent que hi ha a Pego. L’edil realitzà recorregut per la trajectòria professional i literària d’Elvira Cambrils, plena d’èxits i reconeixements i va descriure els trets principals que caracteritzen les seues obres.

L’escriptor gandienc Rafa Gomar va ser l’encarregat de fer la presentació de la novel·la, una obra protagonitzada per dues dones, Amina Houdan, una jove adolescent d’origen africà i Blanca Miralles, una escriptora valenciana d’edat avançada. Gomar va transmetre passió i admiració per l’obra i l’autora:

Per últim, Elvira Cambrils va mostrar el seu agraïment a totes les pegolines i pegolins que li acompanyaren i li donaren suport divendres. Especialment a Carmen Alemany Bay, qui es trobava entre els assistents, a la regidoria de Cultura i a l’Ajuntament de Pego.

L’autora va traslladar el què, com i per què d’Argila i calç aportant els detalls principals de la trama:

Amb la premissa de dues històries individuals que s’entrecreuen i acaben creant-ne una de nova, Cambrils aborda diferents assumptes i temàtiques, com explicà divendres. Entre d’altres, la memòria històrica, el drama de la migració, les escriptores valencianes silenciades, ignorades i oblidades, el tabú de la sexualitat femenina, la bellesa i l’esperança com a eines vitals… A més a més, l’escriptora afirmà que Argila i calç “és un homenatge a les mares biològiques i a les mares literàries”.

I la seu exposició es va recolzar en mans i veus estimades. Per un costat, Joan Pons va projectar una peça audiovisual amb què plasma el recorregut de més de 5.000 km, d’Amina Houdan per arribar des de Djibuti a la vall de Laguar. I per altre, Lluna Pons Cambrils i Carolina Ferrer Lloret posaren veu a Blanca i Amina, en llegir alguns dels passatges de l’obra. Escoltem en primer lloc a Lluna Pons i després a Carolina Ferrer.
460 Visites
Hola!!