Professionals de la sanitat treballen per a la detecció precoç i el rastreig dels casos de coronavirus

Professionals dels centres de salut de la Comunitat Valenciana estan duent a terme el rastreig dels casos de coronavirus per a contribuir a la detecció precoç i amb la finalitat de poder interrompre la cadena de contagis.

Per a dur a terme aquesta tasca, la Conselleria de Sanitat ha contractat 1.210 professionals per a reforçar la labor de seguiment de casos positius de coronavirus des d’Atenció Primària. En concret, s’incorporen 600 professionals d’infermeria, 334 auxiliars d’administració, 185 zeladors o zeladores i 91 tècnics o tècniques en cures auxiliars d’Infermeria.

El procés consisteix en la detecció d’un cas sospitós, que pot ser localitzat de manera presencial quan el pacient va al centre pel fet que troba malament, perquè té símptomes i ha telefonat o perquè haja contactat a través de les aplicacions de la Conselleria de Sanitat.

A partir d’un cas sospitós, els professionals es posen en contacte amb la persona i se li realitza la prova PCR. En aquest sentit, si el pacient ha acudit al centre se li fa allí mateix, i si ha sigut per contacte telefònic se li dóna cita en 24-48 hores.

D’altra banda, els i les professionals del centre de salut s’encarreguen de realitzar un llistat dels  contactes estrets que són incorporats en la història clínica electrònica del pacient. Es considera contactes estrets les persones amb les quals ha conviscut o amb les quals ha mantingut un contacte de 15 minuts a una distància inferior de dos metres sense una protecció adequada.

Aquesta informació és traslladada de manera automàtica als equips dels Centres de Salut Pública els qui acaben de caracteritzar a tots els contactes dels casos.

Des d’eixe moment, els equips d’Atenció Primària fan un seguiment de tots els contactes durant 14 dies i, en el cas que un d’aquests contactes presentara cap símptoma, deixa de ser un contacte i passa a ser un cas sospitós. El seguiment es fa cada tres dies, sempre amb la possibilitat que si presenta símptomes es pose en contacte amb el seu metge d’atenció primària.

L’objectiu d’aquest procediment és aconseguir la major traçabilitat de tots els contagis que es produïsquen al llarg del procés de desescalada. La tasca de rastreig de contactes és una labor que es fa a través de la col·laboració entre els professionals d’Atenció Primària (medicina i infermeria), de Salut Pública i els serveis de prevenció de riscos laborals per als contactes que poden produir-se en el treball.

Durant la fase de desescalada, un component estratègic essencial per al control de l’epidèmia és la detecció precoç de tots els casos i la identificació dels seus contactes estrets, de manera que a totes aquestes persones, els casos i els contactes, se’ls puga aïllar i donar el seguiment necessari interrompent així la cadena de contagi.

991 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!