Pego modifica el pressupost prorrogat per facilitar les subvencions a les associacions

Ho va fer en un ple extraordinari que va tenir lloc dijous a primera hora. Esta modificació és necessària perquè, la pròrroga del pressupost de 2015 no inclou les assignacions a les associacions i moltes d’elles les necessiten a principis d’any.
Dijous a les 8.30h., se celebrava a l’Ajuntament de Pego sessió plenària extraordinària amb dos punts a l’ordre del dia. El primer d’ells, la modificació de les bases d’execució del pressupost 2015. Per què esta modificació? El regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, explicava que es deu a què les subvencions directes destinades a ajudar les associacions del poble «no entren directament en eixa pròrroga de pressupost». I, sent ja mitjans de febrer, «les associacions ja reclamen eixa aportació anual» per a dur endavant les seues activitats.

Ana Ortolà, portaveu del PP, preguntava «per què hi ha associacions que tenen diferents imports quan tenen característiques molt similars?» i proposava que, davant eixa disparitat «s’equiparen els imports a assignar a aquelles associacions de característiques paregudes».

Des de Compromís manifestaven no entendre «el motiu de fer això en bloc, ara». A banda, Àngel Oltra criticava que hi ha 7.500€ més que es destinen a subvencions tot i que el pressupost de 2016 que s’està preparant és inferior al de l’any anterior. El portaveu de Compromís assegurava que allò dit «no és per portar la contrària», sinó perquè «si aprovem açò, en el futur pressupost tindrem menys diners per a gastar en altres coses que passen per inversions o serveis socials i, en els dies que corren, és més important assegurar el benestar de les persones que altres coses que hi ha ací». Criticava Oltra «la manera com s’ha fet» i l’etiqueta «participació» que no considerava ajustada a la realitat.

El grup socialista avançava el seu vot favorable. Criticava Raúl Tamarit el canvi de vot d’alguns partits polítics entre la Comissió Informativa i Ple. Així mateix, explicava que hi ha «40 associacions del nostre poble que les ajudem d’una forma econòmica» i ressaltava que es tractava d’això, d’una «una ajuda», no de cobrir econòmicament totes les activitats que hi desenvolupen durant tot l’any.

Tamarit aclaria que l’import de les subvencions s’incrementa en 2016 perquè s’inclouen noves associacions o, en el cas del Centre Excursionista i el Club de Caça, se’ls augmenta la subvenció perquè, els primers tornen a realitzar el marcatge de les sendes que va devorar el foc i, els segons, perquè recuperen els bevedors. Recordava també que fa 4 anys eixes associacions van veure disminuïdes les subvencions en un 50% i no està de més començar a augmentar-les.

Carmelo Ortolà tornava a intervindre per a defensar que «no estem pitjor que estàvem» com es podria despendre de les paraules del portaveu de Compromís per Pego. Avançava el regidor d’Hisenda que, efectivament, els pressupostos de 2016 «són inferiors als de 2015» per dos raons, «perquè hi ha menys ingressos i perquè hi ha menys despeses». Explicava Ortolà que els ingressos baixen principalment «per la baixada del tipus impositiu de l’IBI» i les despeses també disminuïxen perquè «el deute que hem de tornar enguany i els seus corresponents interessos és inferior al que es va tornar durant l’exercici 2015». Resumia que, «econòmicament l’Ajuntament de Pego en l’exercici 2016 estarà millor que estava en l’anterior i això ens dóna la possibilitat d’incorporar algunes ajudes més».

Contestava també el regidor d’Hisenda a la portaveu popular que «cada associació, en funció de les seues activitats, […] té una assignació» i posava com a exemple les noves associacions amb subvenció, Júniors i Scouts, que tenen activitats més dinàmiques que, per exemple, les Confraries.

Des de Volem Pego, Irene Sendra, manifestava la conveniència d’estes subvencions a les associacions. No obstant això, demanava la necessitat d’una revisió clara.

Defensava l’alcalde de Pego, Enrique Moll, que ens els últims anys no s’ha disminuït la partida pressupostària de Serveis Socials, replicant a un comentari del portaveu de Compromís. I, en certa manera, focalitzava el problema en el capítol I que «no es pot modificar» fins que «no s’elimine la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local». Recordava Moll que l’Ajuntament de Pego «ha baixat del 75% d’endeutament quan fa 3 anys enrere estàvem en el 130%». Defensava que, amb eixe 60% de diferència, «podríem fer moltes coses, si ens deixaren, com augmentar les subvencions a les associacions o equiparar-les».

Arrel de la intervenció de l’alcalde, la discussió entre este i el portaveu de Compromís va continuar durant una bona estona centrant-se en reprotxes d’actuacions i actituds anteriors. També hi va haver discussió entre l’alcalde i la portaveu de Volem Pego, Irene Sendra, en este cas, per les formes emprades durant les sessions plenàries.

660 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!