Pego lluita un 25 de novembre més contra la violència cap a les dones

Este matí, en la constitució del Consell Jove Municipal el tema de debat ha estat la violència envers les dones. A les 13.25h., l’IES Enric Valor de Pego inicia un acte que té les sabates roges com a protagonistes per condemnar l’assassinat de dones. Ràdio Pego dedica la seua ‘Vesprada Política’ a la violència de gènere i la igualtat, a partir de les 18h. A les 19.30h., Cabal ha convocat una marxa de repulsa des del passeig Cervantes fins a la plaça del mercat on tindrà lloc l’acte institucional contra la violència masclista.
A data 20 de novembre, i segons dades de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, són 48 les dones assassinades en este país a les mans de les seues parelles o exparelles, de les quals tan sols 9 havien denunciat prèviament al seu agressor. I són 44 menors els que s’han quedat òrfens per esta barbàrie. A la província d’Alacant han sigut 5 les dones assassinades per violència de gènere: Teresa, Gisela, Hanane, Gemma i Constantina.

A Pego en 2015 hi ha 19 ordres d’allunyament per violència de gènere actives. Entre 2011 i 2015, període des del que la Policia Local de Pego va activar un registre específic per a conèixer l’evolució dels casos de violència masclista al municipi, s’han registrat 47 ordres d’allunyament.

D’altra banda, fa un parell de dies es feia públic un treball d’investigació realitzat per la Universitat Internacional de València (VIU) que alerta de l’increment de la violència de gènere entre la població adolescent en els últims anys i d’una presència “major de l’esperada” d’este tipus d’agressions en les relacions interpersonals de festeig, una situació que pot tindre “greus conseqüències de tipus físic i emocional”. De fet, la xifra esgarrifa, ja que apunta que nou de cada deu adolescents manifesta haver exercit algun tipus de violència psicològica sobre la seua parella

No és comú pensar que els adolescents patixen maltractament per part de les seues parelles, ja que este s’associa a persones adultes amb més temps de relació i càrregues familiars”, assenyala l’estudi, que arreplega que aproximadament un entre el 92 i el 95% dels adolescents manifesta haver exercit alguna variant de violència psicològica contra les seues parelles mentre que més d’un 7% manifesta haver perpetrat algun tipus de violència física.


Foto: Pau López


Per a treball un altre tipus de relacions més sanes, des de fa aproximadament uns quatre anys a l’IES Enric Valor de Pego el 25 de novembre organitzen activitats al voltant de la lluita contra la violència de gènere. Enguany a les 13.25h., han realitzat un mosaic humà que ha dibuixat una sabata roja que representa la sang de cadascuna de les dones que han mort assassinades per la violència masclista. Una mostra de repulsa davant la primera causa de mort prematura de les dones en tot el món. A més, s’ha de llegir un manifest i intervindrà l’exprofessora de l’institut Elvira Cambrils. També han escoltar una cançó relacionada amb la violència de gènere.


Foto: Pau López


El professor que fa uns quatre anys va impulsar la celebració d’activitats durant el 25 de novembre al si de l’institut pegolí, Gabriel Carrión, explicava a Ràdio Pego la necessitat que es treballe diàriament la coeducació i la violència a les aules. Considerava Carrión important que «forme part del currículum oficial perquè és un tema bàsic». De fet, defensava que la coeducació i l’eradicació de la violència «hauria d’estar en les programacions de tots els departament didàctics contemplant-les d’una manera més clara i més directa».


Foto: Pau López


Destacava també la importància de les activitats programades hui a l’Institut «perquè són una xacra importantíssima» tot i que, reconeixia que fins que no et toca de prop «no te n’adones de com de dur que és i com d’important és començar des de xicotets».


A més, hui a la ‘Vesprada Política’ de Ràdio Pego els i les representants dels cinc partits polítics que conformen la corporació municipal, també parlaran de violència de gènere i d’igualtat, amb un format lleugerament diferent a l’habitual. De 18h., a 19.15h.
A les 19.30h. marxa contra la violència de gènere convocada per Dones Cabal. Des del Passeig Cervantes fins a la plaça del Mercat, on tindrà lloc l’acte institucional.

898 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!