Pujada en els preus del menjar i en la inflació

Segons les dades difosos avui per l’institut Nacional d’Estadística, en el conjunt d’Espanya els preus pujaren un 0’7% a novembre, mentre que la taxa acumulada es va situar en el 3’8% i la interanual es va elevar fins el 4’1%. D’altra banda, la previsió del Banc Europeu és que el preu del menjar continue en augment. L’INE ha confirmat hui la dada de l’indicador avançat de l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) del mes de novembre, amb el que la inflació s’eleva al 4,1% (cinc desenes més que a l’octubre), la taxa més alta registrada des de gener del 2006.

L’IPC, per tant, va augmentar un 0,7% entre octubre i novembre, la qual cosa va situar la inflació acumulada en el 3,8%. La subjacent, que exclou de la taxa general els preus de l’energia i els aliments frescos, va pujar cinc desenes, i la seua taxa interanual es va situar en el 3,2%.

La dada d’inflació confirmada hui serveix per a fixar la paga que rebran l’any que ve tant els pensionistes de les classes passives com els del règim general per a compensar la pèrdua de poder adquisitiu conseqüència de l’augment de la inflació. El Govern ha destinat una partida de 3.121,87 milions d’euros.

Segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball i Assumptes Socials, d’eixa quantitat, 1.557,13 milions es destinaran a una paga inicial compensatòria per l’augment dels preus, i els 1.564,74 milions restants per a abonar la consolidació de la pujada al llarg de l’any.

Al gener, segons el Ministeri, la pensió mitjana del sistema aconseguirà els 705,75 euros, i la paga mitjana de compensació serà de 195,41 euros.

Els grups de preus més inflacionistes de novembre van ser el vestit i el calçat, que van augmentar un 3,2% pels últims efectes de la temporada d’hivern, i el seu pes en la pujada del IPC va ser de quasi tres desenes, mentres que els carburants van fer pujar un 1,4% el transport, responsable de l’alça de dos desenes de la inflació.

D’altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) va advertir ahir els consumidors de la zona de l’euro que, a curt termini, pujaran més els preus dels aliments. L’increment dels costos de producció es va a traslladar al preu de venda, com suggereixen les dades disponibles del mes de novembre. Per exemple, el banc europeu preveu un possible important augment del preu de la carn, degut “al recent fort increment dels preus de producció dels pinsos”.

El BCE va considerar que les perspectives per als preus dels aliments dins de la zona de l’euro, i en la resta del món, és “molt incerta”. L’evolució dels preus dels aliments depèn d’un gran nombre de factors que són difícils de predir, com els avanços tecnològics i possibles canvis en la política energètica.
603 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!