Pego, poble fundacional del Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta, en la celebració del seu vintè aniversari

Ahir es va dur a terme el primer acte de celebració per a commemorar els 20 anys de vida de Creama. Es va fundar al novembre de 1994 amb la presència de la Diputació Provincial d’Alacant, l’INEM, l’IMPIVA i els ajuntaments de Dénia, Benissa i Pego.
Ens hem de remuntar a novembre de 1994 per trobar la creació del Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta. La seua constitució va comptar amb la Diputació d’Alacant, l’INEM, l’IMPIVA i els Ajuntaments de Dénia, Benissa i Pego. Fa 20 anys enrere esdevenia realitat un consorci comarcal per a dur endavant polítiques actives de promoció econòmica i social. Creama, com a organisme pioner, es va convertir en un referent europeu per contribuir a la diversificació del model productiu de la Marina Alta, avalar nous projectes empresarials i lluitar contra la desocupació.

Ahir Creama va organitzar el primer acte de commemoració dels seus 20 anys de vida. A ell van acudir l’agent de desenvolupament local de Creama Pego, Alicia Carbonell i l’alcalde de Pego, Enrique Moll. Este últim va ser un dels representants polítics que va pujar a l’estrada —junt amb l’alcalde de Benissa i l’alcaldessa de Dénia— en ser Pego un dels pobles fundadors del consorci comarcal. Moll va destacar en la seua intervenció «la pluralitat política que representa el projecte de Creama» i és que recordava que, quan es va crear, a Pego governava Just Piera, del PSOE, a Dénia Sebastià Ferrer d’Unitat del Poble Valencià i a Benissa Isidor Mollà, Independent.

Un any després de la seua creació, amb el canvi de govern a Pego, el municipi es va baixar del tren de Creama. Es va acomiadar a les dos persones que a Pego treballaven per al consorci i es va clausurar l’oficina. El 30 de novembre de 2004, però, el nou equip de govern de l’Ajuntament de Pego va considerar convenient tornar a formar part de Creama i es va reincorporar al projecte comarcal. Així que fa ara 10 anys de la reincorporació de Pego a Creama.

L’actual alcalde valorava la feina de Creama i considerava que només «el fet que la gent no haja d’anar a Dénia per renovar l’atur, ja és una mesura de comoditat i tranquil•litat per als pegolins i les pegolines». Enrique Moll també valorava la resta de funcions que desenvolupa Creama, com són «els programes que es fan tant de promoció com d’integració, de formació i el poc que podem fer de creació d’ocupació, o l’assessorament que es dóna als empresaris i la formació per a elaborar un currículum». Tot això el duia a defensar «la tasca que estan fent des de Creama i anem a seguir apostant per ell i hem seguit apostant per ell. La prova [d’eixa aposta] està en les noves oficines que hem fet a Pego perquè siguen més accessibles».

En estos 20 anys de vida no tot ha estat un camí de roses per a Creama. El consorci també ha passat moments molt difícils. Estos van posar damunt la taula, fins i tot, la possibilitat de desaparició del consorci comarcal. En 2012 recordem que la plantilla ha haver de renunciar a 2 mesos de salari. A més d’haver de passar diversos mesos sense cobrar. Els impagaments de la Generalitat estaven en màxims i estos encara no s’han saldat. Tanmateix, a dia de hui, amb una reorganització al si del consorci comarcal, les hores baixes semblen superades.




Este primer acte d’aniversari que va ser presidit pels alcaldes de Pego i Benissa i l’alcaldessa de Dénia, les tres poblacions que van impulsar el projecte el 1994, també va comptar amb la presència del president de Creama i diputat de Foment, Alejandro Morant, i representants polítics de la resta de municipis que conformen actualment Creama: Xàbia, Calp, Teulada, Pedreguer, Gata i El Verger.

L’alcaldessa de Dénia, Ana Kringe va reconèixer, en el seu discurs, que «en els darrers anys el consorci ha viscut moments complicats que han fet perillar la seua existència i que ha superat gràcies a tots». El balanç de l’entitat és, per tant, positiu. Ho avalava amb xifres Juan Bautista Roselló, alcalde de Benissa, qui va explicar que Creama ha gestionat projectes europeus per un import superior als 4.5 milions d’euros dels que s’han beneficiat més de 2.200 persones.




El president de Creama, incidia en esta qüestió assenyalant que sota el paraigües de Creama s’han constituït 3.976 empreses, que han afavorit la creació de 5.393 llocs de treball directes. Així mateix, s’ha entrevistat a vora 52.000 demandats d’ocupació i s’han impartit hores lectives a 8.901 alumnes.

L’alcalde de Pego reiterava la voluntat que, després de 20 anys, continua viva de seguir endavant amb el projecte que representa Creama, tot i els distints colors polítics que cadascú representa.

792 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!